Hopp til innhold

Sex og politikerliv i Storbritannia

LONDON (NRK): Britene er ikke ukjente med topp-politikeres manglende evne til kyskhet og tilbakeholdenhet når det gjelder sex. Avsløringer om utroskap, prostitusjon og homoseksualitet har preget politikken i mange tiår.

John Major, Norma Major og Edward Heath

Den tidligre konservative statsministeren John Major og kona Norma sammen med enda en konservativ eks-statsminister, Edward Heath, som etter sin død er trukket inn i en sexskandale.

Foto: TIM GRAHAM / Ap

Sommerens mest kjente avisforside i Storbritannia er utvilsom den hvor baron eller lord John Buttifant Sewel sniffer i seg kokain i selskap av to prostituerte.

Ikke før hadde kokainstøvet lagt seg, så kom påstandene om at avdøde statsminister Edward Heath hadde forgrepet seg på unge gutter, og at politiet hadde latt være å etterforske saken.

Antallet sexskandaler tilknyttet britisk politikk er så stort at du kan fylle bøker med dem. De kommer fra alle partier, og har alle skrevet seg inn i historien på sitt rødmende vis. Her er noen fra de siste femti årene samlet.

1960-tallet: Sex og sikkerhetsrisiko

En av de aller mest kjente og omtalte sexskandalene med britiske politikere, er Profumo-skandalen fra 1960-tallet, da landets krigsminister John Profumo hadde et kortvarig seksuelt forhold til en ung toppløsdanser, Christine Keeler, som igjen hadde et forhold til en attaché ved den sovjetiske ambassaden.

John Profumo

John Profumo hadde alle kjennetegn på en vellykket konservativ politiker: velutdannet, krigshelt og gift med en vakker og kjent kvinne.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS
CHRISTINE KEELER

Christine Keeler ble verdens mest berømte 'klubbpike'.

Foto: BOB DEAR / Ap

Trekantdramaet inneholdt en åpenbar sikkerhetsrisiko for landet. Den gifte Profumo nektet for forholdet, men ble avslørt og måtte trekke seg.

Skandalen preget også partiet og statsministeren som senere gikk av på grunn av dårlig helse.

1970-tallet: Prostitusjon og en drept hund

Britiske tabloider har vært glade i å avsløre utro politikere, og i 1973 kunne avisen «News Of The World» avsløre at statssekretær i utenriksdepartementet og konservativt parlamentsmedlem Antony Lambton benyttet seg av prostituerte.

Ektemannen til en av dem hadde sågar tatt bilder av politikeren i sengen.

I dragsuget gikk også lederen av Overhuset, jarl George Jellicoe, med. På grunn av en tilfeldighet under saken mot Lambton, ble også han nødt til å innrømme at han hadde kjøpt seksuelle tjenester.

Få år senere ble lederen for Det liberale partiet, Jeremy Thorpe, arrestert og dratt for retten for angivelig å ha betalt en torpedo for å drepe hans tidligere mannlige elsker, Norman Scott, da han gikk tur med hunden.

Partilederen var redd for at affæren, som skrev seg tilbake til 60-tallet, skulle bli avslørt. Elskeren overlevde, men hunden ble drept. Det ble også Thorpes lederskap.

1980-tallet: Millionærenes sidesprang

1980-tallet ble jernkvinnen Margaret Thatchers tiår i britisk politikk, men selv ikke hennes jernhånd klarte å holde styr på partimedlemmene.

Partiformann og millionær Cecil Parkinson fikk mye av æren for gjenvalget til Thatcher i 1983, og lå an til å bli ny utenriksminister. Helt til han fortalte at sekretæren hans var gravid, med hans barn.

Jeffrey Archer og kona Mary

Forfatteren Jeffrey Archer hadde også en lysende politisk karriere som endte brått. Her sammen med kona Mary i 1997, året etter skandalen.

Foto: TIM GRAHAM / Ap

Han fikk fortsette i partiet, men i en langt mindre fremtredende post.

Den kjente forfatteren Jeffrey Archer måte i 1986 trekke seg som nestleder av det konservative partiet etter skandaleoppslag om hans angivelige forhold til en sex-arbeider.

Han anla sak mot avisen og vant, men det ble senere bevist at han løy under saken, og han måtte gå i fengsel for dette.

Sex-arbeideren døde i en bilulykke før Archer tok sin straff.

1990-tallet: Major tar styring, og det går galt

1990-tallet startet med en svært detaljrik affære, da statssekretær David Mellors elskerinne solgte historien om deres forhold til en tabloidavis.

David Mellor

David Mellor var en erfaren minister, men det hjalp ikke på dømmekraften. Her med sin nåværende partner Penelope Lyttelton, hans daværende kone fikk etter hvert nok.

Foto: YUI MOK / Afp

Oppslagene fortalte sirlig om en politiker som like å ha sex i drakten til favorittlaget Chelsea F. C. (caps inkludert), og som nøt å suge på tærne til elskerinnen.

Mellor ble for øvrig hentet inn til partiet i sin tid av før nevnte Jeffrey Archer.

Da statsminister John Major annonserte på et landsmøte i 1993 at partiet skulle «back to basics», med fokus på politiske verdier, skulle det gå enda verre.

Frem til valgnederlaget i 1997, kom nærmest et skred av sexavsløringer og flere andre skandaler som førte til både avganger og store tabloidoppslag.

Mot slutten av regjeringsperioden hadde så mange parlamentsmedlemmer trukket seg at flertallsregjeringen var blitt til en mindretallsregjering.

John og Norma Major, Bill og Hillary Clinton

John og Norma Major sammen med Bill og Hillary Clinton i 1994. Den amerikanske presidenten var kjent som en sjarmerende kvinnevenn, men at den tørre britiske statsministeren også hadde svin på skogen, kom som et sjokk. De to fruene måtte begge svelge ydmykelsen i full offentlighet.

Foto: TIM GRAHAM / Ap
Edwina Currie

Edwina Currie var kjent som en av Tory'enes mest stødige politikere.

Foto: KIERAN DOHERTY / Reuters

Senere ble det kjent at også John Major hadde hatt sine eventyr, og det med partikollega Edwina Currie, på 80-tallet.

Britiske aviser unnlot på ingen måte å lage ordspill på Curries etternavn og indiske matretter...

De konservative var likevel ikke alene om å plass i rampelyset.

Lederen for liberaldemokratene, Paddy Ashdown måtte i 1992 innrømme et fem år langt forhold til sekretæren sin, og ble belønnet med tilnavnet «Paddy Pantsdown».

Liberaldemokratenes daværende leder Paddy Ashdown og kona Jane foran valget i 1997

Heller ikke Liberaldemokratenes sjarmerende partileder Paddy Ashdown viste seg å være noen trofast ektemann. Ryktene om alle hans kvinnehistorier gjorde at han ble døpt «Paddy Pantsdown». Her sammen med kona Jane under valget i 1997.

Foto: DENNIS OWEN / REUTERS

2000-tallet: Tony Blairs folk fortsetter tradisjonen

Bare noen måneder inn i den første Labour-regjeringen på 18 år, ble Tony Blairs nyutnevnte utenriksminister Robin Cook høsten 1997 tvunget til å innrømme et forhold til sekretæren sin. Det måtte han gjøre på Heathrow flyplass da han var på vei på ferie med kona, fordi avisene hadde fått snusen i saken.

Tidligre britisk utenriksminister Robin Cook med sin elskerinne Gaynor Regan

Daværende utenriksminister Robin Cook med elskerinnen Gaynor Regan. Hun var visstnok ikke den eneste Cook stod i med, ifølge hans bedratte hustru.

Foto: JEFF J MITCHELL / REUTERS
David Blunkett på vei til pressekonferansen for å annonsere sin avgang

Presseoppbudet var stort da David Blunkett, som var kjent som 'den blinde ministeren' skulle kunngjøre sin avgang.

Foto: JANE MINGAY / Ap

Etter skilsmissen skrev kona en svært lite flatterende bok om sin tidligere ektemann og hevdet han også var alkoholiker.

Avsløringene om Labour-partitoppenes hemmelige eventyr fortsatte i den andre og tredje regjeringsperioden også.

I 2004 avslørte tabloidavisene at innenriksminister David Blunkett hadde forhold til en gift kvinne, som attpåtil var gravid.

For å gjøre skandalen fullkommen hadde ministeren også hjulpet til med visa-søknaden til elskerinnens barnepike. Som ansvarlig minister for justispolitikk måtte Blunkett trekke seg fra jobben.

To år senere måtte visestatsminister John Prescott innrømme et forhold til sekretæren sin, etter at hun hadde solgt historien til avisene.

Hun fortalte villig at de hadde hatt sex på kontoret hans, mens medarbeidere jobbet som vanlig på utsiden av døren.

Tony Blair og Cherie Blair og John og Pauline Prescott under Labours landsmøte i 2006

Statsminister Tony Blair og visestatsminister John Prescott sammen med ektefellene Cherie (t.v.) og Pauline (t.h.) under Labours landsmøte september 2006. Seks måneder tidligere hadde visestatsministeren innrømmet et 'kontorforhold' til sin 24 år yngre sekretær. At heller ikke han hadde klart å holde fingrene fra fatet, var et hardt slag for regjeringssjefen.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

2010-tallet: Gamle historier kommer til overflaten

Mens dette inneværende tiåret så langt har hatt få sexavsløringer sammenlignet med tidligere år, domineres det av gamle saker og påstander som kommer til overflaten.

I kjølvannet av avsløringene rundt avdøde Jimmy Savilles omfattende overgrep på mindreårige, har flere tatt kontakt med politiet og hevdet at de har blitt misbrukt av fremtredende politikere og samfunnstopper. Størstedelen av dem som anklages er nå døde.

En omfattende etterforskning under navnet «operasjon Midland» er nå igangsatt for å finne ut om det var et omfattende pedofilinettverk rundt Westminster på 1970 og 1980-tallet, slik flere hevder.

I den forbindelse er også avdøde statsminister Edward Heaths navn trukket frem, selv om flere av opplysningene som er kommet frem er motstridende.

Lords Sewels karriereknusing med kokain og prostituerte var nærmest et muntert sidespor sammenlignet med materien som det nå graves i.

Dronning Elizabeth holder tale for Det britiske overhuset

Mange har spurt seg hva det er med britiske politikere og sex. Den ene etter den andre er blitt tatt med buksene nede, det gjelder i alle partier og politikere fra alle samfunnslag.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Les også:

Etterforsker mulige drap i britisk pedofilisak

Navngir britiske samfunnstopper som barneovergripere

SISTE NYTT

Siste nytt