NRK Meny
Normal

Murdoch vil likevel forklare seg

Mediemogul Rupert Murdoch vil likevel forklare seg om avisskandalen i underhuset, ifølge News corporation.

Rupert Murdoch

Komiteen som neste uke begynner granskingen av avisene Murdoch eier har bedt ham om å forklare seg.

Foto: KI PRICE / Afp

Britiske folkevalgte utstedte torsdag en formell innkalling til Rupert og sønnen James Murdoch og Rebekah Brooks, toppsjefen i News International og tidligere redaktør i News of The World, i et forsøk på å presse dem til å møte til høringen i Underhusets mediekomité neste uke.

Kontrabeskjed

Brooks var først den eneste som svarte et entydig ja til at hun vil forklare seg for det britiske Underhuset om avlyttingsskandalen som førte til at tabloidavisa News Of The World ble lagt ned i forrige uke.

Torsdag kveld opplyste imidlertid det Murdoch-eide selskapet News Corporation at Rupert Murdoch likevel vil møte i Underhuset og forklare seg for komiteen som neste uke begynner granskingen av avisene Murdoch eier.

– News Corp. kan brekrefte at vi er i ferd med å skrive til komiteen med den hensikt at både James og Rupert Murdoch vil møte opp på tirsdag, sa en talskvinne til AFP.

Tidligere samme dag ble det sagt at Murdoch hadde avslått oppfordringen fra britiske politikere om å forklare seg for Parlamentet.

– Siktet var rådgiver for politiet

Ifølge opplysninger som er kommet fram de siste dagene, skal flere ansatte i avisa ha brutt seg inn på telefoner og telefonsvarerne til alt fra maktmennesker og kjendiser til pårørende i kriminalsaker.

I dag kom det fram at en 60-åring er pågrepet i saken skal ha vært ansatt i politiet som rådgiver, ifølge Sky News.

Rupert Murdoch og Rebekah Brooks

Rupert Murdoch og Rebekah Brooks vil likevel forklare seg for de folkevalgte.

Foto: MAX NASH / Afp

Den tidligere konstituerte redaktøren i News Of The World er den niende personen som er anklaget for å ha drevet med telefonavlytting.

Ifølge avisa var han innleid som konsulent for politiet i fjor sommer.

Mannen ble ansatt i News Of The World i 2003, da Andy Coulson var redaktør. Coulson ble arrestert i forbindelse med telefonhackingbeskyldningene i forrige uke.

Da 60-åringen forlot avisbransjen i 2009, begynte han å jobbe i et PR-byrå.

FBI skal granske saken

Torsdag uttalte også den amerikanske, føderale politiet, FBI, at de vil granske påstander om at telefoner i USA også har blitt hacket av Rupert Murdochs News Corporation.

Påstandene ble fremmet av Peter King, en republikansk folkevalgt fra New York.

– Vi er klar over påstandene, og vi skal undersøke dem, bekreftet en talskvinne fra FBIs kontor i New York til nyhetsbyrået AFP.

Anklagene går ut på at noen i News Corporation ulovlig skal ha avlyttet telefoner til ofrene etter angrepet på USA 11. september.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt