NRK Meny
Normal

Skal reparere forholdet til Israel

USAs president Barack Obama ble møtt med jubel i Tel Aviv i dag, men er uvanlig upopulær i landet han besøker.

Obama i Israel

USAs president Obama ble møtt av Israels president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu da han landet i Tel Aviv i dag.

Foto: JACK GUEZ / Afp

I formiddag klokken 11.30 landet Obama på Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv, hvor han ble hilset velkommen av Israels president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu og hele resten av den nydannede israelske regjeringen.

Dette er Obamas første besøk til Israel etter at han ble president for over fire år siden, og noen mener besøket kommer vel sent. Men Obama vet hvordan man skal gjøre entre i Israel. Fra toppen av flytrappen sa han ett forløsende ord: «Shalom».

Israel Obama

USAs president Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal i dag prøve å bli enige om en felles strategi mot Irans atomprogram.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

Uenige om Iran

Til amerikansk president å være, er Obama uvanlig lite populær blant israelerne. Han fikk støtte fra bare en tredjedel av det israelske folket i en popularitetsmåling i fjor.

Dette skal være forklaringen på at Obama velger å holde en tale direkte til det israelske folket, i stedet for å tale til parlamentet.

Målet er å styrke israelernes tro på at USA er i stand til å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

Israel Barack Obama

– Shalom, ropte president Barack Obama da han steg ut av Air Force One på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Han beskrev vennskapet til Israel som ubrytelig og evig.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Lovet evig vennskap

Obama har de siste månedene hatt en åpen uenighet med Israels statsminister Benjamin Netanyahuom om Iran. De to statslederne er uenige både om hvor langt Iran har kommet i å utvikle atomvåpen, og hvordan man skal møte denne trusselen.

Obama og Netanyahu skal i kveld klokken 19 holde en felles pressekonferanse.

Allerede på flyplassen startet Obama arbeidet med å reparere forholdet mellom de to landene.

– Vi er stolte over å være Israels fremste allierte og deres besta ven. USA var først ut med å anerkjenne Israel for 65 år siden. Det er en allianse som ikke bare er uknuselig. Den kommer til å vare evig, sa Obama til regjeringen og folket som hadde møtt fram.

Lave forventninger om Palestina

Før møtet med statsminister Netanyahu, møter Obama Israels president Shimon Peres i Jerusalem klokka 15.

Senere under besøket møter Obama også palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad. Møtene skal handle om det diplomatiske forholdet mellom Israel og Palestina, men forventningene er lave.

Netanyahu har allerede varslet at det ikke vil komme noe fredsinitiativ mens Obama er på besøk.

Obama skal også besøke Jordan, hvor han skal møte Kong Abdullah. Også USAs utenriksminister John Kerry deltar på det tre dager lange programmet i Israel, Palestina og Jordan.

Yassir Arafat og Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas skal i morgen møte Barack Obama. de skal diskutere diplomatiet mellom Israel og Palestina, men det er ikke forventet noe nytt fredsinitiativ.

Foto: Tara Todras-Whitehill / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt