Hopp til innhold

Rødt om søsterpartiets seier: – Norge bør støtte Syriza

Bjørnar Moxnes mener Norge bør stille opp med lån til Hellas uten betingelser om kutt eller privatisering. – Presset fra EU mot Syriza er allerede i gang, sier Rødt-lederen.

Jubel for Syriza

GLEDE: Mange velgere jublet etter Syrizas valgseier. Nå venter tøffe forhandlinger med EU på valgvinneren.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Med en overveldende støtte i det greske folk kunne partileder Alexis Tsipras slå fast at partiet Syriza vant valget i Hellas søndag. Nå venter tre dager med intense forhandlinger for å finne en koalisjonspartner.

Deretter starter den kanskje største utfordringen – å innfri valgløftet om å reforhandle Hellas' utenlandsgjeld.

Bør gi lån uten forpliktelser

I den greske valgvinnerens norske søsterparti Rødt mener leder Bjørnar Moxnes at den norske regjeringen bør stille opp med støtte til Syriza. En løsning kan være å tilby lån uten betingelser om kutt og privatisering, mener Moxnes.

– Nå vil Hellas få behov for finansiering og lån fremover, særlig hvis det går i stå med forhandlingene med EU. Jeg har liten tro på at den sittende regjeringen ønsker å tilby lån til et land som ønsker en annen kurs enn den EU og storbanken dikterer, men i 2017 må vi få det. Frem til det mener jeg at solidariske krefter i Norge og Europa må stille opp for Syriza og det greske folk, sier Moxnes.

Bjørnar Moxnes

VISER SOLIDARITET: Bjørnar Moxnes i Rødt gleder seg over Syrizas valgseier.

Foto: Rønning, Mats / NTB scanpix

Han mener valget i Hellas er et klart signal fra grekerne om at de ønsker endring.

– De ønsker en annen kurs, hvor ikke bankene i Tysklands behov trumfer befolkningen i Hellas sine behov, sier Rødt-lederen.

– Gresk tragedie

Gjermund Hagesæter

UHELDIG: Gjermund Hagesæter i Frp kaller valgresultatet en gresk tragedie.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Finanspolitisk talsmann i Frp, Gjermund Hagesæter, mener Syrizas seier er svært uheldig for Hellas.

– Jeg vil kalle det som nå skjer for en gresk tragedie. Det som skjer er at man nå skaper en ny usikkerhet. Jeg tror ikke man vil få noe gjeldskutt. Dersom EU og de som har lånt penger til Hellas skal gi gjeldslette, vil det komme lignende krav fra andre land om å gjøre det samme der, sier Hagesæter, som mener det ikke vil være riktig å gi lån uten forpliktelser til Hellas.

– Skal det da være slik at om man er tilstrekkelig uansvarlig så skal man støtte dem med penger fra oljefondet? Jeg kan ikke se at det er en farbar vei, sier Hagsæter.

NRKs korrespondent Åse Marit Befring rapporterer fra Aten etter valget i Hellas.

FEIRING I GATENE: NRKs korrespondent Åse Marit Befring forteller om jubelscener i Aten da valgseieren til Syriza ble kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt