Navngir britiske samfunnstopper som barneovergripere

LONDON (NRK): Hele 22 profilerte briter navngis som overgripere i dokumenter som er overlevert Scotland Yard fra et parlamentsmedlem som har gjennomgått hundrevis av tips i en omfattende overgrepssak.

Big Ben og Parlamentet

Pedofilisaken har kastet mørke skygger over det britiske parlamentet.

Foto: Toby Melville / Reuters

Blant navnene finnes tre nåværende parlamentsmedlemmer og tre medlemmer fra Overhuset.

Den mulige pedofiliringen i maktsenteret Westminster i London er stadig under etterforskning, og nå har også en rekke fremtredende samfunnstopper blitt navngitt i dokumenter som John Mann, parlamentsmedlem for det britiske arbeiderpartiet Labour har overlevert politiet.

Mann har i en årrekke mottatt en mengde tips og påstander fra publikum om at det har foregått grove overgrep mot barn i et luksuriøst leilighetskompleks ved navn «Dolphin House», sørvest for det britiske parlamentet.

– Alle 22 bør etterforskes

Det er svært grove påstander som er fremsatt i dokumentene, ikke minst at tre drap skal ha blitt begått av overgriperne. Tidligere denne uken gikk britisk politi ut og ba om tips fra publikum som følge av påstandene.

John Mann sier han har mottatt tips om en lang rekke navngitte personer utover de 22 han har gitt videre til politiet, men at det ikke foreligger nok bevis for å videreformidle alle navn.

– Alle de 22 navnene bør etterforskes av politiet. Påstandene mot halvparten av dem er svært overbevisende. Noen av dem kan helt klart tiltales, og jeg mener flere av dem definitivt var barneovergripere, sier Mann ifølge Sunday Times.

I dokumentene han har overlevert, navngis 14 konservative politikere, fem fra Labour og tre fra andre partier. 13 av personene har vært regjeringsmedlemmer, og to av dem skal ha mishandlet unge gutter på såkalte «overgrepsfester».

Mann sier flere har hevdet at en kriminell gjeng og en kjendis var involvert i å frakte unge gutter til overgripere som holdt til i «Dolphin Square». Komplekset har opp gjennom årene vært hjem for medlemmer av kongefamilien, filmstjerner, forsvarstopper og utenlandske profiler. Blant kjente tidligere beboere finnes både prinsesse Anne og fascistlederen Sir Oswald Mosley, uten at de har noen som helst tilknytning til denne saken.

Tips ble ignorert

Parlamentsmedlem John Mann kontaktet politiet på bakgrunn av flere henvendelser i 1989 da han var lokalpolitiker, men sier at advarslene hans om hva som foregikk i leilighetskomplekset ble ignorert. Han er urolig over at flere anmeldelser ikke ble tatt alvorlig da de kom.

– Noen av ofrene har blitt ignorert i årevis, og nå må politiet vise hva de er gode for for å gjøre en skikkelig jobb, sier Mann til avisen.

Politiet baserer etterforskningen ut fra forklaringer gitt av et vitne kjent kun under pseudonymet «Nick», som sier han ble misbrukt fra han var sju år av flere profilerte politikere og militære ledere mellom 1975 og 1984.

«Nick» har fortalt at et daværende parlamentsmedlem for de konservative skal ha kvalt en tolv år gammel gutt i forbindelse med en sex-orgie rundt 1980. Et kabinettmedlem fra det samme partiet skal ha sett på mens to menn drepte en annen gutt under et seksuelt overgrep. En tredje gutt skal med overlegg ha blitt ihjelkjørt av en bil.

Kun én av mennene «Nick» påstår forgrep seg på ham, er blitt navngitt. Den avdøde Sir Peter Hayman, som var diplomat og underdirektør i etterretningsorganisasjonen MI6, som ble avslørt som medlem av en pro-pedofili aktivistgruppe på 80-tallet.

I 1978 glemte han igjen en pakke full av pedofili-relaterte bilder på en buss, og selv om politiet fant frem til ham som eier av pakken, ble han ikke straffet for besittelsen.

Dokumenter forsvunnet

Leon Brittan

Leon Brittan var innenriksminister i 1983 da et nå forsvunnet dokument ble sendt til ham.

Foto: Pierre Thielemans / Ap

Det er ikke første gang dokumentasjon på de påståtte overgrepene er samlet sammen og overlevert til myndighetene.

I fjor ble det kjent at et 40-siders dokument, samlet sammen av det avdøde konservative parlamentsmedlemmet Geoffrey Dickens, forsvant etter at han sendte det til daværende innenriksminister Leon Brittan i 1983.

Dokumentasjonen inneholdt flere navn på prominente politikere som skulle være involvert i overgrep mot barn og utveksling av bilder av seksuelle overgrep mot barn.

Innenriksdepartementet forsøkte nylig å spore opp dokumentene, men uten resultat. Ytterligere 114 dokumenter tilknyttet den samme saken var også blitt borte.

Brittan har i ettertid sagt han ikke vet hva som skjedde med dokumentet, men at han ga det videre til en ansatt i departementet.

Granskingsledere har trukket seg

Innenriksminister Theresa May, som er ansvarlig for justispolitikken, har støttet krav om en gransking av den påståtte pedofiliringen, men har foreløpig ikke klart å oppnevne noen leder.

Den første granskingslederen som ble utnevnt, trakk seg fordi broren hennes var regjeringsadvokat da noen av de påståtte overgrepene fant sted.

Den andre granskingslederen måtte også trekke seg, da det viste seg at hun hadde sosial omgang med forhenværende innenriksminister Leon Brittan.

Til tross for flere avhør og lengre tids gransking, har politiet ennå ikke offentliggjort konkrete beviser for påstandene om overgrep eller drap. Gjør de det, blir saken garantert en av de største skandalene i nyere britisk historie.

SISTE NYTT

Siste nytt