NRK Meny
Normal

Etterforsker mulige drap i britisk pedofilisak

LONDON (NRK): Britisk politi etterforsker nå om det kan ha blitt begått tre mord under opprullingen av en gammel pedofilisak. En pedofilsak som innbefatter flere fremtredende maktmennesker.

Kan være en av de verste skandalene i moderne britisk historie

Dersom påstandene som så langt har kommet frem er riktige, kan saken være en de verste avsløringene i moderne britisk historie, hvor fremtredende maktpersoner har misbrukt sin stilling. Arkivfoto.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp/NTB ScanpiX

Pedofilisaken skriver seg mer enn tretti år tilbake i tid, men etterforskes likevel nå av britisk politi. Det hevdes at en pedofiliring, med flere prominente maktpersoner som medlemmer, misbrukte en rekke unge gutter i en periode på 1970- og 80-tallet.

Flere høytstående politikere, militære ledere og andre maktpersoner skal ha vært involvert.

Etterforskningen har pågått en stund, men for første gang bekrefter nå politiet at de etterforsker et konkret antall drap.

Barna skal ha blitt påkjørt og drept med overlegg

Politiet går nå ut og ber om hjelp fra publikum i forbindelse med undersøkelser rundt et bygg i sørvest London ved navn Dolphin Square.

Politiet tror en rekke unge gutter skal ha blitt misbrukt her. Politiet går gjennom en mengde etterlysninger av forsvunnede personer fra mer enn 30 år siden.

Som følge av Jimmy Saville-skandalen, hvor det er avdekket at den avdøde TV-stjernen forgrep seg seksuelt på en rekke mindreårige, har politiet valgt å gjennomgå både nye og gamle tips om overgrep som skriver seg langt tilbake i tid. Til sammen 18 forskjellige etterforskninger av gamle saker pågår parallelt.

I drapssaken som politiet nå har bekreftet, er det foreløpig ikke blitt bekrefter verken navn eller funn i forbindelse med etterforskningen. En påstand er at et av barna skal ha blitt påkjørt og drept med overlegg.

 Big Ben and the Houses of Parliament in London

Høytstående politikere påstås å være innblandet i pedofilisaken fra 1970 og 80-tallet som nå etterforskes av britisk politi. Arkivfoto av Big Ben i London.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Mann står frem og sier han var offer

Etterforskningen er igangsatt etter at en mann som bruker pseudonymet "Nick" har fortalt at han ble misbrukt av pedofiliring, med flere fremtredende medlemmer fra han var sju til han var 16 år.

Mannen har fortalt politiet at han ble hentet i bil og kjørt til fester hvor han ble misbrukt både av enkeltpersoner og av grupper. Festene skal ha foregått i Dolphin Square. I et intervju med BBC for en tid tilbake, fortalte han at overgriperne gjorde akkurat som de ville.

– Noen av dem var ganske åpne på hvem de var. De fantes ikke redde for å bli tatt, det falt dem ikke inn, fortalte han.

Han fortalte videre at overgriperne skapte en frykt som jaget i alle daler av kroppen hans, dag inn og dag ut.

Fremtredende personer skal ha stått for overgrepene

Scotland Yard sier de anser historien hans som troverdig. Ifølge avisen The Guardian har han oppgitt deler av navn på andre barn som ble misbrukt, og også navn på fremtredende personer som skal ha stått for overgrepene. Han skal ifølge avisen ha vært redd for represalier mot seg selv og andre.

Sjefetterforsker Kenny McDonald i Scotland Yard ber menn som mener de ble misbrukt i denne saken som barn om å stå frem.

– Jeg ber dere om å stole på meg. Jeg vil støtte dere og gjøre alt som står i min makt til å finne de som er ansvarlige og stille dem for retten. Jeg trenger deres historier for å få det til, sa han til BBC.

Dersom påstandene som så langt har kommet frem er riktige, kan saken være en de verste avsløringene i moderne britisk historie, hvor fremtredende maktpersoner har misbrukt sin stilling.

Det er også kommet påstander om at tidligere etterforskninger av saken er blitt stanset på høyt nivå, blant annet undersøkelser ved barnehjem hvor barn skal ha blitt hentet for så å ha blitt misbrukt.

Jimmy Savile

En rapport om den avdøde BBC-kjendisen Jimmy Savile opplyste om overgrep i et enda større omfang enn det som tidligere har vært kjent. I nesten 50 år skal han ha forgrepet seg på syke og døde mennesker på en rekke sykehus. Også nå rulles en gammel pedofilisak opp . Flere fremtredende maktmennesker skal ha vært involvert.

Foto: Lewis Whyld / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt