Skal kvinner og barn reddes først?

Noen hevder at kvinner og barn ikke ble prioritert i livbåtene da cruiseskipet Costa Concordia ble evakuert. Men eksisterer det regler om hvem som først skal reddes fra et synkende skip?

Costa Concordia

Costa Concordia gikk på et skjær fredag kveld og kantret. Skipet ligger nå

Foto: Giorgio Fanciulli / Ap

Et berømt øyeblikk i historien er fra da Titanic ble evakuert og det ble ropt «kvinner og barn først», slik at mennene ventet til slutt med å forlate skipet. De fleste mennene omkom.

Kapteinen nekter

Det er for tidlig å si hva som nøyaktig hendte i timene etter at Costa Concordia grunnstøtte. Kapteinen har allerede måtte nekte for beskyldninger om at han forlot skipet mange time før alle passasjerene var evakuert. Ifølge italiensk lov er kapteinen ansvarlig for sikkerheten til passasjerene, og når et skip går på grunn skal ikke kapteinen forlate fartøyer før alle passasjerene er i sikkerhet.

Det blir fortalt fra folk som var om bord at noen mannlige passasjerer ignorerte uformelle pålegg om å vente til kvinnene og barna hadde kommet seg om bord i livbåtene.

LES: – Jeg drar aldri på cruise igjen

LES: Concordia-kaptein: I øyeblikket må man ta klare beslutninger

evakuering av Costa Concordia

Bilde fra en amatørvideo viser passasjerer som har på seg redningsvester etter at Costa Concordia har gått på grunn.

Foto: - / Afp

– Reddet seg selv først

– Vi var flere som prøvde å få barn og kvinner til å komme seg opp i livbåtene først, og menn som hadde små barn eller familien sin med seg. Likevel var dem mange menn som bare var opptatte av å redde seg selv, og kjempet seg om bord i livbåtene foran passasjerer som helt tydelig hadde større behov for å komme seg i sikkerhet, sier Edwin Gurd, en pensjonert politimann som var med på cruiset, til BBC.

Han forteller også om folk ble presset inn i gjerder og lignende etter hvert som panikken begynte å bre seg fordi evakueringen tok så lang tid.

Men eksisterer det noen formelle regler om hvem som skal om bord i livbåtene først og hvem som skal vente?

Tildeles livbåt ved ombordstigning

– Når en cruisepassasjer går om bord i en skip blir han eller hun tildelt en livbåt avhengig av hvor lugaren befinner seg. Skjer det et uhell, slik som når Costa Concordia gikk på grunn, er det opp til kapteinen å bestemme om skipet skal evakueres. En alarm vil deretter bli satt i gang etterfulgt av melding om på gå til deres livbåtstasjon, forklarer operasjonsdirektør Rob Ashdown ved European Cruise Council, til BBC.

Fra alarmen lyder skal det egentlig bare ta 30 minutter før livbåtene er fylt opp av passasjer, låret ned til vannlinjen og kjørt et stykke bort fra skipet., ifølge regler fra Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO).

– Det er ingen lovpålagt regel å la kvinner og barn komme om bord i livbåtene først, sier Rob Asdown.

– Kulturelt betinget

Første gang kvinner og barn ble bedt om å gå i livbåtene først er trolig da troppeskipet HMS birkenhead havarerte i 1852. Skipet hadde med seg 500 mannlige soldater og 25 kvinner og barn. etter av en ledende offiser beordret soldatene om å vente med å gå i livbåtene til barna og damene hadde gått om bord, gikk skipet ned. Alle barna og kvinnene overlevde, mens de fleste mennene omkom.

– Ideene om at kvinner og barn skal reddes først er altså en historisk tradisjon, og trenger ikke nødvendigvis å gjelde i alle sammenhenger og kulturer, sier Ashdown.

LES: – Ikke bra for cruisebransjen

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland sier de skjøt varselskudd mot britisk krigsfartøy

Nato og Russland på kollisjonskurs etter dramatikken i Svartehavet

Russiske myndigheter truer med å angripe skip som går inn i omstridt område ved Krimhalvøyen. Spenningen i Svartehavsområde øker etter at et britisk krigsskip i går gikk inn i det Russland mener er deres område.