NRK Meny
Normal

Kritisk for besetningen på savnet ubåt – trolig tomt for oksygen

Situasjonen er kritisk for besetningen på 44 om bord på den argentinske ubåten, sist sett for én uke siden.

Ubåt

SAVNET: Ubåten ARA San Juan har vært savnet siden fredag 17. november. Ubåten har et mannskap om bord på 44 personer.

Foto: AP

Ifølge den argentinske marinen hadde mannskapet om bord nok oksygen til å overleve under vann i sju dager. Onsdag klokka 8.30 norsk tid var tiden utløpt.

– For øyeblikket har vi ingen spor etter ubåten, sa en talsmann for marinen, Enrique Balbi, på en pressekonferanse i Buenos Aires samme dag.

– Søket fortsetter. Det er ikke registrert noen form for kontakt. Ingen spor. Vi er kommet til den sjuende dagen, i en kritisk fase for oksygen hvis dette handler om nedsenkning, la han til.

Argentina

STØTTE: Argentinerne viser sin støtte uten for den argentinske marinens base i Mar del Plata.

Foto: Eitan Abramovich / AFP

Myndighetene hadde sist kontakt med den tyskbygde, dieselelektriske ubåten på onsdag da den seilte ut fra den sørlige havnen Ushuaia med kurs for Mar del Plata.

Fanget opp lyder

Samtidig opplyste marinen at de undersøker lyder som skal være observert rundt tre timer etter den siste kontakten med ubåten. Lydene ble fanget opp i området der man tror ubåten forsvant.

Dårlig sikt og høy sjø har skapt problemer for søket siden det begynte rundt 32 mil fra Argentinas kyst.

Bølgene har vært opptil 6 meter høye. Den dårlige sikten har imidlertid skapt håp om at ubåten kan være over vann, men at den ennå ikke er oppdaget.

Ubåten meldte om mekaniske problemer og ble omdirigert til en marinebase før den forsvant. Den sendte ikke ut nødsignaler.

Ber for mannskapet

BER FOR MANNSKAPET: Folk ber for mannskapet på den savnede ubåten ARA San Juan under en messe i Buenos Aires.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

Hørte bankelyder

Tidligere denne uka meldte CNN at den amerikanske marinen kan ha fanget opp lyder fra ubåten, etter at sonarene på to skip fanget opp lyder som minnet om lyden av verktøy slått mot et skrog.

USAs president Donald Trump uttrykker onsdag kveld sin støtte til argentinernes søk etter den savnede ubåten og de 45 passasjerene om bord.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt