– Ikke de sultne som rømmer Nord-Korea

Nordkoreanere som flykter fra hjemlandet lider ikke, men er på jakt etter et mer velstående liv.

Nordkoreanere på picnic i Wonsan

Sult og nød er ikke lenger den største grunnen til at Nordkoreanere legger på flukt, men drømmen om et bedre liv.

Foto: David Guttenfelder / Ap

– Mange av dem tilhører det som kan kalles Nord-Koreas middelklasse. De er relativt velstående og er relativt velinformert, sier Kim Seung-Eun til AFP. Han er en profilert sørkoreansk misjonær i undergrunnsmiljøet som hjelper nordkoreanere å flykte.

Før handlet det ofte om å overleve, om å få annet enn rotter og røtter i kroppen.

Men det som i hine hårde dager var en desperat flukt fra fattigdom og nød til noe helt ukjent, er nå ofte en gjennomtenkt handling. Dagens flyktninger vet at nabolandet i Sør har mer å tilby. De rømmer i håp om å realisere en drøm.

– Den typiske flyktningen er veldig annerledes i dag enn for ti år siden. Det handler ikke om å overleve, men om å få et bedre liv, sier Kim.

En farefull ferd

På 1990 tallet led flere hundre tusen nordkoreanere sultedøden i det som senere er blitt kalt «den krevende marsjen».

I årene som fulgte kom det opp til 3000 nordkoreanere til Sør-Korea årlig, men hvor mange som har måttet gi opp, vet man ikke.

Flyktningene risikerer ikke bare livet i forsøket på å rømme fra hjemlandet. Ofte har de lagt bak seg en farefull ferd, ikke bare over grensen, men også gjennom Kina hvor de til enhver tid kan bli pågrepet og sendt tilbake. For mange har reisen gått helt til Vietnam, før livet kan begynne på nytt i Sør-Korea.

En 40 år gammel kvinne som kaller seg Choi, sier til AFP at hun fikk hjelp av sin søster som allerede hadde kommet seg til den sørkoreanske hovedstaden, da hun selv flyktet.

Drømmen om et bedre liv

– Jeg sultet ikke akkurat, men jeg hadde ikke noe håp om at livet mitt i Nord-Korea skulle bli noe bedre. Jeg ønsket et bedre liv, og et håp for fremtiden, sier Choi.

Hun mener at erfaringene hennes med «den krevende marsjen» ga henne perspektiv.

– Takket være penger fra min søster, levde vi relativt komfortabelt i Nord. Men jo mer man hører om Sør-Korea gjennom familien der, så ønsker man å komme seg ut og leve som dem, sier Choi.

Nord-Korea er fremdeles et svært fattig land der mange lider av underernæring. Men den svarte økonomien blomstrer og har ført med seg store endringer. Tilgangen på for eksempel mobiltelefoner og smuglede usb-minnepinner lastet med sørkoreanske fjernsynsdramaer har gitt nordkoreanerne mange glimt av en annen og attraktiv virkelighet.

– Dagens avhoppere har relativt stabile liv i Nord, sier en myndighetsperson i Sør-Korea som jobber med flyktninger, til AFP.

Strengere grensekontroller

Han forteller at barna er en av de viktigste grunnene til at de drar fra hjemlandet.

– De ønsker at de skal få en bedre utdannelse og start på livet, sa han.

Mange kommer fra grensebyer. Det er sterke begrensninger på innenriksreiser i Nord-Korea, så de som bor i grenseområdene har en fordel. De får også i større grad kontakt med folk som beveger seg over grensen, også handelsfolk.

De fleste, så mange som 70 prosent av flyktningene, er kvinner. En strengere kontroll av menn på arbeidsplassene kan være en av grunnene til det. Grensekontrollen er dessuten blitt strengere etter at Kim Jong-Un kom til makten i 2011, noe som forklarer at det er de mer pengesterke som kommer seg ut.

Tallet på flyktninger er halvert

– Å komme seg ut fra Nord-Korea koster nå mye mer, enten i bestikkelser eller til mellommenn, sier myndighetspersonen i Seoul.

I 2012- 2013 har tallet på flyktninger blitt halvert, trolig fordi det innebærer større kostnader, men også på grunn av sterkere kontroll på den kinesiske siden av grensen. Videoopptak fra Kim Seung Euns gruppe viser en rekke overvåkingskameraer langs elven som grenser til Nord-Korea.

Etter Koreakrigen i 1953 skal mer enn 27.000 ha flyktet til Sør-Korea. Ifølge en undersøkelse gjort av de sørkoreanske myndighetene sender halvparten av dem penger til slektninger i hjemlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt