Nord-Korea kaller kommisjonsleder «motbydelig horebukk»

Nord-Korea er fortsatt rasende på FN etter rapporten som slo fast at landet har begått forbrytelser mot menneskeheten, og følger opp med et voldsomt personangrep på kommisjonens leder.

Michael Kirby

Michael Kirby presenterer rapporten om Nord-Koreas brudd på menneskerettighetene.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

FNs menneskerettighetsråd opprettet en egen kommisjon som skulle avdekke brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea i fjor, og i februar ble den første rapporten presentert.

Der var konklusjonen enstemmig: Det nordkoreanske regimet står bak grove og systematiske brudd på menneskerettighetene, og har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Kommisjonens leder Michael Kirby sammenlignet menneskerettighetsbruddene i Nord-Korea med nazistenes ugjerninger, og ba FNs sikkerhetsråd om å straffe regimet.

Les: FN: – Forbrytelsene i Nord-Korea er slående like nazistenes grusomheter
Les: Nord-Korea-flyktninger:– Da mine foreldre sultet ihjel, hadde jeg ikke kister til dem

Hevder homofili ikke finnes

Nord-Korea var raske med å slakte rapporten, som de mente var forfalsket og rent oppspinn.

I forrige uke redegjorde Kirby for rapporten på et ekstraordinært møte i sikkerhetsrådet, og nå har det statlige nyhetsbyrået KCNA gått til frontalangrep på Kirby.

«Når det gjelder Kirby, som tok ledelsen og kokte opp rapporten, er han en motbydelig, gammel horebukk med en 40-årig karriere som homofil. Han er nå over 70 år gammel, men fortsatt ivrig etter å gifte seg med sin homofile partner,» skriver nyhetsbyrået.

Nord-Korea

Det nordkoreanske regimet, som ledes av Kim Jong-un, ber FN om å passe sine egne saker.

Foto: KNS / Afp

Byrået hevder videre at homofili ikke finnes i Nord-Korea på grunn av landets solide mentalitet og gode moral, og at man har begynt å kritisere homofili i vestlige land.

Det nordkoreanske nyhetsbyrået er kjent for å ha en lite diplomatisk tone, men ifølge Washington Post er dette trolig første gangen de bruker spalteplass på hets av homofile.

Kirby har ikke kommentert den siste meldingen fra KCNA, men sa i sin tale til sikkerhetsrådet at han flere ganger har tilbudt myndighetene i Nord-Korea å bidra til rapporten.

«Skitne svindlere»

FN-rapporten er basert på intervjuer med avhoppere, som har fortalt om drap, tortur, slaveri, seksuelle overgrep og systematisk undertrykkelse.

KCNA omtaler konsekvent rapporten i anførselstegn, og mener vitnemålene er falske og stammer fra rømlinger og terrorister.

De hevder også at mange land og vestlige medier er forbløffet over rapporten.

Byrået kaller kommisjonen «skitne svindlere som gjør hva som helst for penger», og lover hevn.

«Hæren og det nordkoreanske folket avviser det fabrikkerte dokumentet som en avskyelig kriminell handling som mangler sidestykke i verdenshistorien, og vil tvinge dem til å betale dyrt,» heter det.

Samtidig viser en rapport fra Verdens matvareprogram (WFP) at bistanden til 500.000 skolebarn på landsbygda i Nord-Korea opphører denne måneden, skriver AP.

Ifølge rapporten har underernæring ført til at hvert tredje nordkoreanske barn er veksthemmet, mens hvert femte er undervektig.

Les: «Nord-Korea går gjennom en pervers forvandling»
Les: – Nord-Korea klar for fjerde atomtest

SISTE NYTT

Siste nytt