Domstol kan avsette Brasils korrupsjons­mistenkte president

RIO DE JANEIRO (NRK): Brasil er på tå hev når landets valgdomstol senere i dag starter sitt rettsmøte. De sju dommerne har nemlig makt til å avsette presidenten.

BRAZIL-EDUCATION-TEMER

Brasils president, Michel Temer, kjemper desperat for sitt politiske liv. Møtet i valgdomstolen, som starter i dag, er en ny, stor trussel.

Foto: ANDRESSA ANHOLETE / Afp

Tribunal Superior Eleitoral (TSE) er Brasils øverste valgdomstol, og har som oppgave å påse at landets valg blir avviklet slik loven bestemmer.

Til vanlig lever TSE en noe tilbaketrukket medietilværelse – i skyggen av andre statlige institusjoner. Men denne uken er det annerledes.

Akutt krise

I helgen opplevde Brasil nye store demonstrasjoner mot landets president, Michel Temer. Kravet er det samme som i tallrike andre protester de siste ukene: Presidenten må trekke seg, og det må skrives ut nyvalg.

BRAZIL-CRISIS-TEMER-PROTEST

Det store flertallet av brasilianerne ønsker å kvitte seg med presidenten. Her fra en massedemonstrasjon i landets største by, São Paulo, nå i pinsehelgen.

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Bakgrunnen for kravet er en hendelse som har vakt enorm oppsikt – ikke bare i Brasil: I et hemmelig lydopptak kommer presidenten med uttalelser som svært mange tolker som en innrømmelse av grov korrupsjon.

Opptaket har fått riksadvokaten til å sette i gang etterforskning mot ham, hundretusener har deltatt i gateprotester, og støtten til presidenten har falt til under 10 prosent.

Tung prosess

Men president Michel Temer nekter å gå av. Han innrømmer at lydopptaket er ekte, men han hevder at det ikke beviser at han er skyldig.

Samtidig understreker han at regjeringens økonomiske politikk har vært vellykket, og at det er bra for Brasil at han blir sittende frem til etter presidentvalget neste høst.

Og så lenge presidenten klamrer seg til makten er det vanskelig å få ham avsatt. En mulig løsning er en riksrettssak, men den vil ta lang tid, og det er uansett valg allerede neste høst.

Valgdomstolen – en løsning?

Det er i denne situasjonen mange håper på valgdomstolen TSE.

BRAZIL-CORRUPTION/TEMER

Tribunal Superior Eleitoral (TSE) er Brasils øverste valgdomstol. Nå skal den dømme i en sak som er et være eller ikke være for Brasils president.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Saken som skal behandles på dagens møte har riktignok ingen direkte sammenheng med den aktuelle korrupsjonssaken. Den gjelder en anklage om ulovlig partifinansiering knyttet til valget i 2014, der Michel Temer ble valgt til visepresident.

Temer ble valgt sammen med Dilma Rousseff fra arbeiderpartiet PT, og da hun ble avsatt ved riksrett rykket han opp i presidentjobben.

Anklagen om ulovligheter gjelder dem begge, men for Temers del kan konsekvensen bli mye mer dramatisk: At han må forlate sin post.

Uvisst utfall

Hva er så det sannsynlige utfallet av saken? Jeg spør Marcelo Medeiros, en av lederne for borgerbevegelsen «Vem pra rua», «Kom ut på gata», som holder et protestmøte på Copacabana her i Rio:

- Umulig å forutsi utfallet av dommen, sier Marcelo Medeiros i "Vem pra rua".

– Utfallet av dommen er helt åpent, sier Marcelo Medeiros i borgerbevegelsen «Vem pra rua».

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Den som sier at han vet hva som vil skje, er i det minste dårlig informert, sier han.

– Utfallet er helt åpent, og ingen vet hvor lang tid de sju dommerne vil bruke.

Det store spørsmålet er om de vil se på saken isolert, eller vil la seg påvirke av den voldsomme misnøyen som president Michel Temer nå er gjenstand for, sier aktivisten i «Vem pra rua».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt