Seks funnet omkommet etter forlis

Mandag morgen fant redningsmannskaper nok en død mann etter at det italienske cruiseskipet Costa Concordia havarerte utenfor kysten av Italia. Fortsatt er rundt 15 mennesker savnet.

Hittil er seks personer funnet døde i forbindelse med skipsforliset for mer enn 48 timer siden. Mandag morgen fant redningsmannskaper nok en død mann på luksusskipet, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Den døde ble funnet med redningsvest på dekk, på deler av skipet som ikke står under vann.

Fra før er to franskmenn, en spanjol, en italiener og et peruansk besetningsmedlem funnet døde. Rundt 15 mennesker er fortsatt savnet, og mer enn 60 personer er skadet, ifølge Reuters.

Anklager kapteinen

Ifølge forsvarsminister Giampaolo Di Paola, tyder ting på at ulykka ikke skjedde som følge av tekniske eller naturlige årsaker, men at «det var en rekke menneskelige feil som førte til dramatiske konsekvenser».

Selskapet Costa Crociere som eier luksusskipet, uttalte søndag at kapteinen sviktet.

Skipet ble ført for nærme land slik at et rev laget et stort hull i skroget. De la også til at kapteinen ikke hadde fulgt selskapets retningslinjer da skipet forliste.

Ifølge sjefen for etterforskningen, Francesci Verusio, skal kapteinen ha ført skipet på en «klønete måte»:

– Skipets rute var ikke den riktige, sier Verusio.

Kursen skal ha avveket med flere kilometer fra den som skipet
vanligvis fulgte.

Kan bli tiltalt for drap

Øyenvitner hevder at kapteinen forlot skipet inntullet i et varmt teppe, mens det fortsatt var passasjerer om bord.

Nå peker rederiet på kapteinen, som kan bli tiltalt for uaktsomt drap. Den italienske påtalemyndigheten arresterte kapteinen lørdag kveld.

Ifølge dem forlot kapteinen skipet «lenge før» den siste passasjeren forlot det synkende skipet.

Den italienske kystvakten hevder videre at kapteinen gjentatte ganger ignorerte deres ønske om at han skulle returnere til skipet mens redningsoperasjonen foregikk.

SE: TV-innslag: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Leter etter de savnede etter skipsforlis

FLERE SAVNET: Letemannskapene har en vanskelig jobb for å finne de savnede i skipet som delvis ligger under vann. Reporter: Jan Espen Kruse.

Kapteinen selv nekter for beskyldningene som er rettet mot ham.

Overfor italiensk TV sier han at skipet traff noen steiner som ikke var merket på noen kart, og som heller ikke ble oppdaget av navigasjonssystemet.

Beboere i området sier han lå altfor nærme land, og at revet han traff, var godt kjent av befolkningen på Giglio, hvor forliset skjedde.

Sein evakuering

Ifølge passasjerene om bord brøt det ut panikk da skipet traff steinen, midt under middagen fredag.

Noen hoppet ut i det iskalde vannet, stjal redningsvester fra hverandre, mens andre sloss om å få plass i de overfylte livbåtene. Scenene var som tatt ut av filmen om Titanic-katastrofen.

Flere av passasjerene reagerte ifølge nyhetsbyråene på at det ska ha tatt lang tid før selve evakueringen ble satt i gang etter at skipet fikk slagside og deretter kantret.

De klaget også over dårlig informasjon, noe som ga næring til panikken som spredte seg om bord. Passasjerene ble først fortalt at det bare var et strømbrudd da lyset forsvant.

– Vi er heldige at vi var så nær land. Alle var veldig redde, sier José Rodríguez, en 43 år gammel bartender fra Honduras.

Mer enn 4200 passasjerer fra 60 land var om bord den skjebnesvangre kvelden fredag 13 utenfor den toskanske øya Giglio. De fleste var italienske, tyske og franske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt