Hopp til innhold

Brasils «Trump» favoritt til å bli ny ordfører i Sao Paulo

Etter en rekke politiske korrupsjonsskandaler i landet, satser innbyggerne i Brasils største byer på atypiske politikere.

Brazil Municipal Elections

Joao Doria er en rik forretningsmann og har slik som Donald Trump tidligere vært vert for realityshowet «The Apprentice». Nå er han favoritt til å bli ordfører i Brasils største by.

Foto: Andre Penner / Ap

For første gang siden korrupsjonsskandalen rundt president Dilma Rousseff førte til hennes suspensjon og senere avsettelse, kan brasilianere gå til valgurnene og avgi stemmer i lokalvalg som finner sted i over 5.500 byer i landet.

Skal man tro valgmålinger, er brasilianerne lei av landets etablerte politikere, og foretrekker nykommere i kjølvannet av økonomiske nedgangstider og korrupsjonsavsløringer som har ført til fengslingen av en rekke toppolitikere, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg vil ikke ha noen av disse tradisjonelle politikerne. Ikke den nåværende ordføreren, ikke den gamle, ingen som har styrt før, forteller frisøren Maria Fernandes fra Sao Paulo til AP.

Tidligere vert for «The Apprentice» favoritt

Brazil Municipal Elections

Joao Doria er en populær mann i Sao Paulo og leder klart på meningsmålingene.

Foto: Andre Penner / Ap

Hun planlegger å stemme på Joao Doria, mannen som ligger best an på meningsmålingene i Brasils største by og som på mange måter kan sammenlignes med Donald Trump.

Som Trump er han i sitt hjemland kjent for å ha vært vert for realityshowet «The Apprentice», den brasilianske versjonen selvfølgelig. Doria har ingen politisk bakgrunn og slagordet hans under valgkampen er «Jeg er ingen politiker, jeg er en forretningsmann».

Han leder meningsmålingene klart foran sittende ordfører Fernando Haddad fra Arbeidernes parti – en mann som for kun ett år siden ble omtalt som en av favorittene under presidentvalget i 2018. Nå sliter han i sin egen hjemby, og det er ikke en gang sikkert om han får nest flest stemmer.

Brazil Municipal Elections

Sao Paulos nåværende ordfører Fernando Haddad (t.h.) med Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva under valgkampen. Lula har selv fått en rekke korrupsjonsanklager mot seg.

Foto: Andre Penner / Ap

Sao Paulo er Brasils største by og økonomiske senter. Nå kan det se ut som om mediemogulen Doria blir byens neste ordfører.

– Han er allerede rik, noe som betyr at han ikke kommer til å stjele, sier Fernandes.

– Eller, jeg tror ikke han kommer til å gjøre det.

Pastor og fotballkeeper favoritter

Under lokalvalget i Brasil er ikke Doria alene om å fremstille seg selv som en atypisk politiker. Flere av kandidatene som stiller til valg legger vekt på at de ikke har politisk bakgrunn, og dermed ikke er korrumpert av måten politikken drives på i Brasil, skriver AP.

I Rio de Janeiro er senator Marcelo Crivella en av favorittene. Crivella er i tillegg til å være politiker pastor og er kjent for sine religiøse sanger på YouTube. Han har tidligere stilt til ordførervalg i byen uten hell.

I Bel Horisonte, Brasils sjette største by, er den tidligere målvakten for fotballaget Atletico Mineiro, Joao Leite, en av favorittene. Han ligger jevnt med Atletico Mineiros tidligere styreleder Alexandre Kalil som har «Nok med politikere, stem Kalil» som slagord.

Artikkelen fortsetter under bildet

Brazil Municipal Elections

Pastor Marcelo Crivella sitter i senatet i Brasil og har tidligere forsøkt å bli ordfører i Rio de Janeiro en rekke ganger. Nå ligger han godt an.

Foto: Leo Correa / Ap

– Kan bli trend under presidentvalget

Og det virker. I kun fem av de 26 delstatshovedstedene i landet har de sittende ordførerne over 50 prosent oppslutning på valgmålingene så langt. 50 prosent er nødvendig for å unngå en andre valgomgang mellom kandidatene med størst oppslutning.

Fabio Wanderley Reis, professor I statsvitenskap ved Minas Gerais-universitetet, sier til AP at de mange kandidatene som forkaster den tradisjonelle politikken, gjenspeiler hvordan det brasilianske folket har det.

– Dersom outsiderne vinner under ordførervalgene kan det starte en trend som vi også vil se under presidentvalget i 2018, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.