Hopp til innhold

Ny analyse: Russiske styrker tungt inne i Ukraina i 2014

Russiske styrker var tungt inne i Øst-Ukraina i forbindelse med konflikten mellom ukrainske regjeringsstyrker og pro-russiske separatister. Det mener gruppen Forensic Architecture, som har analysert krigshandlingen seinsommeren 2014.

XSG125

En ødelagt ukrainsk stridsvogn i Ilovajsk 30. august 2014

Foto: Sergei Grits / Ap

I dag kalles det bare for «Tragedien Ilovajsk», det som skjedde litt sørøst for storbyen Donetsk i slutten av august 2014.

Da de fleste trodde at de ukrainske regjeringsstyrkene var i ferd med å knekke de pro-russiske separatistene militært, ble de plutselig møtt av overlegen ildkraft og tungt utrustede soldater.

Hundrevis av ukrainske soldater, mange av dem med liten eller ingen militær utdannelse, ble fanget i en lomme i og rundt den strategisk viktige stasjonsbyen Ilovajsk.

Da slaget var over var nærmere 400 ukrainske soldater drept, noen mener at tallet er så høyt som 1000.

I løpet av noen dager var i realiteten håpet om en militær seier for de regjeringsstyrkene knust, og Ukrainas president Petro Porosjenko måtte godta en våpenhvile som i realiteten har frosset konflikten i Donbassområdet helt fram til i dag.

Bevisene er mange

Bevisene for at regulære russiske styrker deltok i slaget om Ilovajsk og ellers i konflikten i Øst-Ukraina har vært overveldende, selv om de gang på gang har vært avvist av russiske myndigheter.

En gruppe russiske fallskjermsoldater som ble tatt til fange av de ukrainske styrkene sa bare at de hadde kjørt feil, selv om de befant seg mange titalls kilometer inne på ukrainsk territorium.

Nå har Forensic Architecture, på oppdag fra den europeiske menneskerettighetsgruppen European Human Rights Advocacy Centre (EHRAC) og Ukrainian Legal Advisory Group (ULAG), forsøkt å sette sammen opplysninger fra åpne kilder som kan dokumentere den russiske militære tilstedeværelsen under denne avgjørende fasen av den militære konflikten øst i Ukraina.

18241362725103

Den ukrainske politikeren Tetiana Tsjornovol med et bilde av sin døde mann, fotografert foran den russiske ambassaden i Kiev 29. august 2018, i forbindelse med en markering for slaget om Ilovajsk i 2014

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Gjennom bruk av blant annet satellittbilder, mener de å kunne bevise at de russiske styrken den gangen brukte stridsvogner av typen T-72B3, som den gangen bare var i bruk av den russiske hæren.

I tillegg viser mange av satellittbildene hvordan store kolonner med stridsvogner og militære kjøretøyer beveger seg over grensen fra Russland og inn i Ukraina i august 2014, før de trekker seg ut igjen i begynnelsen av september.

I alt mener Forensic Architecture at rundt 300 russiske militære kjøretøyer og stridsvogner var inne i Ukraina i denne avgjørende delen av konflikten, både i og rundt Donetsk og lengre nordøst, rundt byen Luhansk.

TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-CRISIS

En pro-russisk soldat fotografert i Donetsk i november 2014. I tillegg til mange frivillige har også regulere russiske styrker deltatt i kampene øst i Ukraina

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Putin snakker med Macron om Ukraina

Siden begynnelsen av september 2014 har frontlinjen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de pro-russiske separatistene stort sett ligget fast, bortsett fra at de ukrainske styrkene i februar 2015 ble presset tilbake rundt byen Debaltsevo og fra terminalbygningen på flyplassen i Donetsk.

I dag møter Russlands president Vladimir Putin den franske president Emmanuel Macron, der nettopp konflikten i Ukraina blir et sentralt tema.

Japan G20 US France Russia

Russlands president Vladimir Putin har flere ganger diskutert Ukraina-konflikten med sin franske kollega Emmanuel Macron

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Franske myndigheter mener Putin nå må ta imot tilbudet fra den nye ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij om samtaler for å få en slutt på konflikten. Putin og Zelenskij har snakket sammen på telefonen flere ganger i løpet av sommeren.

Russland og Putin mener at Ukraina må akseptere de pro-russiske separatistene øst i landets ønske om vidtrekkende selvstyre og rett til å bruke russisk språk.

Nytt liv for Minsk-avtalen?

Pro-russiske separatister gjorde opprør etter at opprøret på Maidan i februar 2014 tvang den russisk-vennlige ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj til å forlate land. Like etter okkuperte så Russland den ukrainske Krimhalvøyen.

Ukraina mener at Russland må oppgi sin støtte til separatistene og trekke seg ut av Øst-Ukraina slik at det kan gjennomføres demokratiske og internasjonalt overvåkede valg i området. Dette er en del av en avtale som ble inngått i den hviterussiske hovedstaden Minsk i februar 2015.

Minst 13.000 mennesker har mistet livet siden konflikten i Ukraina startet vinteren 2013/14. Seinest 6. august ble fire ukrainske soldater drept i skyting i nærheten av byen Pavlopil sør- i Donetsk fylke.

SISTE NYTT

Siste nytt