Hopp til innhold

Russland går for gassprinsessen

Ledelsen i Kreml håper at Julia Timosjenko vinner presidentvalget i Ukraina. Det er i så fall nye toner fra Moskva - og dårlig nytt for Viktor Janukovitsj.

Julia Timosjenko
Foto: Alexander Nemenov / Scanpix/AFP

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

Det er den ledende russiske avisen Moskovkij Komsomolets som kommer med opplysningen - som i så fall er oppsiktsvekkende nytt.

Russland har i år for første gang ikke gått ut og støttet en bestemt kandidat.

Nå gjør de alt de kan for å bedre samarbeidsklimaet mellom de to landene.

– Jeg er glad for å komme til Kiev, sier Russlands nye ambassadør til Ukraina Mikhail Surabov - på ukrainsk.

Det var ingen selvfølgelig - eller uinteresant - handling og gest.

Surabov landet på ukrainsk jord mandag for halvannen uke siden, etter at de to landene har hatt et iskaldt og fatsfrosset diplomatisk forhold siden i fjor sommer. Etter at den forrige ambassadøren forlot landet, har Russland holdt tilbake Surabov.

Bakgrunnen speiler seg blant annet i et skarpt brev fra Russlands president Dmitrij Medvedev til den sittende ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko om det Medvedev kalte anti-russiske holdninger og politikk fra den ukrainske ledelsen.

Moskva ser frem til et bedret forhold under nytt lederskap.

Avslutningen av brevet til president Dmitrij Medvedev

Mandag 25. januar var isfronten brutt, og Surabov tok opp igjen den diplomatisk viktige forbindelsen Russland har til Ukraina

– Det er et betydelig forbedringspotensiale i forholdet mellom våre to land, sa Surabov, da han fikk utdelt sine akkrediteringer i det ukrainske utenriksdepartementet senere samme dag.

Presidentkandidat Viktor Janukovitsj møter den russiske ambassadøren Mikhail Surabov

Presidentkandidat Viktor Janukovitsj sørget for å møte Mikhail Surabov med det samme han var på plass i Kiev.

Foto: Andrey Mosienko / Scanpix/AFP

Lang fortid sammen

Hendelsen på det diplomatiske planet sier noe om hvor følsomt forholdet mellom Russland og Ukraina er.

Etter at Ukraina ble en del av Tsar-Russland i 1654 har det vært under russisk styre helt fram til oppløsningen av Sovjetunionen i 1992.

Fram til presidentvalget i 2004 har russiske myndigheter ikke lagt skjul på hvem de ønsker å ha som leder i Ukraina. Det var det som skar seg så grundig da den tidligere kommunist-guvernøren Viktor Janukovitsj ble tatt for valgfusk etter å ha vunnet presidentvalget i 2004. Det var det som utløste Oransjerevolusjonen - og en bølge av antirussisk politikk.

President Jusjtsjenko har siden dyrket det antirussiske i Ukraina. Han hadde mål om å få landet inn i både NATO og EU og forankre det til Vest-Europa.

Fortsatt forskjell

- Russland har ingen strategi i forhold til Ukraina - og sett på den bakgrunnen er det helt likegyldig for ledelsen i Russland hvem som vinner valget, sier politisk journalist og analytiker Mikhail Leontjev.

Likevel, mange russere håper den antatt russiskvennlige Viktor Janukovitsj vinner valget.

Han mener at russisk språk fortsatt må ha en offisiell plass i Ukraina, og han har vært klar på at man må ha et godt forhold til Russland.

Men det er ikke bare positivt med dette - sett fra russiske øyne.

Det sentrale og vestlige Ukraina ønsker ikke denne bindingen til Russland. Derfor vil Janukovitsj snarere være en ulempe for forholdet mellom de to landene.

Opp til ukrainerne

Russlands president Dmitrij Medvedev sa på slutten av fjoråret at han ikke vil foretrekke noen av kandidatene.

– Det får være opp til det ukrainske folket selv å avgjøre, sa han da.

I fredagens utgave av den russiske avisen Moskovkij Komsomolets blir det hevdet at Kreml - det vil si Russlands president - vil ha Julia Timosjenko som president.

Bakgrunnen er at hun som nåværende statsminister har det parlamentariske flertallet bak seg i nasjonalforsamlingen. Dermed vil det være samsvar og samarbeid mellom presidenten, statsministeren og nasjonalforsamlingen.

Hvis Janukovitsj vinner, vil dagens situasjon med full konflikt mellom presidentembedet og statsministeren fortsette.

Den situasjonen er ikke lenger Kreml interessert i.

Det har langt større interesse av at samarbeidet med Ukraina går bra, ikke minst gjelder det i forhold til den viktige russiske gasseksporten som går gjennom Ukraina.

At den omstridte svartehavsflåten da uten diskusjon blir kastet ut fra Krim er en tanke den russike ledelsen har vent seg til for lenge siden.

SISTE NYTT

Siste nytt