Hopp til innhold

Russiske medier: Russland og Ukraina forbereder utveksling av fanger

MOSKVA (NRK): En utveksling av fanger mellom Russland og Ukraina kan finne sted innen utgangen av august, skriver russiske medier. Hvis det skjer, vil det få stor betydning for konflikten mellom de to landene.

Russia Ukraine

KAN SLIPPE FRI: Ukrainske militære i retten i Moskva der spørsmålet om varetektsfengsling ble avgjort.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Russlands president Vladimir Putin og hans franske kollega Emmanuel Macron drøftet spørsmålet om fangeutveksling på møtet i Frankrike for noen dager siden, skriver den russiske avisa RBK.

X80003

VAR TEMA: Den russiske presidenten Vladimir Putin skal ha drøftet en fangeutveksling mellom Russland og Ukraina på møtet med sin franske kollega Emmanuel Macron i Frankrike den 19. august.

Foto: POOL New / Reuters

De ble også enige om en foreløpig avtale om denne saken, heter det.

«Forberedelser i full gang»

Den russiske avisa Kommersant skriver at de 24 ukrainske militære som ble fengslet av russiske myndigheter etter sammenstøtene ved Kertsj-stredet i Svartehavet i fjor høst, også kan komme til å bli overført til hjemlandet.

Bildene viser det som angivelig skal være et russisk skip som med vilje kolliderer med et ukrainsk marinefartøy.

Bildene viser kollisjonen mellom et russisk skip og et ukrainsk marinefartøy. Etterpå ble 24 ukrainske militære arrestert og fengslet, anklaget for å ha krysset den russiske grensen ulovlig.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at ukrainske fanger den siste tiden har blitt overført til Lefortovo-fengselet i Moskva fra fengsler andre steder i landet.

Det skjer høyst sannsynlig fordi en fangeutveksling vil finne sted om kort tid, heter det.

Symbolsk viktig

I løpet av sommeren har Ukrainas president Volodymyr Zelensky snakket to ganger på telefon med sin russiske kollega.

Begge ganger har han tatt opp situasjonen til de 24 ukrainske sjøfolkene.

X03345

VIKTIG SAK: Pårørende til de 24 ukrainske militære som er fengslet i Russland, krever å få sine kjære tilbake.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Tidligere har president Putin sagt at de må få sine dommer for å ha krysset Russlands grense i Svartehavet ulovlig, før det kan bli aktuelt å diskutere en utveksling.

Nå ser det ut til at russiske myndigheter er i ferd med å gå bort fra denne strategien.

I forbindelse med møtet i Frankrike, sa den franske presidenten at det kommer til å bli et møte i løpet av et par uker mellom lederne i Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike.

X03345

FANGE I UKRAINA: Redaktør Kirill Vysjinskij i den ukrainske avdelingen til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti ble i fjor fengslet og anklaget for forræderi.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Hensikten med møtet er å komme videre i arbeidet med å finne en fredelig løsning på konflikten i Øst-Ukraina, der russiskstøttede opprørere kontroller store områder.

En utveksling av fanger på begge sider, vil høyst sannsynlig ha en positiv virkning på forhandlingsviljen.

Skjær i sjøen

Veien fram til en fredsavtale om Øst-Ukraina kan bli lang og vanskelig selv om en utveksling av fanger blir gjennomført.

Hverken russiske eller ukrainske myndigheter har vært veldig ivrige etter å oppfylle kravene som ble satt i den såkalte Minsk-avtalen i 2015.

AFP_1GZ5GS

ØNSKER FRED: Ukrainas president Volodymyr Zelensky besøkte i sommer ukrainske regjeringsstyrker ved fronten i Øst-Ukraina. Mer enn 13000 mennesker har mistet livet i kamper de siste fem årene.

Foto: STR / AFP

Der heter det blant annet at de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina skal få en grad av selvstyre.

Hvis myndighetene i Kiev skulle gå med på det, hvem skal kontrollere grensa mellom Ukraina og Russland i opprørernes områder?

Hvis den ukrainske regjeringshæren skal overvåke grensa, kommer all støtte fra Russland til opprørerne i form av våpen, penger, mat og personell til å opphøre.

Da vil russiske myndigheter miste nesten all innflytelse i denne konflikten.

Russland vil gjerne inn i varmen

Dessuten krever president Zelensky stadig vekk at Russland leverer tilbake Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

UKRAINE-CRISIS/RUSSIA

I fjor høst blokkerte Russland Kertsj-sundet som forbinder Svartehavet med Azovhavet. Russiske myndigheter hevder at ukrainske skip trenger tillatelse for å gå gjennom her, fordi det ble russisk territorium etter at Krim-halvøya ble annektert i 2014.

Foto: Pavel Rebrov / Reuters

Russerne svarer konsekvent at den saken er opp og avgjort, og at det ikke er mer å snakke om.

Men hvis begge parter lar dette stridsspørsmålet ligge, så kan det være muligheter.

Etter konflikten om Krim ble Russland utestengt fra samarbeidet med verdens viktigste økonomier, G8, som dermed ble til G7.

Fra vestlig side har det blitt antydet at russerne kan få komme med i det gode selskap igjen.

President Putin sa på møtet med Macron at han godt kan tenke seg det.

Kanskje er ønsket så sterkt at den russiske lederen vil delta mer aktivt i arbeidet med å få fred i Øst-Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt