Riksrettssaken i USA: Ambassadørens notatbøker kan bli farlige for Trump

USAs fungerende ambassadør til Ukraina bekrefter at Trump-administrasjonen truet med å holde tilbake militær hjelp hvis ikke landets ledelse gikk med på å etterforske Joe Biden og sønnen. Hans detaljerte notater kan bli viktige bevis.

tKCcQOixg4M

Ambassadør William Taylor blir eskortert inn til en lukket høring i Kongressen 22. oktober. Det er en utskrift av denne høringen som nå er offentliggjort.

Foto: J. Scott Applewhite / J. Scott Applewhite

Referatet på 324 sider fra en lukket høring med ambassadør William Taylor i Representantenes hus 22. oktober ble offentliggjort i går.

Det hvite hus nekter å utlevere dokumenter i forbindelse med riksrettsprosessen mot president Trump. Men Taylor har tatt detaljerte referater i små notatbøker og spart på meldinger med sentrale aktører på What's App.

– President Richard Nixon ble felt av de hemmelige lydbåndene i Det hvite hus. Kan president Trump bli avslørt av Bill Taylors notatbøker, spør en av hovedkommentatorene i avisa The Washington Post.

Et ormebol i Washington

Karrierediplomaten Taylor mener det finnes «et ormebol» med folk i Washington som var villige til å kutte ut støtten til Ukraina midt i landets kamp mot russisk-støttede separatister.

0Pd5VljY2ug

Rudolph Giuliani er Trumps personlige advokat, men har i praksis stor innflytelse over deler av presidentens politikk. - Snakk med Giuliani, skal president Trump ha sagt ved flere anledninger når Ukraina kommer opp som tema.

Foto: Shannon Stapleton

Hensikten var å presse Ukraina til å etterforske om daværende visepresident Joe Biden bidro til å hindre gransking av et ukrainsk gasselskap der Bidens sønn tjente gode penger som styremedlem.

Joe Biden er for øyeblikket den mest sannsynlige demokratiske motkandidaten til Trump i neste års presidentvalg.

Taylor var bare en av mange som irriterte seg over at Trumps personlige advokat, Rudolph Giuliani, drev sitt eget Ukraina-diplomati på siden av det amerikanske utenriks­departementet og alle vanlige kanaler. Men han har fortsatt direkte linje til president Trump.

Tenkte som forretningsmenn

Taylor har notert seg mange detaljer om hvordan de sentrale aktørene opptrådte og argumenterte.

USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, og Trumps spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, forsøkte å gjøre «byttet» av 400 millioner dollar i militær hjelp mot gransking av Biden-familien spiselig ved å bruke en metafor hentet fra næringslivet.

– Når en forretningsmann skal signere en sjekk til noen som skylder ham noe, vil vedkommende be om at varen leveres før han signerer, skal EU-ambassadør Sondland ha sagt til USAs ambassadør i Ukraina.

Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump, møte 25. september 2019 i New York.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Donald Trump møttes i New York i forbindelse med FNs hovedforsamling 25. september. Men ingen av dem ser ut til å sette stor pris på møtet.

Foto: SAUL LOEB

Skadelig for USA

Ambassadør Taylor sa til den tverrpolitiske gruppen som gransker saken i Kongressen, at den uformelle kanalen «fundamentalt undergraver» USAs politikk «ved å holde tilbake et vitalt bidrag til sikkerhet av innenrikspolitiske grunner».

WU-zX00hwXM

Daværende visepresident Joe Biden sammen med sønnen Hunter på en basketballkamp i Washington, D.C. 30. januar 2010. Hunter fikk et styreverv i det ukrainske gasselskapet Burisma mens faren var visepresident. Selskapet ble gransket for korrupsjon. Joe Biden presset på for at Ukrainas riksadvokat skulle gå av, men hevder at det ikke hadde noen sammenheng med etterforskningen av Burisma.

Foto: Jonathan Ernst

– Det var min klare forståelse at pengene til sikkerhet ikke ville bli utbetalt før Ukrainas president forpliktet seg til å gjennomføre granskingen, sa Taylor.

I en videokonferanse med Kontoret for budsjett og administrasjon i Det hvite hus 18. juli fikk ambassadøren i Ukraina beskjed om at den militære hjelpepakka ville bli holdt tilbake, uten noen formell begrunnelse.

Sju dager senere, 25. juli, ringte president Trump Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, og ba ham etterforske Joe og Hunter Biden.

John Bolton lot være å vitne i dag

Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, var i dag innkalt til å vitne bak lukkede dører for granskerne i Representantenes hus. Men han dukket ikke opp.

SIQcZycoV-s

John Bolton skal ha vært kritisk til å bruke militær hjelp til Ukraina som pressmiddel for å få Ukrainas president til å granske Biden-familien. Som nasjonal sikkerhetsrådgiver var Bolton svært opptatt av å begrense Russlands innflytelse i Ukraina.

Foto: Carolyn Kaster / Carolyn Kaster

Andre vitner har fortalt kongress­medlemmene at Bolton var skeptisk til Trumps politikk i Ukraina. Han var heller ikke til stede under telefonsamtalen med president Zelenskyj, hvilket var påfallende.

Neste onsdag skal William Taylor vitne i åpen, TV-overført høring i Representantenes hus. Det kan bli et av de viktigste vitnemålene i forsøket på å stille president Donald Trump for riksrett.

Men republikanerne i Kongressen avviser at Trump og folkene rundt han har drevet med «quid pro quo», eller ytelse mot gjenytelse overfor Ukraina. Han mener Trumpadminsitrasjonen er altfor uorganisert til den slags.

– Det hele var usammenhengende. Det virker som om de er ute av stand til å gjennomføre en «quid pro quo», sa senator Lindsey Graham i en kommentar.

SISTE NYTT

Siste nytt