Hopp til innhold

Sårede og syke reddet ut fra beleirede byer

Fem hundre syke og sårede personer er evakuert fra fire beleirede byer i Syria det siste døgnet. Dette er et sjeldent lyspunkt i den svarte krigen i Syria, sier Jan Egeland som bistår FN i evakueringsarbeidet.

flyktninger fra Madaya

UTE AV MADAYA: En Syrisk familie ankommer Idlib etter å ha blitt evakuert fra Madaya

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp

Sent i går kveld forlot flere busser de beleirede byene Madaya og Zabadani nordvest for hovedstaden Damaskus. Ombord var 250 syke eller sårede syrere og deres familier. På nøyaktig samme tidspunkt ble like mange fraktet ut fra byene Fuaa og Kefraya sørvest for Aleppo.

– Dette var et sjeldent lyspunkt i den svarte krigen i Syria. Vi fikk 500 syke og sårede og deres familier ut fra fire av de hardest beleirede byene, sier Jan Egeland som bistår FN under fredsforhandlingene om Syria i Genève.

Evakuert etter intense forhandlinger

Evakueringen skjer etter intense forhandlinger mellom FN og de ulike partene i krigen i Syria. De to sidene insisterer ifølge Egeland på at evakueringene skal skje på samme tid. Det har ført til en rekke utsettelser.

Switzerland UN Displaced People

Jan Egeland bistår FN i forhandlingene om humanitær hjelp til Syria

Foto: Martial Trezzini / Ap

– En tre år gammel gutt blødde i hjel i Madaya fordi vi ikke fikk tillatelse fra Hizbollah til å evakuere ham. Hizbollah, som kontrollerer byen, krevde en samtidig evakuering fra sjia-landsbyer i nord som de er interessert i nord. Det var ikke mulig, sier Jan Egeland.

Situasjonen i Madaya ble kjent for verdenssamfunnet i januar i år da Leger uten grenser slo alarm om tilstanden for befolkningen i den beleirede byen. Organisasjonen kunne da melde om minst 46 dødsfall på grunn av matmangel. Mange hadde ikke spist på flere uker da de første hjelpesendingene til slutt nådde byen.

Les også: – De overlevde på vann med salt og pepper i tre uker

Les også: – Tusenvis av mennesker kan ha sultet i hjel

Madaya sult

SULT I MADAYA: Mange av innbyggerne hadde ikke spist på tre uker, da nødhjelp nådde byen i januar.

Foto: Ap

Fire millioner sperret inne

Mer enn fire millioner mennesker i Syria lever i beleirede eller vanskelig tilgjengelige områder med begrenset eller ingen tilgang til mat og legemidler. FN har lenge presset på Damaskus for å få ubegrenset tilgang til disse områdene, og har bedt alle parter avslutte sine beleiringer.

– Dette må jo endres. Det vi har sett nå er et lysglimt, men hele beleiringen av byer i syria dreper altfor mange sier Jan Egeland.

Les også: Trekker seg fra fredsforhandlinger

Les også: Leger Uten Grenser: – 100.000 fanget nord i Syria

Vanskelige forhandlinger

Den humanitære situasjonen har vært en hindring for framgang i de skjøre fredssamtalene i Genève mellom det syriske regimet og opposisjonsalliansen HNC. Tidligere denne uken forlot HNC samtalene og uttalte at den ikke kunne forbli i Sveits mens syrere dør på daglig basis.

– Situasjonen i år er bedre enn de to foregående årene, da situasjonen i Syria var helsvart. FN jobber for at hjelpeforsyninger skal komme inn til de beleirede byene, men vi er veldig langt fra det politiske gjennombruddet vi trenger for å få fred. Og løsningen i Syria er jo fred. Da kan mennesker dra tilbake, og da slipper nye å flykte, sier Jan Egeland.

Ifølge FN er flere enn 270.000 personer drept i Syria siden konflikten startet i 2011.

Madaya bilder fra Elizabeth Hoff

NØDHJELP: En kolonne med nødhjelp på vei inn til den beleirede byen Madaya.

SISTE NYTT

Siste nytt