Hopp til innhold

USA har startet bombingen av ISIL i Irak

Amerikanske fly har gjennomført luftangrep mot ISIL i Erbil i Nord-Irak, opplyser Pentagon. CNN melder at irakiske luftstyrker har angrepet ISIL i Sinjar.

Mideast Iraq

Røyk stiger til værs etter det som skal være et angrep fra amerikanske fly mot ISIL ved Khazer utenfor Erbil.

Foto: Uncredited / Ap

Det amerikanske angrepet rammet ISILs artilleri som har blitt brukt mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil. To amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 225 kilo på mobilt artilleri ISIL brukte mot kurdiske styrker som forsvarte Erbil, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

Erbil huser amerikanske militærrådgivere og diplomater, og USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i byen.
ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har den siste tiden tatt kontroll over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene. Blant annet har ISIL erobret byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra.

US Navy foto av fly som lander på dekk av USS George H.W. Bush (CVN 77) i august, 2014

US Navys foto sendt ut i forbindelse med fredagens angrep på ISIL i Nord-Irak. Flyet lander på dekk av USS George H.W. Bush (CVN 77) 1. august, 2014

Foto: Joshua Card / Afp

Det irakiske luftangrepet drepte 45 ISIL-krigere og skadet 60 fredag ​​i den nordlige byen Sinjar, melder CNN.

Sinjar er byen ISIL angrep sist helg, og angrepet førte til en masseflukt blant medlemmer av Yazidi-folket. De flyktet inn i omkringliggende fjellene uten mat, vann eller husly i frykt for et potensiell folkemord.

Amerikanerne har sluppet nødhjelpsproviant over områder yezidiene oppholder seg ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Irakiske kristne på flukt har søkt husly i Saint-Joseph-kirken i Erbil, 7.august 2014.

Irakiske kristne på flukt har søkt husly i Saint-Joseph-kirken i Erbil, 7. august 2014.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Vil beskytte amerikanere og minoriteter

Ifølge USA er hensikten å beskytte amerikanere i Irak og hindre et folkemord på kristne og andre religiøse minoriteter i landet.

I en tale sa Obama at det kan bli aktuelt med luftangrep dersom ISIL-styrkene skulle nærme seg Erbil og de amerikanske konsulatet der eller som bistand til lokale styrker som forsøker å hjelpe flyktninger som er omringet av opprørere.

I tillegg skal leveringen av nødsendinger ha kommet i gang til de rundt 200 000 som har søkt tilflukt i Sinjar-fjellene.

– Tusenvis av flyktninger er fanget i fjellene uten mat, vann og medisiner. De står overfor en uunngåelig død, sa Obama i sin tale.

Forbyr sivile fly over Irak

USAs luftfartsmyndighet FAA forbyr alle amerikanske sivile fly å fly over irakisk luftrom. De oppgir den risikable situasjonen som følge av den væpnede konflikten som grunnen til restriksjonen.

Etihad Airways opplyste torsdag at de innstiller alle flyginger til Arbil, og fredag sier også Turkish Airlines at de stanser alle flyginger til Arbil av sikkerhetshensyn.

Yazidiske familier på flukt vest for Mosul, 5.august, 2014.

Yazidiere på flukt vest for Mosul, 5. august, 2014.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Storbritannia vil ikke delta

Det britiske luftforsvaret vil bistå amerikanerne i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, men vil ikke delta i militære luftangrep, ifølge forsvarsminister Michael Fallon.

Det britiske kriseteamet COBRA møttes fredag morgen og besluttet at britene vil bistå det humanitære arbeidet i Nord-Irak, i tillegg til å slippe egne pakker med nødhjelp over området.

– Vi vil støtte USA i de humanitære operasjonene som startet torsdag. Vi tilbyr teknisk assistanse som overvåking. I tillegg vil vi tilby vår egen humanitære assistanse i løpet av de neste dagene, som støtter det amerikanske initiativet. Vi vil spesielt forsøke å hjelpe dem som er fanget på fjellet, sa Fallon, og viste til de 50.000 flyktningene som skal være fanget på Sinjar-fjellet nord i Irak etter å ha flyktet fra ekstremistene i Den islamske staten (ISIL).

Statsminister David Cameron fordømmer ISIL-angrepene i regionen, som han omtaler som «barbariske».

– Jeg er ekstremt bekymret for den forferdelige situasjonen i Irak, og den desperate situasjonen flere hundre tusen irakere er i. Jeg fordømmer de barbariske angrepene som ISIL-terrorister gjennomfører i regionen, sier Cameron.

Fredag ba Storbritannias utenriksdepartement britiske statsborgere som befinner seg i provinsene Arbil, Sulaimaniyah og Dohuk nord i Irak om å forlate området.

Sinjar og Erbil i Irak

SISTE NYTT

Siste nytt