Her er feilene som kan ha kostet over 230 mennesker livet

Ingen brannalarm, ingen sprinkleranlegg og ingen nødutganger. Og da vaktene forsøkte å slukke brannen, funket ikke brannslukkingsapparatet. Etter den fatale nattklubbrannen roper hele Brasil på forandringer.

Nattklubbrann Brasil

Alle sikkerhetsfeilene som har kommet frem etter katastrofebrannen i nattklubben Kiss har ført til et vendepunkt i Brasil. Ordførere over hele landet lover nå strengere kontroll.

Foto: ANTONIO SCORZA / Afp

Dette var bare noen av sikkerhetsmanglene ved nattklubben i den brasilianske byen Santa Maria, hvor en brann denne helgen kostet over 230 mennesker livet.

Alle elementene var på plass for en tragedie på nattklubben «Kiss» da bandet Gurizada Fandangueira startet et pyroshow fra scenen i diskoteket. Ifølge vitner skal bandmedlemmene ha holdt et slags signallys opp i lufta, og en gnist fra denne antente taket.

Artikkelen fortsetter under

Nattklubbrann Brasil

Det kommer stadig rapporter om hva som var feil i nattklubben som ikke engang hadde lov til å holde åpent.

Foto: JEFFERSON BERNARDES / Afp

De første rapportene fra politi og vitner i Brasil avslører en rekke mangler og feil ved nattklubben, ifølge AP:

  • Taket tok fyr på grunn av svært brennbar lydisolering, og brannen spredte seg raskt, mener politiet i Brasil: – Taket var dekket med et isolasjonsskum lagd av brennbart materiale som ble antent av pyroteknikken, sier Antonio Firmino, en av etterforskerne av dødsbrannen, til AP.
  • Nødutgang virket ikke: – Fullt antall nødutganger og tilstanden til disse er under etterforskning, men det virker som om en annen kjent utgang var utilstrekkelig da den var liten og dekket av gitter som ikke lot seg åpne, sa Firmino.
  • Det var ingen brannalarm i nattklubben, bekrefter politiet.
  • Det var heller ingen sprinkleranlegg.
  • Da en av vaktene forsøkte å slukke brannen virket ikke brannslukkingsapparatet, ifølge et av bandmedlemmene: – Trommisen vår forsøkte å kaste vann på flammene, men da så det ut som om de spredte seg enda mer. Da kom vakter med et brannslukkingsapparat, men da de forsøkte å bruke det, funket det ikke, sa Rodrigo Martins, Gurizada Fandangueiras gitarist, til brasilianske Globo TV mandag.
  • Nattklubben var overfylt: – Rundt 2000 mennesker var inne i klubben, dobbelt så mange som det er kapasitet til, sa sjef for brannbrigaden i Santa Maria, Guido Pedroso de Melo.

Sikkerhetsbrudd oversett

– Ethvert barn kunne se at dette stedet aldri burde vært åpent, sier etterforsker Marcelo Arigony til AP tirsdag.

Det har kommet frem i etterkant av brannen at «Kiss» ikke hadde lisens til å holde åpent.

– Det er en kjensgjerning at det ikke er den samme brannsikkerheten mange steder i utlandet. Derfor er det ekstra viktig at man tar egne forholdsregler på tur, sa administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim til NRK.no mandag.

Ifølge sikkerhetsbestemmelser i Brasil så skal slike nattklubber ha et brannslukningsapparat hvert 140-ende kvadratmeter, i tillegg til en rekke nødutganger. Lokalets kapasitet skal aldri overskrides.

ROUSSEFF

Brasils president Dilma Rousseff sa i en tale tirsdag at hele landet nå må sørge for at en slik tragedie aldri gjentar seg.

Foto: PEDRO LADEIRA / Afp

Vendepunkt

– Vi har ansvar for å sørge for at noe slikt aldri gjentar seg, sa Brasils president, Dilma Rousseff, mandag.

Nattklubben «Kiss» sine sikkerhetsmangler førte tirsdag til at ordførere rundt om i hele Brasil slo til mot slike lokaler i sine egne byer, og lover nå strengere kontroll.

Politietterforskere har også gått gjennom sikkerhetsrutinene til to utesteder eid av Mauro Hoffmann, medeier i «Kiss», for å se om det finnes en sammenheng i sikkerhetsrutinene. Hoffmann befinner seg i politiets varetekt etter at han frivillig overga seg.

Myndighetene i São Paulo, landets største by, lovte tirsdag strengere sikkerhetskrav for utesteder og andre lokaler hvor store menneskemengder samles.

I Brasil ser man nå på fredagens katastrofale brann som et vendepunkt i et land hvor man lenge har sett gjennom fingrene på sikkerhets og infrastrukturelle spørsmål.

Artikkelen fortsetter under

Nattklubbrann Brasil

I hele Brasil vil man nå ha en forandring i forhold til Her fra Santa maria hvor mennesker hadde samlet seg for å vise respekt for ofrene etter brannen.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

O Globo, en av Brasils største aviser, ga tirsdag ut en lederartikkel hvor de oppfordret til handling.

– Tragedien i Santa Maria tvinger oss til seriøst å reflektere over vår nasjonale tradisjon for å se bort fra regler, forakt og korrupsjon. Vi må starte med utgangspunkt i at feilen ligger hos oss alle: embetspersoner, eiere av steder som overser sikkerhetsbestemmelser og vanlige borgere som ikke gjør noe.

Skadde kjemper for livet på sykehus

Mauro Hoffmann Nattklubbrann Brasil

Mauro Hoffmann overga seg til politiet, og tirsdag ble ytterlige to nattklubber

Foto: Nabor Goulart / Ap

I tillegg til de omkomne etter brannen er over 100 personer er innlagt på sykehus med skader, og man frykter at tallet på døde kan øke kraftig. Flere av dem kjemper fortsatt for livet.

– Vår første prioritet nå er å redde de livene vi fortsatt kan redde, uttalte helseminister Alexandre Padilha.

I tillegg til Hoffmann skal ifølge CNN tre personer være arrestert etter brannen. Eieren av nattklubben Elissandro «Kiko» Sphor skal være tatt i arrest på et sykehus i Cruz Alta. Vokalisten i bandet som opptrådte da brannen brøt ut og en person som var ansvarlig for sikkerheten på scenen skal også være arrestert.–

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt