Hopp til innhold

Mistenker terror etter storbranner i Israel

Rundt 80.000 mennesker er nå evakuert fra sine hjem etter buskbrannene som herjer i Israel. – Vi må forberede oss på en ny type terror, sier myndighetene etter mistanker om at brannene er påsatt. Palestinerne svarer at Israel utnytter brannene for å anklage dem.

Mideast Israel Fire

Folk løper vekk fra flammene i Haifa torsdag. Myndighetene i Israel mistenker at brannene som herjer deler av lander er påsatt og mener det i så fall er terror.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Torsdag ble 50.000 mennesker evakuert, men brannmannskap har ikke klart å få kontroll på brannene som har økt i omfang. Tirsdag meldes det at totalt 80.000 mennesker nå har måttet forlate hjemmene sine.

I størst fare er landets tredje største by Haifa, hvor flammene har spredt seg inn i de nordlige delene av byen. Men buskbrannene truer også hjem nær Jerusalem og Vestbredden. Terrenget er knusktørt etter flere måneder uten regn.

– Vil behandle det som terror

Israelsk politi mistenker at noen av brannene er påtent, og statsminister Benjamin Netanyahu har uttalt at det i så fall er det samme som terror.

– Hver brann som er et resultat av brannstiftelse er på alle måter terror, og vi vil behandle det som terror, sa Netanyahu til avisen Haaretz, ifølge BBC.

– Alle som forsøker å brenne deler av Israel vil bli hardt straffet.

Politisjef Roni Alsheich sier at dersom brannene er påsatt, så er det «trygt å anta at de er politisk motivert».

– Utnytter brannene

Men kommentarene fra israelske myndigheter har ikke falt i god jord hos palestinere. Det er mye «hvis» og «dersom» fra israelerne, mener de, og President Mahmoud Abbas sitt parti Fatah beskylder i en uttalelse Netanyahu og hans regjering for å «utnytte brannene» for kunne anklage palestinere.

– Det som brenner er våre trær og vårt land i det historiske Palestina, skriver partiet i uttalelsen.

ISRAEL-FIRE-HAIFA
Foto: JACK GUEZ / Afp

Flere mistenkte pågrepet

Minister for intern sikkerhet, Gilad Erdan sa ifølge BBC til TV-kanalen Channel 10 at politiet hadde funnet brennbart materiale og væske som var helt ut i enkelte områder.

– Vi må forberede oss på en ny type terror, sier han.

Flere mistenkte er pågrepet, men israelsk politi og sikkerhetstjenesten Shin Bet er tilbakeholdne med opplysninger om hvor mange og hvem de er, selv om Erdan under intervjuet med Channel 10 sa at åtte mistenkte var pågrepet.

– Shin Bet har sammen med politiet hentet inn flere mistenkte til avhør i forbindelse med mulig ildspåsettelse flere steder i landet, heter det i en kunngjøring.

Militæret kalt inn

Flere innbyggere er fanget i hjemmene sine mens det israelske militæret har kalt inn reservestyrkene for å takle brannen som nå herjer på fjerde dagen.

Ifølge politiet begynte det først å brenne i området rundt Neve Shalom tirsdag, en landsby midt mellom Jerusalem og Tel Aviv.

Senere begynte det også å brenne i Zichron Yaakov-området sør for Haifa, samt en rekke andre steder.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.