Hopp til innhold

Hugo Chavez: Olje og sosialisme

Venezuelas president Hugo Chávez har hatt makten i 14 år. På søndag skal han gjennom det mange beskriver som hans største politiske prøvelse til nå.

Venezuelas president Hugo Chávez

DEN MEKTIGE LEDER: President Hugo Chávez er en helt for mange. Særlig de fattige som har fått bedre levekår under hans 14 år lange styre. Men han blir også kritisert for sin autoritære lederstil.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Arnt Stefansen
Foto: NRK

Han har vunnet en rekke valg og folkeavstemninger. Hans viktigste maktbase er millioner av fattige, som har fått et bedre liv gjennom Chavez’ store prosjekt: En sosialisme for det 21. århundre.

Men prisen er høy – politisk, økonomisk og menneskelig. De siste årene er svakhetene ved Hugo Chávez’ politiske linje blitt stadig mer åpenbare:

Kriminaliteten er blant de høyeste i hele Latin-Amerika, korrupsjonen florerer, sviktende strømforsyning er et stort problem for privatfolk og bedrifter, og landbruket er ikke i stand til å levere de matvarene landet trenger.

Færre fattige

Da Hugo Chavez ble valgt president i Venezuela i 1998 levde rundt halvparten av landets befolkning under FNs fattigdomsgrense.

I dag er tallet rundt 27 prosent, ifølge tall fra det britiske tidsskriftet The Economist. I samme periode har tallet på ekstremt fattige – de som lever på én dollar dagen eller mindre – falt fra drøyt 20 til 7-8 prosent av befolkningen.

Kampen mot fattigdommen er den viktigste forklaringen på den omstridte presidentens store popularitet i egen befolkning. Mens de konservative regjeringene før ham viste liten eller ingen interesse for landets undertrykte, satte Hugo Chávez og hans regjering i verk et omfattende sosialt program, med tusener av kooperativer som ga arbeid, skolegang og et bedre helsetilbud til landets fattige.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Venezuela Elections Hugo Chavez

MANGE STØTTESPILLERE: Særlig blant Venezuelas mange fattige har Chávez stor støtte. Her fra et valgkampmøte i Caracas 4. oktober.

Foto: Pedro Portal / Ap

For en tid siden besøkte jeg et slikt kooperativ, i den fattige bydelen Catya i Caracas. Der møtte jeg blant andre den unge tekstilarbeideren og tobarnsmoren Luiza Nuña, som hadde dette å si om sin situasjonen:

– Da de som nå er i opposisjon hadde makten, var vi uten arbeid. Høyresiden i dette landet har aldri likt de fattige. For dem er vi ingenting. Kanskje har Hugo Chávez gjort enkelte feil, men han er den beste lederen vi har hatt, og jeg vil ikke for mitt bare liv ha høyresiden tilbake i regjering, sa den unge tekstilarbeideren i Caracas.

I oljens makt

Hugo Chávez «sosialisme for det 21. århundre», som han selv har kalt det, har uten tvil vært et gode for svært mange fattige venezuelanere.

Fra å være et av Latin-Amerikas mest klassedelte samfunn, kommer nå Venezuela ut blant de aller beste – målt etter den såkalte Gini-koeffisienten, som angir forskjellen mellom fattig og rik.

Men Chavez’ sosiale revolusjon bygger på én avgjørende forutsetning: At prisen på olje fortsatt holder seg høy. Med dagens høye oljepris kan denne politikken videreføres å mange år, selv om svakhetene blir tydeligere for hver dag som går.

Når matvareproduksjonen svikter, som følge av nasjonaliseringen av landbruket, kan myndighetene bruke oljepenger for å kjøpe det de trenger fra utlandet – for å ta ett eksempel.

Likevel er det knapt noen seriøs økonom som vurderer Chavez’ økonomiske politikk som bærekraftig på lang sikt. Oppskriften ligner til forveksling den som gikk i graven da kommunismen falt i Øst-Europa for drøyt 20 år siden.

Og skulle det bli et nytt stort fall i oljeprisen, slik vi opplevde for 3-4 år siden, kan Venezuela under Hugo Chávez på kort tid oppleve økonomisk kaos og sosialt sammenbrudd.

Mister grepet?

Hugo Chávez har opplevd sitt tøffeste år siden han ble valgt til president for 14 år siden. Det sier mye for en mann som for ti år siden ble midlertidig avsatt under et militærkupp, og som har vært i konstant konflikt både med egen opposisjon og supermakten USA.

For ett år siden ble han kreftsyk og han har gjennomgått to store kraftoperasjoner, i tillegg til strålebehandling. Presidentens kreftsykdom har vært et viktig tema i valgkampen, men ifølge han selv er han nå helt frisk.

Den andre store utfordringen er at Hugo Chávez for første gang i sin karriere har fått en politisk motstander som har en realistisk mulighet til å beseire ham i valg.

Og den stridbare presidenten har ikke nettopp taklet den nye situasjonen med eleganse – snarere med grove karakteristikker og utskjelling av sin politiske hovedmotstander.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Venezuela Elections Hugo Chavez

I FULL VIGØR: Med en kreftdiagnose er det mange som har stilt spørsmål ved hans evne til å lede landet. Han bekrefter selv at han nå er helt frisk, og i årets valgkamp har han vært svært aktiv.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Men alle som har fulgt Hugo Chávez og hans politiske karriere vet at mannen er en fighter og en overlevelseskunstner av det helt store formatet. Og selv hans hardeste kritikere må bøye seg for det faktum at knapt noen vestlig leder har fått sin lederstilling bekreftet gjennom så mange nasjonale valg og folkeavstemninger.

Det som uroer mange er hans politiske uberegnelighet og hans åpenbart autoritære lederstil. For Hugo Chávez har aldri tapt et presidentvalg, og enkelte spør seg hvordan han vil reagere dersom det skjer.

SISTE NYTT

Siste nytt