Beskylder brasilianske myndigheter for dødsbrannen

Sinte brasilianere beskylder myndighetene for korrupsjon og slappe reguleringer etter nattklubbrannen som krevde over 230 liv. De stiller spørsmål om landet er sikkert nok til å være vertsland for fotball-VM neste år og OL i 2016.

Demonstrasjon etter nattklubbrann

«Min datter Thanise»: Etterlatte bar plakater og fotografier av ungdommene som mistet livet i brannen. En fortvilet mor har skrevet at hennes datter Thanise «døde på grunn av korrupte menneskers vinning.»

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Nattklubbrann i Brasil

Brannen skal ifølge politiet ha vært eksplosiv, og spredte seg i løpet av tre minutter.

Foto: HANDOUT / Reuters
Nattklubbrann i Brasil

En etterforsker undersøker ofrenes eiendeler. Politiet sier det vil ta et år å få resultatene av etterforskninga på grunn av at så mange personer var involvert.

Foto: HANDOUT / Reuters
Nattklubbrann i Brasil

Mange av ofrene omkom på toalettene fordi de trodde de lysende skiltene betød nødutgang.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Vi vil ha rettferdighet! ropes i gatene utenfor de nedbrente nattklubblokalene i byen Santa Maria.

Rundt 5000 brasilianere tok til gatene for å kreve at myndighetene gir snarlige og klare svar på hvordan det var mulig at 235 ungdommer omkom i nattklubben «Kiss» natt til søndag.

– Vi vil at myndighetene skal stilles til ansvar sammen med klubbeierne. De kjenner ikke lovene, og vi er ikke trygge før de gjør det, sier student Elise Parode.

Hevder myndighetene har forsømt sitt ansvar

127 personer ble skadet, og 115 får fremdeles behandling på sykehus etter brannen i Santa Maria, sør i Brasil søndag. De fleste var unge mennesker, mange av dem bare tenåringer.

Innbyggere hevder myndighetene har forsømt sitt ansvar ved at de ikke stengte nattklubben, som hadde altfor dårlig brannsikring, og som mistet sin lisens til å drive utested allerede i august i fjor.

– Faktisk, så er det de lokale myndighetens og brannvesenets ansvar å kontrollere nattklubber, samtidig var det de som ga nattklubben tillatelse til å drive i utgangspunktet, sier en anonym departementskilde til Reuters.

Nattklubben manglet blant annet nødutganglys, og i panikken som oppstod, trodde gjestene at lysene over toalettene viste nødutgangene, og stormet dit. Der trakk 180 unge sitt siste pust.

Bekymring for sikkerhet under fotball-VM

– Tragedien i Santa Maria tvinger oss til å ta et oppgjør med vår nasjonale kultur for overbærenhet, forakt og korrupsjon, skrev avisa O Globo på lederplass tirsdag.

Ifølge den brasilianske avisa ligger skylda bare ligger å myndighetsplan, men også på klubbeierne og gjestene som går på utestedene uten å bry seg om sikkerheten.

Kritikere stiller nå spørsmålet om Brasil er trygt nok til å ta imot tusenvis av gjester under det planlagte fotball-VM neste år og OL i 2016.

De lokale myndighetene i São Paulo, som skal stå for åpningskampen i fotball-VM, lover strengere sikkerhetsreguleringer på utesteder.

I byen Manaus hvor andre fotballkamper skal spilles, har svart med å stenge og bøtelegge nattklubber uten brannslukningsutstyr og tydelig markerte nødutganger, skriver avisa Folha.

(Artikkelen fortsetter under videoen):

Brasilianere skylder å myndighetene for branntragedien.

SE VIDEO: 5000 demonstrerte mot korrupsjon i myndighetene og utelivsbransjen i landet.

Innrømmer smutthull i lovene

De lokale myndighetene har så langt innrømmet at det er smutthull i reguleringsreglene, og lover å granske alle departementer og personer som har vært involvert i ulykka, inkludert de som hadde ansvar for å kontrollere utesteder.

Under en pressekonferanse tirsdag uttalte politiet at de samler bevis, men at det kan ta et år før de kan konkludere noe i saken fordi så mange personer er involvert.

– Hittil har vi avhørt 44 vitner, gjort undersøkelser rundt fem personer og pågrepet fire. Vi har også bedt at ti andre personer skal gi oss dokumenter som trengs til etterforskningen, fortalte politiinspektør Marcelo Arigony.

Gerson Pereira i det lokale brannvesenet sier til nyhetsbyrået AFP at de gjerne skulle ha stengt nattklubben tidligere, men at de fryktet å bli saksøkt i etterkant fordi ingen lover skal ha blitt brutt.

– Det kan ha blitt gjort feil hos ordførerens kontor eller av brannvernmyndighetene. Vi har så langt ingen bevis, men vi skal etterforske alt, sa Arigony.

SISTE NYTT

Siste nytt