Hopp til innhold

Saddam Husseins datter på ettersøkt-liste i Irak

Dattera av den tidligere diktatoren står på ei liste over Iraks 60 mest ettersøkte personer. Raghad Hussein svarer at hun vil saksøke de som fornærmer henne.

Raghad Saddam Hussein

Raghad Saddam Hussein i et intervju med Al Arabiya i august i 2003, samme år som USA invaderte Irak.

Foto: Nader Daoud / AP

De 60 personene er etterlyst for tilknytning til IS, al-Qaida eller Baath-partiet – den avdøde diktatoren Saddam Husseins parti.

Dette er første gang vi offentliggjør disse navene, som fram til nå har vært hemmelige, sier en talsperson for myndighetene i Irak til AFP.

Raghad Saddam Hussein

Den tidligere diktatorens datter står på ei liste med de 60 mest ettersøkte personene i Irak, ifølge AFP som har sett lista. Her fra en seremoni i 2007 i forbindelse med henrettinga av sin far året før.

Foto: KHALED FAZAA / AFP/NTB Scanpix

Radghad er Saddam Husseins eldste datter og blir av enkelte omtalt som «Lille Saddam», ifølge AFP.

Hun har vært ettersøkt av irakiske myndigheter siden 2007 – anklaget for å ha finansiert og hjulpet til med å organisere terrorgrupper i Irak, ifølge NTB.

Ifølge nyhetskanalen Al Arabiya svarer Hussein nå at hun siden 2006 har visst at hun var ettersøkt.

Konfrontert med at navnet hennes står på listen, svarer hun at hun vil saksøke de som «fornærmer henne».

Videre kritiserer hun myndighetene i Irak for å fokusere på henne, når «landet deres lider under okkupasjon».

– Første gang navnene offentliggjøres

Raghad Hussein er også tidligere beskyldt for terrorisme. I 2010 ble hun etterlyst av Interpol, anklaga for å finansiere terror i Irak.

Etter USA invaderte Irak i mars 2003 har Raghad Hussein bodd i Jordan, hvor hun har levd under kong Abdullahs beskyttelse. Til Al Arabiya i dag sier hun imidlertid at hun ikke befinner seg i Jordan nå.

IS invaderte områder i Irak i 2014, men ble slått tilbake av irakiske sikkerhetsstyrker i samarbeid med en USA-leda koalisjon.

Saddam Hussein

Familiefoto av Saddam Husseins familie fra 1990. Husseins eldste datter står bak til høyre i blå jakke og med barnet sitt på armen

Foto: AP

Ifølge Daily Mail har Raghad offentlig støtta IS-invasjonen av Irak. I et intervju med CNN i 2016 benekter Raghad likevel noen tilknytning til IS «eller andre ekstremistgrupper».

– Familiens ideologi har heller ingen likheter med ideologien til ekstremistgrupper, uttalte Raghad til nyhetskanalen.

IS-lederen står ikke på lista

På lista står 28 personer som mistenkes for å være IS-krigere, 12 for å være medlem av al-Qaida og 20 av Baath-partiet.

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi står ikke oppført på lista, men myndighetene i Irak har ikke ønsket å kommentere overfor AFP hvorfor han ikke står der.

Lista inneholder også informasjon om hvilke roller de ettersøkte skal ha i de ulike organisasjonene og hvilke handlinger de er ettersøkt for. Det finnes også bilder av de fleste.

– Dette er de terroristene som er mest ettersøkte av vårt rettssystem og sikkerhetstjeneste, sier talspersonen for irakiske myndigheter.

Alle de ettersøkte, bortsett fra libanesiske Maan Bashour, er irakiske statsborgere.

– Det er en gammel historie som går tilbake til den amerikanske invasjonen av Irak, da vi var en del av motstandsbevegelsen, sier Bashour, som er mistenkt for å ha rekruttert libanesere til å krige i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt