Hopp til innhold

Setter inn super-fly mot flammene i Israel

Israelske myndigheter håper at den amerikanske 747-kjempen skal få kontroll over flammene som har herjet landet i flere dager.

The American 747 supertanker

Det amerikanske Boeing-flyet kan fylles med store mengder vann.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Flyet kan fylles med over 70.000 liter vann, og regnes for å være det største brannslukkingsflyet i verden, skriver Jerusalem Post.

– Vi er her for å hjelpe dere, sier en av besetningsmedlemmene om bord i flyet, som dro fra Nevada fredag.

Voldsomme skogbranner har herjet i Israel og Palestina de siste dagene, men selv om brannmannskapene klarer å slukke brannene flere steder, dukker det stadig opp nye branner.

Internasjonal bistand

Lørdag fikk israelske brannmenn hjelp fra både palestinske brannmenn og flere utenlandske team. Hellas, Italia, Russland og Tyrkia er blant landene som bidrar i det krevende arbeidet, og lørdag ankom den amerikanske 747 Supertankeren.

Flyet ble umiddelbart satt inn i et område like ved motorveien mellom Tel Aviv og Jerusalem, skriver Reuters. I tillegg har amerikanerne sendt 50 brannmenn til Israel.

Også Egypt, Jordan og Aserbajdsjan deltar i slukkearbeidet. Aserbajdsjan bidrar med ett fly, mens Egypt har sendt to helikoptre.

Laster Twitter-innhold

Tørke

Et uvanlig tørt vær og vind fra øst har ført til at brannene, som har herjet området i seks dager, fortsetter å spre seg.

Men israelske myndigheter mistenker også at palestinere står bak flere av brannene. Så langt har politiet pågrepet mer enn ti personer, mistenkt for å ha startet brannene.

Statsminister Benjamin Netanyahu har slått fast at flere branner er påsatt og at dette faller inn under definisjonen av terrorisme.

Ifølge en talsperson for det israelske militæret skal tre av dem ha blitt pågrepet med bensin, hansker og lightere.

Truer palestinske landsbyer

Tidligere i dag meldte israelske myndigheter at tre personer ble alvorlig skadd da brannene spredte seg til en bygning i en jødisk bosetting på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge israelsk radio er flere andre personer skadd. Brannene truer også flere nærliggende palestinske landsbyer.

Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden sendte fredag brannbiler og mannskaper inn i Israel for å hjelpe til med å slukke flammer i de nordlige og sentrale delene av landet.

– Vi takker den palestinske selvstyremyndigheten for hjelpen i kampen mot brannene som truer så mange menneskeliv, heter det i en uttalelse fra Israels utenriksdepartement.

SISTE NYTT

Siste nytt