Nord-Korea med en sjelden beklagelse etter tragisk bygningskollaps

Hundrevis av mennesker fryktes omkommet etter at en boligblokk kollapset i Nord-Korea tidligere denne uken. Nå kommer nordkoreanske myndigheter med noe så sjeldent som en beklagelse etter den tragiske ulykken.

NKOREA-ACCIDENT-CONSTRUCTION

En representant for myndighetene i Nord-Korea ber om unnskyldning for bygningskollapsen til innbyggerne lørdag.

Foto: KNS / Afp

Myndighetene meddelelse om «dyp trøst og beklagelse» via det statlige nyhetsbyrået KCNA søndag, var den første offisielle bekreftelsen av tragedien, som fant sted i Phyongchon-distriktet i hovedstaden Pyongyang på tirsdag.

Beklagelsen var spesielt rettet mot de pårørende etter ulykken.

– Byggingen av en boligblokk ble ikke gjort ordentlig, og de som hadde ansvaret overvåket og kontrollerte det på en uansvarlig måte, heter det i kunngjøringen som ble offentliggjort via KCNA – en kanal som vanligvis brukes til å kritisere og anklage land som Sør-Korea og USA.

Kim Jong-un «i sorg»

Ifølge KCNA sat landets leder Kim Jong-un «våken hele natten i sorg etter at han hørte om ulykken».

Kim Jung-un

Kim Jong-un har satt i gang en rekke byggeprosjekter i Nord-Korea siden han overtok. Ulykkestallet forbundet med disse prosjektene skal være høy, ifølge avhoppere.

Foto: Afp

At landets regime innrømmer feil og ber om unnskyldning, er høyst uvanlig. I statlig media rapporteres vanligvis ikke nyheter som kan ses på som negative for regimet.

Nå skal likevel landets minister for folkesikkerhet, Choe Pu-il, ha innrømmet feil som førte til en «utenkelig ulykke».

Usikkert dødstall

I uttalelsen kom det også frem at bygningskollapsen har kostet menneskeliv, men hvor mange som omkom og hvor mange som ble skadd ble ikke sagt. Ifølge myndighetene ble redningsaksjonen avsluttet søndag.

En regjeringskilde i nabolandet Sør-Korea opplyser derimot til nyhetsbyrået AP at man antar at boligblokken huset 92 familier. Den skal ha hatt 23 etasjer.

Det betyr at dødstallet kan ligge på et tresifret antall med tanke på at en typisk nordkoreansk familie består av fire medlemmer. Men det er uklart om alle beboerne befant seg i blokken eller om fire mennesker bodde i hver husholdning.

– Hundrevis er antagelig døde, sier kilden som vil være anonym på grunn av det sensitive forholdet landene imellom.

Han la til at det ikke er uvanlig at familier flytter inn i leilighetene i boligblokker før selve bygginger er ferdig.

Tragedien i Nord-Korea kommer også på en tid da statlige kanaler i Nord-Korea på daglig basis har kringkastet sterk kritikk mot Sør-Korea for myndighetenes håndtering av ferjeulykken som kostet mer enn 300 mennesker livet.

Byggeboom

Under Kim Jong Uns styre har Nord-Korea satt i gang en rekke byggeprosjekter i landet, som blant annet inkluderer skianlegg, fornøyelsesparker og høye boligblokker i Pyongyang og andre deler av landet, skriver The New York Times.

Regimet legger vekt på hurtighet under byggeprosjektene. Det betyr korte tidsfrister og rovdrift av soldater og bygningsarbeidere for et raskest mulig resultat.

Avhoppere fra Nord-Korea forteller at landet rammes av bygningsulykker ofte, men det er sjeldent at regjeringen omtaler dem. Medier i Sør-Korea spekulerer derfor i at de nordkoreanske myndighetenes villighet til å rapportere om ulykken kan indikere et veldig høyt dødstall.

Sist Nord-Korea innrømmet en stor ulykke var i 2004 da en eksplosjon på en togstasjon i Ryongchon, en by ved den kinesiske grensen, drepte og skadet hundrevis av mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nødssituasjon på «Ocean Viking» – mannskapet forsøker å roe ned situasjonen

Desperate migranter skal ifølge rederiet ha truet mannskapet og flere skal ha forsøkt å ta sitt eget liv. Nå jobber mannskapet på norskeide «Ocean Viking» med å roe ned situasjonen og de har erklært nødssituasjon.