Hopp til innhold

Spent i Kiev før valgdagen

Dagen før den avgjørende runden i presidentvalget i Ukraina, er det en spent situasjon. Hovedstaden Kiev minner svært mye om ukene i 2004. Og da som nå leder russiskvennlige Viktor Janukovitsj.

Tilhengere av Viktor Janukovitsj i Kiev
Foto: SERGEI SUPINSKY / Scanpix/AFP

Etter ukrainsk valglov, er det er ikke lov å offentliggjøre meningsmålinger verken de siste ukene før et valg - eller foran andrevalgomgang av presidentvalget.

Men uoffisielle målinger tas opp - og disse gir ledelse på mellom seks og åtte prosent til Viktor Janukovitsj foran statsminister Julia Timosjenko.

Dette er langt mindre enn hva Janukovitsj hadde etter første valgomgang, som han vant. Men det var ventet at statsministeren skulle spise seg innpå. Blant annet får Timosjenko trolig med seg velgere som stemte på avtroppende president Viktor Jusjtsjenko og de andre liberale kandidatene som falt fra i første runde.

Samles i leire

Tilhengere av begge kandidatene har nå samlet seg i store teltleire i hovedstaden Kiev, for å markere støtten.

Spesielt har støttespillere til Janukovitsj, som har sin velgerbase sør og øst i landet, strømmet inn til hovedstad de siste dagene.

Det som er urorekkende for mange, er at blant dem skal det være 2000 tidligere offiserer og sikkerhetsfolk. Janukovitsj, som var guvernør i den mektige Donetsk-regionen under sovjettiden, har forstått nære allierte blant den gamle makteliten.

Opplysningen om at eks-militære nå samles i gatene i Kiev, kommer riktignok fra innenriksministeren, som jo sitter i regjeringen til statsminister Julia Timosjenko.

Hundrevis av politifolk er utkommandert for å passe på og holde ro og orden.

Analytikere frykter nå for at en knepen seier til en av de to kan føre til opprør blant tilhengerne til den som taper.

Alle i Ukraina husker valgdagene i 2004, da gatene fyltes med hundretusener for å protestere mot seieren til Viktor Janukovitsj, da sittende statsminister, etter rapporter om utstrakt valgfusk.

Janukovitsj måtte bøye av for folket og høyestrett, og ble slått av nåværende president Jusjtsjenko i omvalget. Men det kunne endt langt blodigere enn det som ble til Oransjerevolusjonen.

Vil mobilisere på ny

Timosjenko har varslet at hun vil mobilisere til en ny Oransjerevolusjon, om Janukovitsj skulle prøve seg på valgfusk i morgen.

- Om han prøver å jukse, skal vi vise at vi kan komme tilbake på en måte han aldri har sett før, selv ikke i 2004, sier Timosjenko.

Få betviler at hun mener hva hun sier.

Tidligere i uken kranglet de to kandidatene om en lovendring som Regionpartiet, som Janukovitsj leder, fikk gjennom i nasjonalforsamlingen mot regjeringens vilje. Endringen gjør at ikke begge kandidater må godkjenne stemmetallet fra de ulike valglokalene rundt om i landet.

Statsministeren hevder dette vil gjøre muligheten for jusk og manipulering større.

I går ledet hun en blanding av massedemonstrasjon og messe, kalt «Bønn for Ukraina». Kravet de fremmet under bønnet var et rettferdig og ryddig valg. For med seg har Timosjenko lederne for den ukrainske ortodokse kirken.

Janukovitsj på sin side anklager Timosjenko for å ha planer om å fikse valget, og bli sittende ulovlig med makten. Mens statsministeren mener forgjengeren og miljøet rundt ham sysler med det som betegnes som kupptanker.

Julia Timosjenko

Julia Timosjenko og kirkelederne sto sammen under den politiske messen i går.

Foto: Alexander Nemenov / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt