Hopp til innhold

- Massivt engasjement

Hjelpeorganisasjonene ser en enorm reaksjon etter jordskjelvtragedien i Haiti. Flere millioner gitt via telefon og på nettet på ett døgn.

Nødhjelpsarbeid i Haiti

Hjelpearbeidere driver nødhjelp i Port-au-Prince. Norske organisasjoner forteller om stor giverglede blant folk som vil bidra til nødhjelpsarbeidet.

Foto: Scanpix/AP

Unicef samler inn gaver ved hjelp av betalingsløsninger på nettet og givertelefon.

- Veldig oppmuntrende

- Vi har fått inn rundt 500.000 på telefon og minst 500.000på nett. I tillegg får vi mye inn på den vanlige bankkontoen, sier markedsdirektør Øystein Eriksen Søreide i Unicef.

Han forteller at de også har sendt ut giroer til tidligere givere, men at det tar noen dagen før innbetalinger til banken tar noen dager før de blir registrert.

- En million kroner ett døgn etter at aksjonen startet et veldig oppmuntrende. Disse pengene er øremerket til nødhjelpsaebeidet på Haiti, sier Søreide.

LES: Norges giverglede på linje med tsunamien

Overveldet

Redd Barna forteller om en voldsom reaksjon fra folk. Nesten 1,5 millioner er allerede kommet inn til Haiti-aksjonen.

- Fra vi starter i går har 6000 ringt givertelefonen og gitt 200 kroner hver. I tillegg er 250.000 kroner gitt på nettbetalingen. Vi har ikke oversikt over alle som har satt inn penger på den vanlige kontoen, sier markedssjef i Redd Barna, Tove Hauge.

Hun er overveldet over responsen, spesielt på givertelefonen.

- Det ringer folk hele tiden. Det er veldig positivt for oss og for de vil kan hjelpe i Haiti, sier Hauge.

LES: - Det er tomt for alt i Haiti

- Langt over forventet

Hjelpeorganisasjonen Care melder om en respons utenom det vanlige.

- Reaksjonen er lang over det vi forventet. Folk er ekstremt positive til å gi, og engasjementet er massivt. Sammenlignet med tidligere kriser, er responsen betydelig bedre, sier kommunikasjonssjef Gørill Husby Moore i Care.

Moore håper på enda flere givere når de om kort tid skal avgjøre om de åpner for en felles giverkonto sammen med andre hjelpeorganisasjoner.

- Grunnen til et slikt samarbeid er at det skal være enklest mulig å gi, sier Moore.

Helen Bjørnøy

Helen Bjørnøy er generalsekretær i Plan Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Også generalsekretær Helen Bjørnøy i Plan Norge mener det er viktig å gi folk enkle muligheter til å gi, og skal i møte med Care i dag.

- Mange føler et behov for å gi. Vi åpnet givertelefonen vår i dag etter at mange av våre givere ønsket denne muligheten til å gi, sier Helen Bjørnøy.

Mange Plan-faddere har også ytret ønske om å være med å bidra til det umiddelbare nødhjelpsarbeidet, forteller Bjørnøy.

LES: Nordmenn til Haiti

Stafett for Haiti

Røde Kors har ikke samlet informasjon om hvor mye som er samlet inn til nå, men forteller om et veldig engasjement.

Pressevakten til Røde Kors opplyser at både lokalforeninger, næringslivspartnere og private givere har engasjert seg voldsomt det siste døgnet. Lokalforeningen vår i Tønsberg skal blant annet arrangere scooter-stafett for å samle inn penger i dag.

I tillegg har organisasjonen givertelefon og betalingsmuligheter på nettsidene sine.

Stor giverglede

Kirkens Nødhjelp har fått inn langt over 500.000 på sin givertelefon og gjennom nettbetalingsløsning. Liv Hukset Wang, leder i kommunikasjons- og innsamlingsavdelingen forteller om stor pågang og stor giverglede blant folk.

Kirkens Nødhjelp sender sitt nødhjelpsfly pakket med 45 tonn vannrenseanlegg, vanndistribusjon, vanntanker og slanger og tappesystemer. Det er også utstyr for å bygge latriner. I flyet er det også en bil og noen hundre telt, melder Kirkens Nødhjelp.

AKTUELT NÅ