Hopp til innhold

Skjebnevalg for «El Comandante»

CARACAS (NRK.no): Presidentvalget i Venezuela i dag kan bli et skjebnevalg for Hugo Chavez. Utfordreren Henrique Capriles har kapret flere av presidentens tidligere lojale velgere. Det er frykt for uro og opptøyer dersom «El Comandante», som Chavez kalles, taper valget.

Hugo Chavez

Hugo Chavez har vært Venezuelas ruvende president i 14 år. Nå kan hans presidentdager være talte.

Foto: EITAN ABRAMOVICH / Afp

Jon Gelius byline Venezuela

Fernando Casado heier på president Hugo Chavez. Han skryter av en president han mener har utjevnet forskjeller. Fernando Casado har bodd halvannet år i Norge og mener Chavez sin politikk minner mye om norsk sosialdemokratisk styresett.

– Velstandsutviklingen i Norge har skjedd takket være sterk statlig styring. Det har gitt innbyggerne fundamentale rettigheter og tjenester. I så måte mener jeg Norge og Venezuela er veldig like. Begge land har tatt i bruk verktøy om fordeling, ikke minst takket være begge lands oljeformuer, sier Casado.

Fernando Casado

Fernando Casado heier på president Hugo Chavez. Han mener Chavez sin politikk minner mye om norsk sosialdemokratisk styresett.

Foto: Jon Gelius / NRK

NRK møter ham i hjertet av hovedstaden Caracas. Vi tar sammen en taubane opp fra bykjernen til nærmeste fjelltopp. Den moderne taubanen fikk Chavez bygget for å gi de fattige i dalsiden lettere tilgang til bysentrum.

Den unge juslæreren mener taubanen er et godt eksempel på hvordan Chavez har brydd seg om de aller fattigste.

– Han har hevet levestandarden for de aller fleste her i Venezuela. Det er grunnen til at han blir gjenvalgt, sier Chavez-tilhengeren seierssikkert.

– En plikt å stemme

På gatemarkedet i sentrumskjernen av Caracas bys fersk fisk frem. Det handles, men ikke så livlig som før. Fiskehandler Abel Manjarres merker at pengene ikke rekker like langt som tidligere.

– Vi klarer oss greit. Livet her er ikke lett, men det er heller ikke vanskelig. Så lenge vi har arbeid, klarer vi å skaffe vårt daglige brød, sier han til NRK.

Fiskehandleren er opptatt av presidentvalget og håper så mange som mulig av de 19 millioner registrerte velgerne går og stemmer.

– Du vet det er en plikt å stemme hvis du ønsker å bli hørt.

Hvem kommer du til å stemme på?

– Vel, du vet det er privat, sier han med et stort smil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Abel Manjarres

Fiskehandler Abel Manjarres merker at pengene ikke rekker like langt som tidligere.

Foto: Jon Gelius / NRK

Voldsspiral

På samme fortauskant har Leticia Castido hatt sin faste markedsbod i ni år. Også hun merker at det er blitt vanskeligere å selge sine varer.

Dagliglivet er blitt tøffere, og frykten for kriminalitet er blitt større.

Leticia Castado

Leticia Castido mener dagliglivet er blitt tøffere og frykten for kriminalitet større.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Vi lever i frykt. Overalt drepes det folk i våre fattige nabostrøk. Bare i vår bydel blir mennesker drept hver eneste dag, blant dem motorsyklister som blir tatt av kriminelle. Det er virkelig blitt utrygt, sier tenåringsmoren.

Velgerne i dagens presidentvalg vil ha slutt på volden og kriminaliteten som herjer i Venezuela. Landet rangeres nå som mer utrygt enn sine naboer i Latin-Amerika.

President Hugo Chavez har ikke maktet å stanse voldsspiralen, og hans utfordrer Henrique Capriles sanker stemmer på valgløfte om å slå hardere ned på kriminaliteten.

– Jeg vet allerede hvem som er min kandidat. Han som har makten nå, vil ikke akseptere sitt nederlag dersom min kandidat vinner, sier Castido – uten å navngi verken Chavez eller Capriles ved navn.

Vil ta makten tilbake fra en eneveldig president

I opposisjonens valghovedkvarter i Caracas er det siste innspurt for å få støttespillerne til å stemme i dag.

Den 40 år gamle delstatsguvernøren Henrique Capriles har solgt seg inn som en moderat sentrumskandidat. Hans valgkampsjef og høyre hånd Armando Briquet har meislet ut en valgkampstrategi om å ta makten tilbake til folket fra en eneveldig president.

– Chavez og hans regjering anerkjenner ikke oss som er i opposisjon til ham. Han anerkjenner bare sine egne, lojale tilhengere. Det er forvirrende og umulig å finne ut av hvor regjeringen, staten og partiet hans starter og slutter. Alt er samlet i én mann: Chavez. Det Capriles vil gjøre, er å forandre denne maktstrukturen, dele makten på flere, slik at folket igjen får ta del i å utforme sin egen fremtid, sier valgkampgeneralen til NRK.

Han hevder at Chavez har akkumulert så mye makt gjennom sin tid at det er vanskelig å trenge gjennom.

– Vi bestemte oss derfor for å drive en valgkamp med folket og ikke bry oss om hans makt. Vår grunntanke er å fokusere på kraften i hver enkelt stemme opp mot misbruket av makten til en person, forteller Briquet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrique Capriles

Den unge delstatsguvernøren Henrique Capriles er mannen som forsøker å beseire Venezuelas president gjennom 14 år, Hugo Chavez.

Foto: STRINGER/VENEZUELA / Reuters

Frykter uro og opptøyer

De to rivalene kjemper i dag om til sammen 19 millioner registrerte velgere. Mye tyder på at dette blir det jevneste presidentvalg i Venezuelas historie. Noen meningsmålinger har gitt Chavez en 10 prosents ledelse, andre viser en knapp seier til Capriles.

Flere observatører og analytikere her i Venezuela tror det vil bli uro og opptøyer dersom Chavez skulle tape. Hans lojale støttespillere, kalt «Chavistas», tror mange vil nekte å akseptere at deres store leder gjennom 14 år ikke skulle få fortsette å styre landet.

Mange er også usikre på hvordan Chavez sine politistyrker vil forholde seg til et valgnederlag.

Hver femte velger har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på. Dagens valg kan bli et veiskille for Venezuela.

SISTE NYTT

Siste nytt