Hopp til innhold

Sivile slaktes ned i Mogadishu

Flere titall sivile somaliere er drept i Mogadishu siden i går kveld. Minst fem barn er blant ofrene.

Islamske opprørere i Somalias hovedstad Mogadishu
Foto: STR / REUTERS

Somalias sikkerhetsminister var blant de drepte etter et selvmordsangrep ved et hotellnord for Mogadishu.

Om lag ti andre personer mistet også livet.

Bilbombe

Sikkerhetsminister Omar Hashi Aden og flere i hans følge befant seg på hotellet i Baladwayne da en bilbombe eksploderte rett ved bygningen.

Ifølge en hotellansatt er liket etter ministeren funnet i hotellresepsjonen.

Les også: Politisjefen i Mogadishu drept
Les også: Somaliere skjøt mot USA-politiker

Aden er den mest sentrale politikeren som er drept i Somalia etter at islamistiske opprørere trappet opp kampen mot regjeringen 7. mai.

Han reiste til Baladwayne i begynnelsen av juni sammen med tungt bevæpnede styrker i et forsøk på å ta kontroll over flere opprørskontrollerte områder utenfor hovedstaden.

Finansiert utenfra

FNs spesialutsending til Somalia, Ahmedou Ould-Abdullah, fordømmer dagens selvmordsangrep.

- Vi jobber nå med å finne ut hvem som står bak attentatet og hvorvidt disse er fra utlandet, sier Ould-Abdullah til NRK.

Ould-Abdullah skulle selv møte sikkerhetsministeren under hans opphold i byen.

- De sprengte hotellet han bodde på ved hjelp av en bil full av eksplosiver, og en selvmordsbomber, sier han.

Barn blant de drepte

Byens politisjef er også drept, og kveldsbønnen i en lokal moské endte med tragedie da gudshuset ble truffet av en granat.

Les også: Hjelpearbeidere løslatt i Somalia
Les også: Minst 11 drept i kamper i Somalia

Granatangrepet skjedde da de troende var på vei ut av moskeen nord i den krigsherjede hovedstaden Mogadishu i går kveld.

– Det er det frykteligste jeg har sett. Minst 13 ble drept, forteller øyenvitnet Dadir Ali Jes. De fem barna ble drept da en granat slo ned blant dem sør i Mogadishu.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP så dem ligge i en blodpøl under en balkong hvor de trolig hadde søkt dekning. Også to voksne skal ha blitt drept da granaten eksploderte.

Snikskytter

I en bydel like ved ble politisjef Ali Said Hassan skutt av en snikskytter da regjeringsstyrker gikk til angrep på opprørere. Tre andre politifolk skal også ha blitt drept i kampene.

Kampene fortsatte i natt, og ifølge øyenvitner ble minst 17 sivile drept da islamistiske opprørere og regjeringsstyrker fortsatte å bombardere hverandre med granater.

Kampene foregår ved en politistasjon nord i Mogadishu, som begge parter ønsker kontroll over.

Mange sårede

Ifølge nyhetsbyrået AP er minst 34 mennesker drept siden i går. I tillegg er over 100 mennesker såret, opplyser byens ambulansetjeneste. Det er både barn, eldre og kvinner blant de sårede.

Onsdagens kamper begynte da somaliske regjeringsstyrker gikk til aksjon mot en del av Mogadishu som kontrolleres av opprørere. Innbyggerne i hovedstaden la seg i skjul da bomber og granater regnet over byen.

Den siste opptrappingen i Mogadishu har vart siden mai. Rundt 250 mennesker er drept i Mogadishu siden mai , ifølge BBC. De siste ukene har situasjonen roet seg noe, men flyktningstrømmen ut av byen har fortsatt fordi mange har fryktet nye kamper.

SISTE NYTT

Siste nytt