Hopp til innhold

Søker utgiver for Saddam Husseins memoarer

Saddam Husseins datter, Raghad Saddam Hussein, søker en utgiver for farens håndskrevne memoarer.

Saddam Hussein under rettssaken

Blir Saddam Hussein dikt-ator? Alt som kreves er et samarbeidsvillig forlag.

Foto: DAVID FURST / AFP

Uansett mening om Saddam Hussein, er det sikkert at de fleste som har fulgt med på verdenspolitikk de siste årene har et forhold til Iraks avdøde president.

For noen var han en helt, for de fleste var han en undertrykkende diktator.

Sistnevnte tittel førte til at han ble dømt til døden ved henging og henrettet 30. desember 2006.

– Dette er de eneste ekte memoarene

Men det er få som tenker på Hussein som noen stor forfatter. På tross av dette er nå hans eldste datter, Raghad Saddam Hussein, på jakt etter et forlag som vil gi ut irakerens memoarer, melder nyhetskanalen Al Arabiya.

– Dette er de eneste ekte memoarene Saddam Hussein skrev for hånd. De vil bli utgitt så snart vi finner en utgiver, sier datterens advokat, Haitham Nabil al-Harsh.

Det er ikke klart hva memoarene handler om, eller hvor lang tid Hussein brukte på å skrive dem ned.

Skrev muligens flere bøker

Dette er ikke første gang Hussein kommer i litterært søkelys.

Han er også den påståtte forfatter av fire romaner. «Get Out, You Damned One», «Walled Fortress», «Men and the City» og «Zabiba and the King».

Sistnevnte blir beskrevet som en allegorisk kjærlighetshistorie mellom en mektig konge (Saddam) og en borgerlig kvinne ved navn Zabiba. I boken blir hun voldtatt av en grusom og ukjærlig mann. Mannen i boken er et symbol på USA.

Det er ikke kjent om Hussein faktisk skrev bøkene selv, eller om han brukte en skyggeforfatter.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.