«Spøkelsesskip» fulle av lik funnet i Japan

Funn av tolv førerløse og halvråtne skuter vekker uro i Japan. Om bord er det hauger av lik. Ingen kan svare på hvor de kommer fra.

12 "Spøkelseskip" er funnet i Japan med 22 lik ombord. Ingen vet hvor de kommer fra.

MYSTERIUM: Denne skuta ble funnet drivende utenfor Noto-halvøya i nordvest-Japan for to uker siden, og ble tauet til havn i Waijima av Kystvakten. Om bord var det ikke en levende sjel. I alt 12 slike skuter er funnet på kort tid.

Siden slutten av oktober, da det første «spøkelsesskipet» ble oppdaget, har mysteriet bare vokst. I løpet av halvannen måned er det funnet tolv slike halvråtne fiskebåter i drift, uten en levende sjel om bord.

I alt er det ifølge Reuters funnet 22 lik, inkludert fem hodeskaller. De skremmende funnene har vakt stor oppsikt i Japan. I dag fikk den japanske kystvakten ut med bilder av båtene og etterlyste svar.

Ingen savnet

Noen mistenker at de uidentifiserte skutene kan komme fra det lukkede nabolandet Nord-Korea, hvor sulten driver både små fiskebåter og marinefartøyer stadig lenger ut.

Båtene bærer ikke vanlige kjennetegn. Om bord er det funnet fiskeutstyr og skilt skrevet på koreansk.

Makabre funn

Da politiet gikk om bord i den ene av tre båter som ble trauet inn til Waijima, ble de møtt av synet av elleve lik som allerede var gått delvis i oppløsning.

Nasjonaliteten til de døde om bord er ikke fastslått. Ingen skal være meldt savnet, og likene bærer ikke kjennetegn.

Skipsvrak med lik finnet i Japan

MYSTERIUM: Denne skuta ble funnet drivende utenfor Noto-halvøya i nordvest-Japan for to uker siden, og tauet til havn i Waijima av Kystvakten. Om bord var det ikke en levende sjel. I alt 11 slike skuter er funnet på kort tid.

Foto: AP

Obduksjon ga ikke svar

Ifølge japanske myndigheter blir et stort antall skipsvrak funnet utenfor den japanske kysten hvert år. Men det er sjelden at det er folk om bord.

Den 20. november ble to slike vrak funnet utenfor Ishikawa. Om bord fant kystvakten fire døde. To dager etter ble sju døde funnet om bord i nok et skip ved Fukui.

Likene ble sendt til obduksjon, men ingen sikre svar ble gitt. Likene var gått for mye i oppløsning.

Japanske myndigheter har ikke villet spekulere i hvor båtene kommer fra eller identiteten til dem om bord. Men et håndskrevet skilt på en av båtene og et istykkerrevet flagg skal tyde på at båten tilhører enhet nummer 325 i den nordkoreanske marinen, ifølge Japan Times.

Politiet undersøker et skip funnet ved Fukui i Japan med 20 lik ombord.

LIKFUNN: Japansk politi undersøker skuta som ble funnet med flere lik om bord ved Fukui. I alt 12 slike båter er funnet i løpet av kort tid.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Kan ha sultet i hjel

TV-bildene viser relativt store, men primitive, motoriserte båter uten moderne utstyr som GPS. Dermed kan de om bord kan ha mistet kursen og/eller fremdriften, og dødd av sult eller frost, sier Kim Do-hoon, professor i fiskerivitenskap ved Bukyong-universitetet i Busan til AP.

Andre foreslår at båtene kan være marinefartøyer som på grunn av matmangel har gått for langt ut. Mange enheter i det nordkoreanske forsvaret må skaffe sin egen mat, og mange bruker mye tid på fiske, sier Lee So-yeon som selv hoppet av fra den nordkoreanske hæren i 2008.

Fiskebåter drev i land i Japan

SISTE NYTT

Siste nytt