NRK Meny
Normal

– Svært usannsynlig at noe slikt kunne skjedd i Norge

Branneksperter slår alarm om brannsikkerheten ved nattklubber i utlandet. De mener nordmenn må bli bedre til å ta livsviktige forholdsregler.

Brazil Nightclub Fire

Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening gir nordmenn tips om hvordan man skal unngå branfeller i utlandet.

Foto: Nabor Goulart / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En overfylt nattklubb ble et brennende mareritt for gjestene i den brasilianske byen Santa Maria denne helgen. 232 mennesker mistet livet, de fleste av dem unge, og brasilianske myndigheter erklærte mandag en tre dager lang landesorg.

Fra 1990 til 2012 mistet minst 1350 mennesker livet i katastrofebranner i nattklubber og diskoteker rundt om i verden, ifølge tall fra Europeiske Reiseforsikring.

Dagfinn Kalheim er administrerende direktør i Norsk brannvernforening, en interesseorganisasjon for brannsikkerhet i Norge. De siste årene har foreningen blitt stadig mer opptatt av nordmenns brannsikkerhet på reise i utlandet.

– Det er en kjensgjerning at det ikke er den samme brannsikkerheten mange steder i utlandet. Derfor er det ekstra viktig at man tar egne forholdsregler på tur, sier Kalheim til NRK.no.

– Hvis overfylt, ikke gå inn

Han forklarer at en nattklubb i Norge vil defineres som et «særskilt brannobjekt», noe som innebærer årlige kontrollerer. Slik er det ikke i mange andre land, som Brasil. Dermed blir det viktigere for hver enkelt å ta ansvar for sin egen sikkerhet. Kalheim har tre generelle tips til nordmenn på tur i utlandet.

– For det første: Dersom et sted er overfylt, vurder nøye om det er forsvarlig. Dersom det er ekstremt mye mennesker der, er rådet klart: Ikke gå inn, sier Kalheim.

Ifølge brasilianske medier kan så mange som 2000 mennesker – over dobbelt så mange som nattklubbens kapasitet – ha vært inne på nattklubben «Kiss» da et pyroshow førte til at isolasjonen i taket ble antent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brasil

Lisensen til nattklubben «Kiss» gikk ut i fjor. Mye tyder også på natt klubben slapp inn dobbelt så mange gjester som det var kapasitet til.

Foto: PABLO CUARTEROLO / Afp

– Overbeskyttet i Norge

Harald Hollerud
Foto: Europeiske

Europeiske reiseforsikring har tidligere ropt varsko om at nattklubber i utlandet kan være brannfeller. Likevel er det mange nordmenn som ikke er er opptatt av å sjekke at brannsikkerheten ivaretas, forteller Harald Hollerud, direktør i Europeiske.

– Brann i nattklubber og diskoteker er et skrekkscenario for oss. Overfylte lokaler, dempet belysning, høy musikk, røyk- og lyseffekter og mye rus er faktorer som gjør det vanskeligere å oppfatte en brann i tide. I et slikt miljø er det stor fare for at folk ikke kommer seg ut tidsnok, sier Hollerud i en uttalelse i forbindelse med Reiseundersøkelsen 2012.

I undersøkselsn, som TNS Gallup har utført for Europeiske, svarer over halvparten av de spurte av de spurte at de ikke ofrer rømningsveier en eneste tanke.

– Dette er foruroligende, nettopp fordi bevissthet rundt sikkerhet kan bli avgjørende i en kritisk situasjon, sier Hollerud til NRK.no.

Han påpeker at reglene for brannsikkerhet er svært strenge i Norge, noe som kan gjøre nordmenn mindre påpasselige i utlandet.

– Når man kommer til utlandet, er farene større. Vi er nok litt overbeskyttet i Norge, noe som gjør at mange blir litt sløve med å sjekke sikkerheten, sier Hollerud.

– Sjekk rømningsveier

Brasiliansk brannvesen har forklart at de desperate gjestene ved nattklubben «Kiss» sloss for å komme seg ut av klubbens ene rømningsvei. Dette fordi nattklubbens største utgang var stengt.

– En annen ting som er helt avgjørende i en brannsituasjon er at man gjør seg kjent med hvilke rømningsveier man har tilgjengelig, sier Kalheim.

Han understreker at det er viktig at man faktisk sjekker at disse rømningsveiene fungerer.

– Det finnes eksempler på at nattklubbeiere har låst nødutganger, for å hindre at noen tar seg inn bakveier. Derfor bør man sjekke at dørene faktisk er mulige å åpne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nattklubbtragedien i Brasil

Kister med døde samles i en idrettshall, der etterlatte har kommet for å sørge.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Klart hode

Det siste tipset fra Norsk brannvernforening handler om evnen til å orientere seg i en stresset og kaotisk situasjon.

– Da er det en fordel å kunne holde hodet kaldt. Det siste tipset vi har er derfor at man ikke skal drikke seg overstadig beruset. Er man svært beruset, er det mye verre å komme seg ut av et overfylt lokale, sier Kalheim.

Kalheim trekker fram Russland og flere asiatiske land som verstinger når det gjelder brannsikkerhet. Kalheim mener sikkerheten er bedre i Norge, men vil ikke si at en hendelse som i Brasil aldri kunne skjedd her til lands.

– Man skal aldri si aldri, selv om det svært usannsynlig. Svenskene har gjort mye godt arbeid, likevel døde det 63 mennesker i den store diskotekbrannen i Göteborg, sier Kalheim.

– Det er slik at vi har et strengere regelverk i Norge, men det viktigste er at det faktisk etterleves. Forhåpentligvis hadde vi avdekket en del av tingene som sviktet i Brasil, sier Kalheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt