NRK Meny
Normal

I dag skal han grilles i Parlamentet

I dag skal James og Rupert Murdoch grilles i Parlamentet for første gang, og flere millioner par øyne vil være rettet mot de to mediemogulene.

James Murdoch

James Murdoch ankommer hovedkvarteret til News International tirsdag.

Foto: Sang Tan / Ap

Rupert Murdoch og Rebekah Brooks

Rupert Murdoch og Rebekah Brooks må møte i parlamentshøring i dag.

Foto: MAX NASH / Afp

I underhusets mediekomité i dag vil britiske politikere spørre ut den mye omtalte trioen James Murdoch, Rupert Murdoch og Rebekah Brooks om deres kjennskap til den ulovlige telefonavlyttingen.

LES: Murdoch vil likevel forklare seg
LES OGSÅ: Rebekah Brooks møter i Underhuset

Millioner av briter er ventet å følge parlamentshøringen direkte på TV tirsdag.

Høringen starter klokken 15.30, norsk tid. NRK.no viser høringen direkte og følger saken gjennom dagen.

James Murdoch må kjempe for å beholde sjefsrollen i News International. Han og faren, Rupert Murdoch, vil sitte side ved side under høringen, men ifølge britiske medier er det James som har mest å svare for.

Video Høring etter avlyttingsskandalen

NRK.no viser direkte fra høringen. Først ut er politimennene Sir Paul Stephenson og John Yates.

Betalte hackingofferhacking-offer

Dersom forklaringen hans ikke holder er Murdoch-imperiets fremtid usikker. En av de største aksjonærene, Prins al-Waleed, har sagt at dersom James Murdochs forklaring ikke tilfredsstiller han, er han ikke lenger interessert i å ha aksjer i selskapet. Flere av de store aksjonærene støtter ham.

Ifølge den britiske avisa The Telegraph må Murdoch svare for at han skal ha betalt minst et av ofrene for telefonavlyttingen. Han skal også ha signert en konfidensiell avtale om overføringene.

James Murdoch har allerede innrømmet at han godkjente overføringer til styreleder i Professional Footballers Association, Gordon Taylor. Utbetalingene skulle sørge for Taylors stillhet etter at telefonen hans ble hacket av selskapet.

Han må også svare for anklager om at News International nektet å samarbeide med politiet i perioden 2006 til 2010.

Avlyttet telefonen til 13-åring

Milly Dowler

Milley Dowler.

Foto: Ap

Rebekah Brooks skal møte separat etter at James og Rupert Murdoch har vært inne til høring. Det er knyttet usikkerhet til høringen hennes da hun har uttalt at hun nekter å svare på spørsmål som kan felle henne senere.

Det er ventet at hun må svare på spørsmål om hva hun visste avlyttingen av telefonen til 13 år gamle Milley Dowler. Dowler forsvant i 2002 og ble senere funnet drept.

Ansatte tidligere News of the World-redaktør

Nylig avgåtte politisjef Sir Paul Stephenson og assisterende politisjef John Yates må forklare måten de håndterte telefonavlyttingssaken på. I 2009 bestemte de at det ikke forelå tilstrekkelig bevis for at News International hadde hacket telefoner.

Yates må svare for hvorfor han ikke fortalte myndighetene at han ansatte tidligere assisterende redaktør i News of the World, Neil Wallis, som en strategisk kommunikasjonsrådgiver i politiet.


Politisjef gikk av

Sir Paul Stephenson

Trakk seg: Sjefen for Scotland Yard, Paul Stephenson, gikk av søndag kveld.

Foto: STEPHEN HIRD / Reuters
John Yates

Trakk seg: Visepolitimester i London, John Yates, trakk seg som følge av skandalen.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Saken førte i helgen til at Scotland Yard-sjef Paul Stephenson gikk av.

Mandag kunngjorde nok en høytstående politioffiser sin avgang. John Yates trekker seg fordi han i 2009 lot være å etterforske anklager om at journalister i avisa News of the World benyttet seg av ulovlig avlytting.

De siste to ukene har saken eksplodert, og avisa ble for en drøy uke siden nedlagt av eieren Rupert Murdoch.

Det er knyttet stor spenning til høringen som både Murdoch og sønnen først ga beskjed om at de ikke kunne delta på. Begge hevdet at de hadde det for travelt.

Murdoch vurderte å gi seg

Tirsdag meldte avisa Wall Street Journal at Rupert Murdoch i over et år har vurdert å trekke seg som administrerende direktør for News Corporations, til fordel for direktør Chase Carey.

Murdoch tenker i så fall å beholde stillingen som styreleder, skriver avisen og siterer en anonym kilde «kjent med situasjonen».

Kilden sier at et slikt bytte trolig ikke vil skje nå midt i alt oppstyret, men kanskje om et par måneder.

– Negativ sak for Cameron

Statsminister Cameron besluttet mandag å avbryte en rundreise i Afrika for å håndtere krisen hjemme.

Før Cameron gikk til politikken, jobbet han i PR-bransjen og i TV, og opposisjonen stiller spørsmål ved Camerons dømmekraft og om hvorvidt han er mer lojal overfor sine venner enn Underhuset.

De vil også vite hva han eventuelt har visst om de lysskye journalistiske metodene.

– Saken har hatt økende negativ betydning for Camerons omdømme siden nedleggelsen av News of the World. Han forsøker hele tiden å gjemme seg for å slippe å komme med innrømmelser, sa Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt