Hopp til innhold

– Det ligger an til alvorlig konflikt mellom Hellas og EU

Venstrepartiet Syrizas valgseier betyr at konflikten mellom Hellas og EU tilspisses ytterligere, mener Ola Storeng, økonomisk kommentator i Aftenposten.

Folkemasse feirer valgseier i Hellas

En ung gutt vifter med Syrizas flagg under partileder Alexis Tsipras tale søndag.

Foto: Fotis Plegas G. / Ap

Foran jublende tilhengere feiret en storfornøyd partileder Alexis Tsipras sent søndag valgseieren.

– Hellas legger bak seg katastrofal sparepolitikk, Hellas legger bak seg frykt og autoritære holdninger, vi legger bak oss fem år med ydmykelser og lidelse, sa han til tusener av tilhengere som hadde samlet seg i Aten.

Greece Election Alexis Tsipras

Alexis Tsipras løfter knyttneven i været etter å ha holdt tale til sine tilhengere i Aten søndag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Syriza har blant annet gått til valg på at Hellas' enorme utenlandsgjeld må reforhandles. Dermed kan tonen mellom greske myndigheter og EU bli mye spissere, mener Storeng, som følger valget fra Aten.

– Det ligger an til en alvorlig konflikt mellom Hellas og EU. Syriza utfordrer ikke bare den måten Hellas har blitt behandlet på, men den generelle oppskriften som EU har brukt for å håndtere å problemene i de landene som har måttet søke kriselån, sier Storeng, og legger til:

– Det er hele oppskriften på hvordan eurokrisen skulle håndteres og hvordan euroen skulle stabiliseres som nå står på spill.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs korrespondent Åse Marit Befring rapporterer fra Aten etter valget i Hellas.

NRKs korrespondent Åse Marit Befring forteller fra Aten at det var feiring i gatene etter at valgseiren for Syriza ble kjent. Nå er spørsmålet hvordan det skal dannes regjering, og hvilket forhold landet får til Europa.

Samtaler med høyrepopulister

Storeng mener misnøyen med hvordan Nytt Demokrati har håndtert de pålagte sparingstiltakene fra IMF og EU er mye av grunnen til at Syriza gjorde et godt valg.

Det utpregede venstrepartiet Syriza startet allerede mandag starte sonderingssamtaler med det lille høyrepopulistiske partiet Uavhengige grekere, som også er mot EUs kriseavtale. Senere mandag melder partiets leder Panos Kammenos, at man har inngått en avtale med Syriza. Partiet vil kunne danne regjeringen med støtte kun fra Uavhengige grekere.

– At det skal være gjeldsforhandlinger er det ingen tvil om. Der uenigheten virkelig er dyp, er om kravet om gjeldsforhandlinger kan kombineres med at Hellas sier tvert nei, slik Syriza har gjort, sier Storeng.

– Da er krisen et faktum

Ola Storeng

Økonomisk kommentator i Aftenposten, mener det ligger an til hard kamp mellom EU og Hellas.

Foto: Aftenposten

– Hva skjer om for eksempel Spania, Irland, Italia eller Portugal følger Syrizas eksempel?

– Da er marerittet et faktum, sett fra nordeuropeisk side. Problemet er at grekere og tyskere nok ikke skjønner hverandre særlig godt. Jeg tror man i Nord-Europa mangler innsikt i hvor dyp depresjonen i Hellas har vært, sier Storeng.

– På den annen side er det langt mellom innsiktsfulle kommentarer i Hellas når det gjelder å forstå politikken i Tyskland, som først og fremst dreier seg om å stabilisere euroen. Hvis grekere er lei av tyskere, så er tyskere like lei av grekere.

SISTE NYTT

Siste nytt