NRK Meny
Normal

Romney vant i Michigan

Mitt Romney  har tatt ledelsen foran John McCain i primærvalget i Michigan på republikansk side.

Mitt Romney vant republikanernes nominasjonsvalg i Michigan
Foto: SCOTT OLSON / AFP

Når 100 prosent av stemmene er talt opp, har Romney fått 39 prosent av stemmene foran John McCain med 30 prosent.

Mike Huckabee, som vant Iowa, har fått støtte av 16 prosent av de som stemte. 

Libertianeren Ron Paul fikk 6 prosent. Mens Fred Thompson og tidligere storfavoritt Rudy Giuliani får henholdsvis 4 prosent og 3 prosent.

Både John McCain og Huckabee erkjente da tidlig i opptellingsprosessen at Michigan var tapt for deres del.

- Folket i Michigan har talt, og jeg respekterer dem for det. De har trosset kuldegrader og snø, og lyttet til hva vi har å si, sa senator McCain da han takket velgere og sine støttespillere.

- Romneys kampanje har arbeidet hardt for at den hjemvendte skulle få Michigans støtte, og det fikk han.  Jeg gratulerer han med det, og vil si at vi tåler en kamp, sa McCain.

John og Cindy McCain etter nominasjonsvalget i Michigan
Foto: JOSHUA LOTT / REUTERS

Han lyktes ikke å gjenta suksessen fra forrige uke i New Hampshire, da han vant samme delstat for annen gang.

Færre uavhengige stemte

For McCain vant Michigan foran George W. Bush under republikanernes nominasjonsprosess i 2000.

Han seiret da i store valgdistrikter og kapret mange stemmer fra demokrater og uavhengige. Det republikanske primærvalget i delstaten er nemlig åpent for alle registrerte velgere.

Valganalysene viser at Romney i år tok mange av distriktene som i 2000 stemte for McCain. Romney vant også med større margin enn mange eksperter antok på forhånd.

Ville vært ille ute

For Romney sto det om æren og muligheten til fortsatt være "valgbar".

- Denne kvelden markerer comebacket for USA. I kveld fortalte dere hva USA trengte å høre, sa den tidligere guvernøren i Massachusetts i sin seierstale.

Han fremholdt at Washington-koden er knekt - at optimismen har seiret over Washington-pessimismen. Og at endring er underveis - men republikansk endring.

-  Demokratene mener de er partiet for endring. Dere vil høre Hillary Clinton, Barack Obama og John Edwards snakket om endring - men de er ikke den typen endring vi trenger.

- De henter sin inspirasjon fra Europa, hvor regjeringene er store, "big brother" er store og skattene er store, slo Romney fast.

- Jeg henter min inspirasjon fra Ronald Reagan og George H. Bush. De hentet sin inspirasjon fra hardt arbeidene amerikanere, som verner om familieverdier og sin gudstro, de trodde på patriotriske amerikanere.

Video: Romney vant da han måtte

"Local boy"

Romney har satset enormt med tid og penger i Michigan, blant annet 2 milloner dollar i TV-reklame.

Mitt Romney ser på Mike Huckabee gratulere ham med seieren i Michigan

Seierherre Romney ser Mike Huckabee gratulere ham med Michigan-seieren.

Foto: LM Otero / AP

Det ville blitt regnet som et enormt nederlag hvis han ikke vant.

Han har spilt sterkt på at han er født og oppvokst i delstaten. At han har lyktes som forretningsmann og fikk OL i Salt Lake City på rett kjøl. Og at hans far var en svært poulær guvenør i tre perioder og sjef i American Motors, i en delstat hvor motorindustrien fortsatt er viktig - men nedadgående og sterkt konkurranseutsatt.

- Vi skal kjempe for industrien og for jobbene, vi skal få jobben gjort, ropte nominasjonsvinneren til sine støttespillere som svarte med taktfaste Mitt, Mitt, Mitt.

Les: Mitt Romney (R)

Video: Dette er Mitt Romney

Se: Mitt Romneys hjemmeside

Økonomi viktigst

Valgdagsmålinger viser da også at Romney vant på økonomien. Michigan som er en industristat har en arbeidsløshet på 7,7 prosent mens landsgjennomsnittet er 5 prosent.

42 prosent av de som svarte på CNNs valgdagsmåling, hadde mest tiltro til Romney i økonomiske spørsmål.

Mer overraskende var at mormoneren Romey også lyktes å tiltrekke seg stemmene fra de kristen-konservative velgerne som legger stor vekt på kristne verdier i politikken. Baptistpastoren Mike Huckabee har vært favoritt til å kapre disse.

Mange kristne oppfatter mormonerne som en sekt som ikke egentlig er kristne. Men Romney vant altså dem med 32 prosent foran Mike Huckabees 31 prosent.

I tillegg svarte 41 prosent at det var viktig at Romney var deres lokale kandidat. Mens flertallet på 56 prosent mente det ikke spilte noen rolle.

John McCain gjør det fortsatt sterkt blant uavhengige velgere. Også i år var han den fremste stemmekapreren, med 35 prosent av uavhengige stemmer på republikansk side. Romney fikk 29 prosent.

Men færre demokrater og uavhengige stemte i år på republikansk side. Og igjen viste det seg at republikanske kjernevelgere ikke stoler på den liberale McCain.

I likhet med det demokratiske partiet, straffer også det republikanske partiet Michigan for at det flyttet primærvalget fra 5. februar til januar.

Mens demokratene utestenger alle delegater fra delstaten fra voteringen på landsmøtet, halverer republikanerne Michigans stemmetall, fra 61 til 30.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt