Sammenlikner Iran-avtale med Holocaust

Den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee får krass kritikk etter at han trakk sammenlikninger mellom Iran-avtalen og Holocaust.

Mike Huckabee

Mike Huckabees uttalelser om Iran-avatalen beskrives som uakseptable og støtende.

Foto: Nati Harnik / Ap

Mike Huckabee går lengre enn de fleste når kan kritiserer avtalen om Irans atomprogram som ble inngått mellom iranerne, USA, Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Kina for to uker siden

– Presidentens utenrikspolitikk er den mest uansvarlige i amerikansk historie. Han er så naiv at han stoler på iranerne og det vil føre israelerne rett til ovnenes dører, sa den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee til radiokanalen Sirius/XM lørdag.

Søndag gjentok han budskapet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Referanse til Holocaust

Kommentaren blir tolket som en klar referanse til Holocaust og møter massiv kritikk.

– Sammenlikninger med Holocaust er uakseptabelt. Mike Huckabee må be om det jødiske samfunnet og det amerikanske folk om unnskyldning for en grovt uansvarlig uttalelse, sier leder for det demokratiske partiet, Debbie Wasserman Schultz

Huckabees uttalelser kommer på et tidspunkt der han kjemper mot 15 andre om å bli republikanernes kandidat under det amerikanske presidentvalget i 2016. De siste meningsmålingene viser en ledelse til forretningsmannen Donald Trump som også har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser.

Huckabee, som også stilte som kandidat før presidentvalget i 2008, ligger foreløpig langt bak på de store målingene.

– Totalt mangel på respekt

Også National Jewish Democratic Council (NJDC) tar sterkt avstand Huckabees kommentar og oppfordrer de andre republikanske presidentkandidatene til å gjøre det samme.

– Altfor ofte må denne organsisajonen ta avstand fra politikere som benytter seg av Holocaust på de mest støtende og upassende måter. Kommentarene fra Huckabee kan være de mest utilgivelige vi har hørt i nyere tid, skriver NJDC i en uttalelse.

– Å hevde at president Obama leder israelerne til «døren av ovnen» er ikke bare ekkelt og støtende for presidenten og Det hvite hus, men det viser også totalt mangel på respekt for de millioner av liv som gikk tapt under Holocaust og den smerten det har påført deres etterfølgere, heter det videre i uttalelsen.

En av presidentkandidatens talspersoner svarer at kommentaren «reflekterer et syn som Huckabee har hatt lenge, nemlig at Iran-avtalen er en dårlig avtale, både for USA og Israel».

Omstridt avtale

Avtalen legger begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot lettelser i økonomiske sanksjoner.

Den har blitt kraftig kritisert av Israel og statsminister Benjamin Netanyahu kalte den en «alvorlig tabbe av historiske proporsjoner».

Også republikanere og en rekke demokrater er negative til avtalen.

Huckabee oppfordrer Kongressen til å stemme nei til avtalen.

– Iran-avtalen er idiotisk. Den bør avvises av både republikanere og demokrater i Kongressen og av det amerikanske folk. Jeg leste avtalen. Vi ga bort hele butikken. Den må stoppes, uttalte den tidligere Arkansas-guvernøren.

Men president Obama har varslet at han vil legge ned veto mot ethvert forsøk på å stanse avtalen i å bli gjennomført. For å kunne utfordre et slikt veto må motstanderne ha mer en tredjedels flertall i både Senatet og i Representantenes hus.

SISTE NYTT

Siste nytt