Her møtte Saddam døden

Først ble videoen med Saddams siste minutter og møte med døden sluppet. Så viste en privat tv-kanal nye bilder av den døde presidenten, svøpt i hvitt klede.

Forberedelser til hengingen av Saddam Hussein
Foto: Iraqi TV / AP

Videoen med bødlenes forberedelser til hengingen ble sluppet via den statlige irakiske fjernsynskanalen.

Allerede i går opplyste irakiske myndigheter at henrettelsen skulle filmes.

Versjonen som er sendt ut og distribuert av verdens nyhetsbyråer, er kuttet ved dødsøyeblikket.

En privat sjiamuslimsk tv-kanal sendte senere ut bilder med den døde presidenten, liggende med nakken i en forvridd stilling. Liket er svøpt i ett hvitt klede.

Saddam Hussein etter henrettelsen
Foto: AP

Saddam neket å bære en kappe over hodet når han skulle møte døden. Han var i sivile klær. Henrettelsen skjedde i det som mest av alt ser ut som et kjellerlokale. De som utførte oppgaven var ikledd svarte finlandshetter.

Etter loven

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mowafiak al-Rubaie, som overvar henrettelsen, sier til Sky News at den foregikk etter internasjonal lov.

- Han ble respektert når han ble ført inn levende og respektert når han var død, sier al-Rubaie.

Ifølge ham fikk  irakiske myndigheter overlevert sin tidligere president fra amerikanerne klokken 05.30. (03.30 norsk tid). En dommer var tilstede og gjennomgikk formalprosedyre. Blant annet ble dødsdommen lest opp.

Ifølge al-Rubaie var også en høyere representant for militære til stede, det samme var viseinnenriksministeren, visejustisministeren, flere andre ministre og en lege.

En halv time etterpå var henrettelsen gjennomført.

Med Koranen

- Han kom inn med Koranen under armen, og bad om at den måtte gis videre til en person med navn Bander, forteller politisk rådgiver til statsministeren, Sami al-Askari, til internsjonale medier.

Han var tilstede som vitne under henrettelsen og ifølge ham virket den tidligere så mektige presidenten svært rolig, også i øyeblikket før døden skulle komme.

Sikkerhetsrådgiver al-Rubaie har et litt annet inntrykk.

- Han startet med sin vanlige retorikk i det han kom inn, lenge leve islam, ned med Persia (Iran), ned med Vesten, ned med ditt og ned med datt. Han ropte av full hals, forteller al-Rubaie.

- Vi tok ham med inn i rommet hvor galgen stod. Han så på den, på samme måte som når du omtrent ikke tror dine egne øyne.

- Han stirret på meg - og sa: Ikke vær bekymret. Det er denne veien det skal gå med oss alle. 

- Jeg så ingen anger i øynene hans.

Saddams siste ord skal ha vært: Gud er stor. Nasjonen vil seire. Palestina er arabisk.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt