Saudiske aviser med trusler og knyttneve mot Vesten

Truer med alvorlige konsekvenser etter vestlige reaksjoner på forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi.

FILES-US-TURKEY-SAUDI-POLITICS-DIPLOMACY-TRUMP-WEAPONS

TRUER: Saudiske medier er ikke nådige mot kritikken og reaksjonene som har kommet fra Vesten etter at journalisten Jamal Khashoggi forsvant under et besøk på landets konsulat i Istanbul.

Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH/Faksimiler (Montasje) / AFP

Saudi-Arabia er sterkt presset ettersom stadig flere spørsmål rundt skjebnen til den regimekritiske journalisten kommer fram.

Flere vestlige medier og næringslivstopper har varslet at de kommer til å boikotte en kommende investeringskonferanse i landet. Senest i dag trakk sjefen for den amerikanske investeringsbanken JP Morgan Jamie Morgan seg. Også bilprodusenten Fords sjef Bill Ford har sagt at han ikke kommer.

Konferansen var planlagt som en glitrende introduksjon til kronprins Mohammed bin Salmans storslåtte planer om å åpne landet opp for nye investeringer og finne nye bein å stå på den oljeavhengige økonomien.

– Vil ikke la oss herse med

De skarpe internasjonale reaksjonene på forsvinningen til Khashoggi har åpenbart kommet overraskende på bin Salman, men Saudi-Arabia har slått tilbake ved å true med tøffe reaksjoner på alle sanksjoner som måtte bli iverksatt mot landet.

Spesielt sikter de til reaksjonene i USA, der president Donald Trump har varslet streng straff om det viser seg at Saudi-Arabia er skyldig i drap på Khashoggi.

I dag har flere aviser i Saudi-Arabia hentet fram krigstypene og kommer med et klart budskap til Vesten om at de ikke vil la seg kue.

Mysteriet rundt forsvinningen av den saudi-arabiske journalisten Jamal Khashoggi fortsetter. Han ble ble sist sett på hjemlandets konsulat i Istanbul forrige uke. Dette vet vi om saken.

SE VIDEO: Mysteriet rundt forsvinningen av den saudi-arabiske journalisten Jamal Khashoggi fortsetter. Han ble ble sist sett på hjemlandets konsulat i Istanbul forrige. Dette vet vi om saken.

Den arabiskspråklige dagsavisen Okaz skriver «Ikke utfordre tålmodigheten vår» og trykker et bilde av en knyttneve.

Saudi Gazette har tittelen «Nok er nok», mens Arab News skriver «Saudi-Arabia vil ikke la seg herse med».

I sistnevnte avis oppfordrer eiendomsmagnaten Khalaf al-Habtoor fra Dubai arabiske land til å boikotte de firmaene som nå trekker seg fra konferansen i hovedstaden Riyadh senere denne måneden.

– Sammen må vi bevise at vi ikke lar oss herse med. Ellers vil de når de er ferdige med å plage kongedømmet gå løs på oss, skriver al-Habtoor.

Truer med motangrep

Også fra myndighetenes side har det kommet trusler om motangrep dersom landet ilegges sanksjoner som følge av Khashoggi-saken.

Ifølge den saudiske tv-kanalen Al Arabyia har kongedømmet en liste på 30 tiltak de kan iverksette dersom de blir utsatt for sanksjoner eller andre reaksjoner, og at de vil slå tilbake med hardere skyts.

Sjefen for Al Arabyia skrev i en leder søndag at dersom USA ilegger landet sanksjoner, vil de ende med å knivstikke sin egen økonomi til døde.

Turki Aldakhil truet også med at oljeprisene kan komme til å stige til 200 dollar fatet, Russland vil få tillatelse til å etablere en militærbase i landet og at Midtøsten kommer til å bli overtatt av Iran.

Aldakhil gikk senere ut på Twitter og understreket at dette var hans personlige meninger og ikke nødvendigvis reflekterte regjeringens syn.

SISTE NYTT

Siste nytt