Russland: – Tyrkerne kan ikke bli værende i Syria

Russland bekrefter nå at deres styrker har rykket inn i Nord-Syria. Samtidig setter russerne ned foten og sier at Tyrkia ikke kan bli værende i Syria.

Russiske militærkjøretøy i Nord-Syria

RUSSISKE SOLDATER: Bildet er tatt ved den Nord-Syriske byen Manbij tirsdag. Russerne sier at deres oppdrag er å stå mellom de fremrykkende syriske og tyrkiske hærene.

Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

Det er det russiske forsvarsdepartementet som nå bekrefter at det er sendt tropper inn i områder som USA har forlatt i Nord-Syria.

– De patruljerer den nordvestlige grensen i Manbij-distriktet langs kontaktlinjen mellom troppene fra Den arabiske republikk Syria og Tyrkia, står det i en melding fra det russiske forsvarsdepartementet.

Russerne skriver at det er snakk om tropper fra militærpolitiet. Oppdraget skal være å stå mellom de to hærene som nå sloss om kontrollen i området.

Tyrkisk panservogn ved den syriske byen Manbij

FOR LANGT INNE: Denne tyrkiske panservognen står ved utkanten av den syriske byen Manbij. Det er over 20 kilometer fra den tyrkiske grensen, og over den linjen som russerne nå mener tyrkerne ikke kan krysse.

Foto: Ugur Can / AP

– Tyrkia kan ikke bli værende

Den russiske ordbruken om den tyrkiske operasjonen i Nord-Syria har gradvis blitt skarpere i kantene i løpet av tirsdagen.

Den russiske spesialutsendingen til Syria, Alexander Lavrentiev, sier nå at Tyrkia ikke kan gjennomføre operasjonen som planlagt. Tyrkerne har sagt at de vil opprette en 30 kilometer dyp «sikkerhetssone» i Nord-Syria.

– Ut fra tidligere avtaler er det klart at tyrkerne ikke kan trenge mer enn fem til ti kilometer inn i Syria. De kan heller ikke bli værende der på permanent basis, sa Lavrentiev tirsdag kveld. Det skriver Reuters.

Flere steder er de tyrkiske troppene mer en 20 kilometer over grenselinjen.

Laster kart, vennligst vent...

RUSSERNE I BLÅTT: Russisk militærpoliti er observert en rekke steder i området rundt og i byen Manbij. De står rett ved de fremrykkende tyrkiske troppene.

Overtar området til amerikanerne

Samtidig melder det amerikanske forsvaret at de har forlatt område. Talsperson Myles B. Caggins fra den amerikanskledede koalisjonen skriver på Twitter at de nå er ute av Manbij.

Laster Twitter-innhold

Manbij er en stor by med 100.000 innbyggere. IS hadde kontrollen der inntil kurderne med støtte fra USA inntok den i 2016. Amerikanerne hadde inntil mandag morgen en leir i området. Den er nå forlatt.

Det virker som amerikanerne ikke hadde tid eller mulighet til å demontere leiren. Mye utstyr står igjen.

Kart som viser situasjonen i Manbij tirsdag

TETT VED HVERANDRE: Kart som viser situasjonen i området rundt byen Manbij tirsdag kveld. De røde punktene er syriske og russiske styrker. De blå er tyrkiske styrker og pro-tyrkisk milits.

Foto: LiveUAmap

Leker med det amerikanske utstyret

I sosiale medier sirkulerer det videoer som viser en russiske journalist som har tatt seg inn i den tomme leiren. I en av videoene leker han med en elektrisk port som ble brukt til å beskytte leiren.

Laster Twitter-innhold

De russiske styrkene har ifølge meldingene opprettet felles kontrollpunkter sammen med den syriske hæren. Videoer på sosiale medier viser russiske kjøretøyer inne i sentrum av Manbij.

Laster Twitter-innhold

I stridsområdet

De tyrkiske styrkene angriper flere steder langs grensen til Syria. De hardeste kampene til nå har foregått rundt byene Ras al-Ayn og Tell Abyad. Det kommer ikke inn meldinger om at de russiske soldatene er i disse områdene.

Det er i tillegg alvorlige trefninger i området rundt Manbij som ligger mer mot vest. Der oppholder de russiske styrkene seg, og de er nær kamphandlingene.

Tidlig tirsdag ble to tyrkiske soldater drept ved landsbyen Yalishli. Det melder det tyrkiske forsvarsdepartementet. Da sto de russiske styrkene bare noen hundre meter unna.

Laster Twitter-innhold

Skal forhindre kamper

Den russiske spesialutsendingen til Syria, Alexander Lavrentyev, sier til russiske medier tirsdag at Russland ikke vil tillate at det blir kamphandlinger mellom de syriske og tyrkiske styrkene.

– Ingen er interessert i at disse to sloss med hverandre. Vi kommer ikke til å gi tillatelse til noe slikt, sier Lavrentyev.

Dette kan likevel skje. Ved landsbyen Tal Tamr i kampområdet rundt byen Ras al-Ayn har en betydelig syrisk styrke samlet seg i løpet av tirsdagen. Tyrkerne ser ut til å forsøke å omringe byen, og det har ikke kommet meldinger om at russerne er til stede i området.

SISTE NYTT

Siste nytt