NRK Meny
Normal

- Fryktelige døgn

Mehrnaz Hojat fra Fredrikstad gleder seg til at moren kommer hjem etter "Costa Concordia"-forliset.

Costa Concordia

SØKER ETTER OVERLEVENDE. Søket etter overlevende fra 'Costa Concordia' pågår for fullt. I følge den italienske tv-kanalen RAI er det funnet 14 omkomne, mens andre nyhetsbyråer melder at tre er døde.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

- Det har vært noen grusomme døgn, etter at beskjeden kom fra mamma om at skipet hun var på hadde gått på grunn, sier Mehrnaz Hojat til NRK.no.

Moren Rogijeh Hojat ringte hjem straks hun var kommet på land, etter å ha klart å redde seg fra "Costa Concordia".

Den 50-årige kvinnen fra Fredrikstad var ombord på cruiseskipet sammen med venner, og var trolig den eneste nordmannen ombord i følge Utenriksdepartementet.

Hun kom seg ombord på en av livbåtene og ble landsatt på øya Giglio, som ligger nær ulykkesstedet.

Les også:

Redningsarbeidet fortsetter på cruiseskipet Costa Concordia

KRAFTIG BRAK. Passasjerene hørte et kraftig brak og ble først fortalt at skipet måtte stanse på grunn av tekniske problemer. Siden ble de bedt om å ta på seg livbelter og gå i båtene.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Roser forsikringsselskapet

Skipet gikk på et skjær fredag kveld utenfor vestkysten av Italia.

Mehrnaz Hojat forteller at hun ble svært redd, da beskjeden fra moren kom, og at hun straks startet med å samle inn opplysninger om hendelseforløpet, og forsøke å finne ut hvordan hun skulle få moren hjem.

- Jeg ringte politiet og VG fredag, men de kjente lite til ulykken, forteller hun.

Deretter tok hun kontakt med Utenriksdepartementet og ambassaden i Italia, men kom ikke igjennom på telefon.

- Fra politiet fikk jeg et tips om å ringe forsikringsselksapet vårt, og det gjorde jeg natt til lørdag, sier hun.

Forsikringsselskapet Tryg satte umiddelbart himmel og jord i bevegelse via sin alarmsentral i Danmark, forteller Mehrnaz.

Selskapet har hele tiden holdt moren og Mehrnaz oppdatert på hva som ville skje, og gjort alt de kunne for å få moren hjem.

- Jeg kan ikke få rost Anders Larsen hos Tryg nok. Han har hengt på tråden hele tiden, og støttet og hjulpet oss, sier Mehrnaz Hojat til NRK.no.

Cruiseskip havarerte utenfor Italia

FIKK PANIKK. Passasjerene ble fraktet i livbåter til Giglio som ligger nær ulykkesstedet. Noen av dem fikk panikk og hoppet i havet, melder nyhetsbyrået ANSA.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Hjem søndag

Moren Rogijeh Hojat skal trolig fly fra Roma rundt klokka 1400 søndag, men det var ingen selvfølge at det kom til å gå så fort, forteller Mehrnaz.

- I og med at hun var eneste nordmann, fikk hun beskjed om at hun kunne vente. Men forsikringsselskapet har sørget for at dette løser seg, forteller hun.

Både Mehrnaz og lillesøsteren på 18 år, har hatt det tøft etter at beskjeden kom om forliset, og de har ikke fått ro på seg i døgnene eterpå.

- Vi kommer ikke til å kunne slappe av før mamma står her hos oss, sier Mehrnaz Hojat.

Les også:

Costa Concordia

TENKER PÅ OFRENE. Datteren til Fredrikstad-kvinnen, som overlevde skipsulykken tenker på alle berørte.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Tankene går til ofrene

Søndag ettermiddag er fremdeles mellom 50 og 60 personer savnet etter grunnstøtingen.

Man antar at en del av de savnede har tatt seg til land på egenhånd, mens mange trolig sitter fast inne i skipet.

"Costa Concordia" hadde 3 200 passasjerer om bord da ulykken skjedde. I tillegg var om lag 1000 besetningsmedlemmer med på reisen.

Lørdag kveld ble det meldt at tre var døde.

- Mine tanker går til ofrene, de skadde, døde og familiene deres. Jeg håper at så mange som mulig blir reddet, og at marerittet de nå opplever får en lykkelig slutt, sier Mehrnaz Hojat til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil heller ha Moss lufthavn Rygge

    De nye opplysningene om støysoner rundt en tredje rullebane på Gardermoen styrker ideen om å ta i bruk Moss lufthavn Rygge i stedet. Det sier Senterpartiets medlem av finanskomiteen på Stortinget, Sigbjørn Gjelsvik fra Akershus. Denne uka ble det kjent at 500 hus kan bli svært støyutsatt med en tredje rullebane på Oslo Lufthavn.

  • Fortsatt trangt på akuttmottaket

    Det er ingen snarlig løsning på plassproblemene ved akuttmottaket på Sykehuset Østfold. Den planlagte utvidelsen er ifølge forprosjektrapporten først ferdig om to år. Trange forhold i dag gir tidvis både korridorpasienter og lang ventetid.