Hopp til innhold

Nordmenn på vei hjem til jul rammet av flykaos i London: Droner stanser trafikken

LONDON (NRK): Hundrevis av nordmenn i London på vei hjem til jul er rammet av kaoset på flyplassen Gatwick. Politiet tror droner er sendt opp med vilje for å forstyrre trafikken.

SE BILDENE: Droner inne på flyplassområdet lammer trafikken ved London-flyplassen Gatwick

Flyplassen utenfor London er fortsatt stengt etter observasjoner av ulovlige droner i nærheten av rullebanene. Ingen får fly får lande eller ta av.

En talsperson for flyplassen opplyser at 110.000 passasjerer skulle reise til eller fra Gatwick i løpet av dagen, fordelt på til sammen 760 fly er rammet. Rundt 11.000 personer er strandet på flyplassen, midt i juletrafikken.

Britisk politi tror det er et vel planlagt angrep mot flyplassen.

Representanter for ulike departement diskuterer nå situasjonen, opplyser Statsministerens kontor i ettermiddag.

Rammer juletrafikken til Norge

Flykaoset rammer også hundrevis av nordmenn som bor i London og som skal hjem til jul. Gatwick er flyplassen som flyselskapet Norwegian bruker, med ruter til og fra Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Norwegians ruter til USA fra Gatwick er også berørt.

Norwegian har sendt meldinger til sine passasjerer i dag om at reisen er kansellert. Kundene får valget mellom å få pengene tilbake eller booke om til en annen avgang.

Det siste kan være lettere sagt enn gjort da flyselskapene som flyr fra andre flyplasser i London-området, har fulle fly.

Laster Twitter-innhold

Dronefast i avgangshallen

– Vi våknet på et hotell nær Gatwick i dag til meldinger fra NRK om at flyplassen var strengt. Siden har vi venter på hva som skal skje, forteller Mona Sanden Olivier på telefon til NRK.

Strandet passasjer på Gatwick

Anton Sanden Olivier bruker den lange ventetiden til å tegne.

Foto: Mona Sanden Olivier
Vannforsyning på Gatwick

Flyplassbetjeningen har satt ut vann som de ventende kan forsyne seg av.

Foto: Mona Sanden Olivier

Sammen med mann og to barn skulle hun ha flydd videre på ferie klokken 1400 i dag, men så langt har de bare ventet på beskjed om hva som skjer videre.

Britiske luftfartsmyndigheter sier til BBC at de anser dette for å være «ekstraordinære omstendigheter», noe som gjør at flyselskapene ikke er forpliktet til å dekke passasjerenes tap.

– Det er tydelig stor forskjell på hvordan flyselskapene takler denne situasjonen, og hvilken hjelp passasjerene får. Vi er glad vi har billetter med British Airways, sier Mona Sanden Olivier.

– Ansatte fra dem er stadig vekk borte hos oss med alt fra vann til sjokolade og tegnesaker til ungene. De kan ikke svare på noe om hva som skjer, men de bryr seg i alle fall om oss, fortsetter hun.

Til BBC sier en talsmann at flyplassbetjeningen gjør sitt beste for å sørge for at alle har tilgang til mat og drikke mens de venter.

Sammen med familien håper Mona Sanden Olivier nå å få booket om billettene slik at de kommer seg av gårde når flyplassen åpner.

Maria Soot-Ryen (26) er en av mange strandede nordmenn på Gatwick. Hun har allerede startet å tenke kriseløsning for natten.

Flyr når det er sikkert

Det er fortsatt usikkert når flyplassen kan åpne igjen.

– Vi har et mål om å få trafikken i gang igjen, men vi må vite at forholdene er sikre. Per nå vet vi ikke når dette er mulig, sier Chris Woodroofe som er ansvarlig for flyplassdriften til BBC.

Det skal være observert droner over flyplassen gjentatte ganger fra morgenen og utover dagen.

Politiet mener nå at noen forstyrrer trafikken ved Gatwick med vilje, men at det ikke er mistanke om terrormotiv.

Laster Twitter-innhold

6000 kr i drosje

Flyplassledelsen ber nå alle passasjerer kontakte sitt flyselskap for å få oppdatert status før de reiser til Gatwick. Det kan ta dager før trafikkavviklingen er normalisert.

Fly på vei inn til London blir omdirigert til andre flyplasser, som Heathrow, Manchester, Birmingham, Cardiff, Luton og Glasgow. Enkelte fly måtte lande i Paris og Amsterdam.

Passasjerer hvis fly som er omdirigert til andre flyplasser mange mil unna London forteller om kaotiske tilstander ved ankomst. Ved landing i Manchester ble passasjerene fortalt at det ventet busser som skulle ta dem videre.

– Da vi kom ut av terminalen, viste det seg at det var satt opp kun to busser, noe som førte til kaos. Drosjene forlangte opp til 600 pund (ca. 6000 kr red.anm.) for å ta oss til Gatwick, forteller Luke McComiskie til BBC.

Problemene på Gatwick gir følgefeil på en rekke andre flyplasser, både på De britiske øyer og i Europa, spesielt når presset er så stort som rundt juletider.

Transportministeren har derfor midlertidig gitt tilatelse til nattflyginger i London-området for å avhjelpe problemene.

Gatwick flyplass stengt på grunn av droner

Flyplassledelsen ved Gatwick sier at driften gjenopptas når forholdene anses som sikre.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Problemer gjennom natten

Drone-problemene startet i går kveld. Ved 21-tiden onsdag ble det observert to ulovlige droner i lufta i nærheten av flyplassen. Alle trafikk ble stoppet, og politiet sendte et helikopter i lufta for å søke etter dronene.

Ved 3.30-tiden natt til torsdag opplyste flyplassen på Twitter at rullebanen var blitt åpnet igjen en halvtime tidligere. Men det gikk bare et kvarter før en ny droneobservasjon førte til at rullebanene ble stengt på nytt.

Laster Twitter-innhold

Væpnet politi jakter droner

Rundt 20 politipatruljer er satt inn i jakten på dronene, som blant annet pågår fra politihelikoptre.

Flyplassledelsen opplyser at de ikke tør å skyte ned dronene fordi risikoen for å bomme er stor og kulene som ikke treffer objektet kan gjøre stor skade på sårbart flyplassutstyr.

Det britiske forsvaret bistår politiet med høyteknologisk utstyr, som skal bidra til å finne og uskadeliggjøre dronene.

I Storbritannia er det forbudt å fly med droner i nærheten av flyplasser. Minsteavstanden er to kilometer. Årsaken er faren for at droner kan treffe fly på opp- og nedstigning. Frykten er at de kan havne i rotorene eller ødelegge ruter.

Ifølge britiske myndigheter er det neppe amatører som står bak dronevirksomheten over Gatwick. Utfordringen kan være at de fysisk kan befinne seg langt unna.

Ifølge politiet er strafferammen for ulovlig droneflyging fem års fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt