Hopp til innhold

CIA-agenten som avhørte Saddam sier det var en tabbe å avsette diktatoren

I en ny bok forteller den tidligere CIA-offiseren John Nixon om avhørene med den tidligere irakiske presidenten.

Saddam Hussein

MEKTIG: Noe motvillig fikk Nixon respekt for Husseins evne til å holde landet samlet i tre tiår med sitt undertrykkende regime.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

Saddam Hussein ble tatt til fange av amerikanske styrker 13. desember 2003 og henrettet i Bagdad lille nyttårsaften tre år senere.

CIA-offiseren John Nixon hadde ansvaret for å avhøre Hussein som hadde sittet med makten i Irak siden kuppet i 1979.

Nixon forteller at Hussein allerede da advarte om at amerikanerne ikke visste hva de hadde stelt i stand etter å ha tatt fra ham makten.

– Da jeg avhørte Saddam sa han «Dere kommer til å mislykkes. Dere kommer til å innse at det ikke er så lett å styre Irak», skriver Nixon i boken som Washington Post gjengir et utdrag fra.

Da Nixon ba ham utdype, svarte Saddam:

«Dere kommer til å mislykkes i Irak fordi dere ikke kan språket og historien, og dere forstår ikke den arabiske mentaliteten».

Ville gjort det vanskelig for IS

10 år etter diktatorens død mener den nå pensjonerte CIA-offiseren at Hussein hadde et poeng.

Han skriver at Irak trengte en hensynsløs leder for å kunne holde det multietniske landet samlet, og sørge for å holde sunnier og sjiaer i sjakk.

«Saddams lederstil og forkjærlighet for brutalitet var blant de mange tingene som var galt med hans regime. (...) Samtidig er lite trolig at en gruppe som IS ville oppnådd like stor suksess under hans undertrykkende regime som under dagens sjialedede regjering», skriver Nixon.

Nye takter

Nixon sier at selv om han mislikte Hussein sterkt, begynte han motvillig å få respekt for at han hadde klart å holde Irak samlet så lenge som han gjorde.

Det var president George W. Bush som satte igangsatte invasjonen av Irak i 2003.

Både etterfølgeren Barack Obama og påtroppende president Donald Trump har i nyere tid sagt at USA aldri skulle ha invadert landet.

Tiden etter Irak-krigen har vært preget av sekterisk vold og i 2013 IS trådde fram som et resultat av motstandskampen mot den USA-ledede invasjonen.

Saddam Hussein ble dømt til døden ved henging etter å ha blitt funnet skyldig i en irakisk rett. Henrettelsen ble fordømt av menneskerettighetsorganisasjoner etter at en video av fangevoktere som hånet Hussein før dødsøyeblikket ble lekket på nett.

SISTE NYTT

Siste nytt