Hopp til innhold

Risikerer opp mot fem års fengsel for ulovlig droneflyvning

En mann og en kvinne er pågrepet i forbindelse med den ulovlige droneflygingen over London-flyplassen, Gatwick. De skyldige risikerer en fengselsstraff på opptil fem år.

drone

STRAFFBART: Uønsket droneaktivitet er et økende problem ved både britiske og norske flyplasser. Det kan i ytterste konsekvens føre til fengselsstraff.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Siden onsdag kveld har ulovlig droneflyvning ført til trafikkaos ved Londons nest største flyplass, Gatwick. Om lag 140.000 passasjerer har blitt rammet av innstilte fly og store forsinkelser.

Fredag kveld ble en kvinne og en mann pågrepet i forbindelse med dronemysteriet. Hvorvidt de to er mistenkt for å stå bak selve droneflyvningen, eller om de er koblet til saken på andre måter, er ikke kjent.

Droneflyvere som bryter flyrestriksjonene, kan risikere en fengselsstraff på opp mot fem år, skriver BBC.

Passengers walk beneath screens displaying travel information in Gatwick Airport

KAOS: Lørdag må passasjerene ved Gatwick lufthavn påregne forsinkelser og innstillinger etter tre dager med forstyrrelser i trafikken.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Økning i uønsket droneaktivitet

Tidligere i år vedtok den britiske regjeringen en ny lov som gjør det ulovlig å fly droner i nærheten av flyplasser. Droner må nå holde en avstand på minst én kilometer, og maksimal flyhøyde på 120 meter over bakken.

Strafferammen er fengsel i inntil fem år, men ifølge BBC arbeides det nå med flere nye lovforslag som en følge av en stadig økende forekomst av nestenulykker mellom droner og fly.

Også i Norge ser man en økning i uønsket droneaktivitet i nærheten av norske lufthavner.

– Vi vet om flere tilfeller ved norske flyplasser i løpet av de siste par årene. Hva gjelder det totale antallet om mistanke om ulovlig droneflyvning, har vi sett en økning fra 45 tilfeller i fjor, til 70 i år, sier kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Frank Gøran Nordheim.

– Hvis en flyplass stenger i en time, er det fort snakk om at det koster flyselskapene og Avinor flere hundre tusen kroner. Den som eier dronen som forårsaker forsinkelsen, kan bli holdt erstatningspliktig. Dersom det er alvorlig nok, risikerer man fengsel, sier Nordheim.

Det er ikke kjent hvor store de økonomiske konsekvensene vil bli etter tre dager med forstyrrelser ved Gatwick.

Fikk 20.000 kroner i bot

De siste årene har droner blitt både mer avanserte og lettere å bruke. Regelverket er strengt både når det kommer til hva man kan filme, og hvor man kan fly.

Ved samtlige norske lufthavner må man holde en avstand på minst fem kilometer. Brytes dette, er det opp til påtalemyndighet og domstolene å avgjøre hvilken straff som legges til grunn. Men både Luftfartstilsynet og Avinor kan anmelde droneflyvere for ulovlig ferdsel, opplyser Nordheim.

At en lufthavn må stenge som følge av droneaktivitet, forekommer likevel sjeldent i Norge. Men både i 2017 og 2018 måtte henholdsvis Sola og Gardermoen lufthavn stenge på grunn av droneaktivitet.

I sommer ble en person dømt til å betale 20.000 kroner i bot etter å ha fløyet for nærme Gardermoen, ifølge Norges droneorganisasjon, Uasnorway.

– Mitt inntrykk er at det ikke fins så mange slike straffesaker, fordi droneoperatøren tidligere sjelden har blitt identifisert, sier politiadvokat Eline Andreassen til droneorganisasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt