Hopp til innhold

To pågrepet i forbindelse med dronemysteriet på Gatwick

Britisk politi har pågrepet en mann og en kvinne i forbindelse med den ulovlige droneflygingen som har lammet flytrafikken på Gatwick de siste dagene. Flyplassledelsen håper at dagens 757 avganger skal gå som normalt.

Gatwick helicopter

UKJENT MOTIV: Det er fortsatt ikke kjent hvorfor noen ville lamme flytrafikken ved London-flyplassen Gatwick.

Foto: Tim Ireland / AP

Pågripelsene skjedde rundt klokken 22 fredag kveld lokal tid, opplyser Sussex-politiet i en pressemelding natt til lørdag.

Etterforskningen pågår fortsatt. Vi ber publikum og passasjerer være på vakt og kontakte oss dersom de har informasjon, skriver politiet i pressemeldingen.

Det skal være en mann (47) og en kvinne (54) hjemmehørende i området som er pågrepet, ifølge opplysninger som nyhetsbyrået Reuters har fått.

Så langt er det ikke kjent om politiet mener det er de to som fløy dronene eller hva som er motivet bak hendelsen. De utelukker ikke at det kan være flere gjerningspersoner involvert.

Laster Twitter-innhold

Stengt, åpnet og stengt igjen

Flyplassen har vært mer eller mindre stengt siden onsdag kveld, etter at politiet fikk meldinger om at droner var observert over rullebanene.

Les: Nordmenn på vei hjem til jul rammet av flykaos i London: Droner stanser trafikken

Droneaktiviteten har ført til en rekke forsinkelser og innstillinger. Om lag 140.000 passasjerer er rammet av kaoset.

Utover dagen i går ble flyplassen åpnet for normal trafikk igjen, men måtte stenge noen timer etter at nok en drone ble observert rundt flyplassområdet ved 17-tiden lokal. Til sammen er det foretatt rundt 50 observasjoner siden onsdag kveld.

Lørdag morgen er statusen at alle rullebanene er åpne og at flyplassledelsen mener alle de 757 planlagte avgangene bør gå som normalt, hvis ikke noe uforutsett skulle oppstå igjen.

Laster Twitter-innhold

– Rullebanene våre er åpne igjen og vi tar sikte på at alle planlagte flyginger lørdag 22. desember skal gjennomføres, heter det i en uttalelse på Gatwicks hjemmesider.

– Passasjerer må imidlertid påregne noen forsinkelser og innstillinger mens vi jobber med å hente oss inn igjen etter tre dager med forstyrrelser, og vi råder om å sjekke med flyselskapet før man reiser til flyplassen, heter det videre.

Anti-droneustyr på Gatwick

Politiet og forsvaret har installert antidroneutstyr på Gatwick.

Foto: John Stillwell / AP

Vurderte nedskyting

En stor innsats er lagt ned i jakten på den eller de som fløy dronen. Det ble blant annet opplyst at militære enheter skulle bidra med høyteknologisk utstyr.

The Guardian skriver at en israelskutviklet «dronekuppel» trolig er på plass. Dette systemet kan oppdage droner ved hjelp av radar, forstyrre kommunikasjonen mellom dronen og operatøren samt overta styringen av dronen.

Torsdag sa flyplassledelsen at det var uaktuelt å skyte ned dronen, fordi risikoen for å bomme var for stor. Det er frykt for at kulene som ikke treffer, kan gjøre skade på sårbart flyplassutstyr eller treffe mennesker.

– Vi vil også fortsatt be offentligheten, passasjerer og samfunnet rundt Gatwick om å være oppmerksomme og kontakte oss dersom de har informasjon som kan hjelpe oss med å stille de som har gjort dette til ansvar, heter det i en uttalelse fra Sussex-politiet.

SE BILDENE: Droner inne på flyplassområdet lammet trafikken ved London-flyplassen Gatwick

Les: Britisk politi om dronemysteriet på Gatwick: – Hver gang vi nærmer oss, forsvinner den

Ingen vanlig drone

Det er fortsatt ikke kjent hva slags drone som flere ganger har lammet flytrafikken ved Gatwick, men politiet har tidligere sagt at mistenker at den er utviklet og tilpasset med den hensikt å forstyrre flytrafikken.

Droner forbudt UK

FORBUDT: Det er ikke lov å bruke droner i nærheten av britiske flyplasser. Straffen kan komme opp i fem år i fengsel.

Foto: Oli Scarff / AFP

– Dette er en ganske stor drone. Det er ikke en vanlig en av plast, men en kommersiell drone. Dette gjøres åpenbart med vilje, sa den britiske transportministeren Chris Grayling til BBC torsdag.

I Storbritannia er det forbudt å fly droner i nærheten av flyplasser. Minsteavstanden er to kilometer. Årsaken er faren for at dronene kan treffe fly på opp- og nedstigning. Frykten er ekstra stor for at de kan suges inn i flyets motorer, hvor dronens lett antennelige litiumbatterier kan forårsake brann.

Britisk politi og militære satte inn store styrker i jakten på gjerningspersonene.

SISTE NYTT

Siste nytt