Hopp til innhold

Savnet ubåt med 44 om bord funnet

Ubåten ARA «San Juan» som forsvant i Argentina 15. november i fjor, er funnet på 800 meters dyp. Hva som skjedd med ubåten og de 44 om bord er uklart.

Argentinsk ubåt ARA San Juan savnet

MYSTERIUM LØST: Ubåten ARA San Juan har vært savnet i nøyaktig ett år da den ble funnet utenfor halvøya Valdes denne uka.

Foto: Handout / Reuters

Etter et år med omfattende leteaksjoner, har ARA «San Juan» blitt funnet pådypet utenfor halvøya Valdes, bekrefter den argentinske marinen lørdag.

Det er for lengst slått fast at ingen av de 44 i mannskapet om bord overlevde, selv om argentinske myndigheter så langt ikke har sagt om noen av de omkomne er funnet.

Ubåten ble funnet av en fjernstyrt undervannsfarkost tilhørende det amerikanske selskapet «Ocean Infinity».

Selskapet bruker det norske skipet «Seabed Constructor» som de har leid av bergensrederiet Swire Seabed. De har med seg fem undervannsroboter fra Kongsberg Maritime i Horten som de bruker til å søke gjennom havbunnen.

Noen timer etter at funnet ble kjent, kom meldingen om at ubåten har implodert, den er knust utenfra av høyt vanntrykk.

Fikk treff

En av robotene, en Hugin 6000, hadde funnet noe stort lagd av metall omtrent 800 meter under havoverflaten.

Dette ble klassifisert som en «C-kontakt», noe som tilsier at det er særdeles viktig. Ocean Infinity har tidligere forklart at slike kontakter fører til at de sender ned en ny robot med kamera for å få funnet bekreftet.

Dette er rutiner de fikk plass da skipet, med de samme norske robotene, gjennomførte et mislykket søk etter passasjerflyet MH370.

Laster Twitter-innhold
Pårørende til savnede fra ubåten ARA San Juan

HÅPER PÅ SVAR: Pårørende til sjøfolkene om bord på den savnede ubåten har ventet på svar i et helt år. Her er en gruppe kvinner utenfor gjerdet rundt presidentpalasset i Buenos Aires i sommer der det henger bilder og hilsener til de savnede.

Foto: AGUSTIN MARCARIAN / Reuters

Tekniske problemer

ARA «San Juan» meldte i november i fjor om tekniske problemer, og kom aldri tilbake til marinebasen den dro fra.

Leteaksjonen vakte enorm oppmerksomhet verden over, og en rekke land bidro i letingen.

To norske skip har deltatt i søket etter båten. I tillegg til «Seabed Constructor» har også offshoreskipet «Skandi Patagonia» deltatt.

Spekulasjonene har vært mange omkring hvorfor ubåten forsvant. En teori er at en lekkasje i periskopet kan ha forårsaket en kortslutning i et av batteriene på ubåten.

SISTE NYTT

Siste nytt