NRK Meny
Normal

Sjelden drapsfri dag i El Salvador

Et av verdens farligste land, El Salvador, har registrert én dag uten noen meldte drap. Det skal være første gang på nesten to år.

Pårørende i sorg over drap i El Salvador

DYSTER DRAPSSTATISTIKK: El Salvador regnes som et av verdens mest farligste land som ikke er i krig. På dette bildet sørger en mor og hennes datter over en slektning som ble drept av et gjengmedlem sommeren 2015.

Foto: Manu Brabo / Ap

På en pressekonferanse torsdag bekreftet Howard Cotto, som leder den nasjonale politistyrken i El Salvador, at ingen drap var registrert en dag tidligere denne uka.

Forrige gang landet skal ha hatt en hel dag uten noen drap var 22. januar i 2015, skriver nyhetsbyrået Ap. Det skal også ha skjedd en gang i 2013, og på hele to dager i 2012.

Et av de voldeligste landene som ikke er i krig

Det mellommerikanske landet som sliter med vold knyttet til kriminelle gjenger, hadde i snitt 14,4 drap hver dag i fjor.

Ifølge Ap har landet med seks millioner innbyggere 81,2 drap per 100.000 innbyggere.

Antallet drap falt med 20 prosent fra 2015 til 2016, men landet regnes fortsatt som et av de mest voldelige landene i verden, som ikke er i krig.

Hele nabolag i El Salvador, Honduras og Guatemale kontrolleres av de to mektige, kriminelle gjengene Barrio 18 og Mara Salvatrucha, skriver Reuters.

For å holde på sin makt skyr gjengmedlemmene ingen midler. De tyr til voldtekt, drap og voldelige ran. De tvinger også barn til å bli gjengmedlemmer, ifølge FNs flyktningorganisasjon UNHCR.

Gjengmedlemmer i El Salvador

Tatoveringer på kroppen viser disse mennenes tilhørighet til den kriminelle gjengen Barrio 18. Disse tre ble pågrepet av politiet i 2015.

Foto: STRINGER/EL SALVADOR / Reuters

– Mine barn er et lett bytt for gjengene

– Folk har ikke annet valg enn å flykte fra de kriminelle gjengene, som legger et stort press på samfunnet, sier Paola Bolognesi. Hun leder UNHCRs kontor i Tapachula.

Hundretusener flykter fra de tre landene i Mellom-Amerika hvert år i håp om å unnslippe de kriminelle gjengene.

– Mine barn er et lett bytte for gjengene, Hvis vi ikke hadde dratt, ville de ha havnet i disse gjengene, sier Maria, en migrant fra El Salvador, som Reuters snakket med i et tilfluktssted i Mexico.

Hun håper familien skal få asyl i nabolandet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt