Hopp til innhold

Donald Trumps lange liste

Han leder på meningsmålingene og kan bli USAs neste president. Det til tross for at Donald Trump gang, på gang, på gang kommer med uttalelser som får folk til å reagere med «sa han virkelig det?».

Donald Trump med det amerikanske flagget

Donald Trump har gjort ulovlig innvandring til sin fanesak og hans slagord er «Make America great again».

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Den foreløpige sjokktoppen kom fra talerstolen i Sør-Carolina denne uken. Trump leste opp en erklæring der han vil nekte muslimer innreise til USA.

Laster Twitter-innhold

Salen jublet, folk reagerte.

– Trumps kampanje oser av «historiens søppelbøtte», og Trump har liret av seg kommentarer som er motbydelige og giftige, uttalte Det hvite hus' talsmann Josh Earnest, som kalte Trump en «carnival barker» med løshår.

Laster Twitter-innhold

– Latterlig, kalte guvernør Chris Christie, en annen av Trumps rivaler, uttalelsen.

Men Trump var ikke ferdig.

Langet ut mot London

I et intervju med TV-kanalen MSNBC påstod milliardæren og forretningsmannen at deler av London nå var så radikalisert at selv politiet var redd for sine liv.

Londons borgermester Boris Johnson reagerte og svarte med samme mynt.

– Dette er fullstendig tøv, sa Johnson før han la til at den eneste grunnen til at han selv ikke ville gå overalt i New York, var faren for å møte Donald Trump.

Men fembarnsfaren fra Queens, som riktignok har falt noen prosentpoeng på meningsmålingene på mindre enn en uke, lar seg ikke affisere. I ett intervju med ABC ble han spurt om han angret på uttalelsene.

– Ikke i det hele tatt, vi må gjøre det rette, svarte han.

Laster Twitter-innhold

– Jeg tror dette er bevist taktikk fra Trump. Han er ikke-politikeren som skal gå i krigen for vanlige folk mot den politiske eliten i USA. Dette å erte på seg både sin egen partiledelse og hele den politiske eliten tror jeg er en del av kampanjen, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Meliby til NRK.

Lang liste med fornærmelser

Listen med kontroversielle uttalelser begynner etter hvert å bli ganske lang.

Helt fra han under forrige presidentvalg insiterte på at president Barack Obama skulle legge frem sin fødselsattest for å bevise at han var amerikanske statsborger, har mannen som lenge var mest kjent for å si «you're fired» på TV provosert.

If I were running 'The View,' I'd fire Rosie [O'Donnell]. I mean, I'd look her right in that fat, ugly face of hers, I'd say, 'Rosie, you're fired.

Donald Trump

Og han har ikke sluttet med å fornærme kvinner etter at han bestemte seg for å bli presidentkandidat.

Etter den første republikanske presidentkandidatdebatten hadde han noen meninger om debattleder Megyn Kelly i Fox News.

You could see there was blood coming out of her eyes. Blood coming out of her wherever.

Donald Trump

Også grunnleggeren av Huffington Post, Arianna Huffington, får sitt Trump-pass påskrevet:

Laster Twitter-innhold

Og man trenger ikke være kvinne for at Trump kvesser kniven. Som da han snakket om tidligere presidentkandidat John McCain:

He's not a war hero. He's a war hero because he was captured. I like people that weren't captured, OK, I hate to tell you.

Donald Trump

Eller som da han la om stemmen og veivet med armene for å imiterte den handikappede journalisten Serge Kovaleski. En imitasjon han selv nektet for var en imitasjon.

– Jeg kjenner ikke til reporteren fra New York Times eller hvordan han ser ut, hevdet Trump, og krevde en unnskyldning fra avisen.

Trump Imiterer funksjonshemmet reporter på scenen.

Video: Donald Trump nektet for at dette var en imitasjon av en funksjonshemmet reporter.

Våpenforkjemper

Trump er også en sterk forkjemper av liberale våpenlover og en av NRAs fremst våpendragere i kampen for retten til å bære våpen.

– Når du ser på Paris, med de strengeste våpenlovene i verden, var det ingen andre enn de slemme som hadde våpen, sa Trump på et møte i Texas etter at det hadde blitt holdt ett minuttstillhet for ofrene i Paris.

– Og en ting sier jeg – og du kan si hva du vil – om de hadde våpen, om våre folk hadde våpen, hvis de fikk lov til å bære våpen, ville situasjonen vært svært, svært annerledes.

Men det er hans til tider rasistiske uttalelser som har skapt mest furore. For Trump har gjort ulovlig innvandring til en av sine fanesaker i valgkampen og vil kaste ut alle ulovlige immigranter hvis han blir president.

When Mexico sends its people, they're not sending their best. They're sending people that have lots of problems...they're bringing drugs, they're bringing crime. They're rapists.

Donald Trump

Og han har skaffet seg en velgerskare som deler frustrasjon med dagens politiske elite i Washington.

– Det er ingen tvil om at årsaken til Trump-fenomenet er å finne i de store økonomiske endringene i det amerikanske samfunnet. Den lavere middelklassen sliter enormt. Arbeidsledigheten blant lavt utdannede hvite menn er dramatisk høy. Her snakker vi om en ledighet på mellom 30–40 prosent og de faller utenfor både sosial og økonomisk som skaper en grobunn for denne misnøye, sier Melby som er spent på om de som ikke ønsker Trump i det republikanske partiet klarer å samle seg rundt en kandidat før nominasjonsvalgene neste år.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt