NRK Meny
Normal

Blodig valgkamparrangement i Tyrkia

To er drept og over 100 personer er skadet etter to eksplosjoner under et valgkampsarrangement i den tyrkiske byen Diyarbakir. Hendelsen rammer regjeringspartiets AKPs viktigste utfordrer.

Tyrkia

Den norske politikeren (Rødt), Erling Folkvord (innfelt) er i Tyrkia for å observere valget og opplevde eksplosjonene på nært hold.

Foto: REUTERS/Sertac Kayar

Eksplosjonene skjedde under et avsluttende valgkamparrangement i regi av Kurdernes demokratiske folkeparti (HDP).

I kveld opplyser landbruksminister Mehdi Eker at to er drept og over 100 skadet.

Mens arrangørene først hevdet at eksplosjonene ble forårsaket av en feil på elektrisitetsanlegget, mente vitner at den bar preg av å være en bombe. Energiminister Taner Yildiz avviser i kveld at ekplosjonene skyldtes en elektrisk feil, men sier at det er uklart om det var en ulykke eller et angrep.

Eksplosjon i Tyrkia

Se video fra sekundene etter eksplosjonen her.

Ble brukt tåregass

– Vi merket at det ble brukt tåregass eller pepperspray både før og etter eksplosjonene, sier Erling Folkvord på telefon fra Diyarbakir der han følger det tyrkiske valget for gruppa Solidaritet med Kurdistan.

Titusener hadde møtt frem til arrangementet som fant sted i byen Diyarbakir i den kurdiskdominerte sør-østlige delen av Tyrkia.

Eksplosjonene skjedde rett før partileder Selahattin Demirtas skulle gå på talerstolen og bare to dager før parlamentsvalget på søndag.

Skadd mann i Diyarbakir

Mange ble skadd i eksplosjonen. Her bæres en en skadet mann bort.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

– Noen vil skape trøbbel

– Dette føyer seg inn i et mønster der det gjennomføres voldshandlinger på HDP. To av partikontorene har nylig blitt angrepet av væpnede aktører. For meg er det helt tydelig at det er noen som vil skape trøbbel for det partiet som er den farligste trusselen mot president Erdoğans parti AKP på søndag, sier Folkvord.

LES OGSÅ: Frykter Tyrkia er på vei mot diktatur

For første gang prøver HDP å utfordre den skyhøye sperregrensen på ti prosent, fremfor å stille med uavhengige representanter. Lykkes de med dette kan de ende opp med 60 representanter i parlamentet og frata Erdoğan og AKP flertallet de har hatt siden 2002.

– Behold roen

HDPs partileder Selahattin Demirtas oppfordret sine tilhengerne til å beholde roen etter eksplosjonene.

Selahattin Demirtas

HDPs partileder Selahattin Demirtas oppfordrer tilhengerne til å beholde roen. Her fra et valgkampmøte tidligere denne uka.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

– Vi vet ennå ikke årsaken, men det er oppsiktsvekkende at dette skjer så tett på valget, sier han til CNN Tyrkia.

Torsdag ble en rekke personer skadet i sammenstøt på et HDP-arrangement i den østlige byen Erzurum og tidligere denne uka ble sjåføren drept da en av HDPs valgkampbusser ble angrepet av menn med skytevåpen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt