Rice: Feil ble gjort i Irak

USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice medgir at USA gjorde en rekke feil etter invasjonen av Irak. Men hun understreker at formålet aldri var å demokratisere landet.

Condoleezza Rice
Foto: Alex Brandon / Ap

Anders Tvegård (USA)

- Det er en feilaktig oppfatning at vi hadde som mål om å demokratisere Irak. Man gikk heller ikke til krig mot Adolf Hitler for å demokratisere Tyskland, sier Condoleezza Rice til fremmøtte journalister i presseklubben i Washington D.C.

Rice var George W. Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver inntil hun ble hans utenriksminister i 2005. Hun var derfor med på beslutningen om å invadere Irak, og fulgte krigen i detalj fra invasjonen i 2003 til Bush-regjeringen gikk av i 2009.

Rice, som er professor i statsvitenskap, er tilbake på Stanford universitet, hvor underviste og forsket før hun ble hentet til Washington D.C.

For tiden er hun aktuell med selvbiografien «Extraordinary, Ordinary People: A Memoir of Family», som i hovedsak handler om hvordan det var å vokse opp i den segregerte sørstaten Alabama som svart.

Hun skriver ikke om årene i Det hvite hus, hvor hun ble mottatt av president Barack Obama sist fredag for første gang siden maktskiftet, eller Utenriksdepartementet.

Men hun svarte villig vekk på spørsmål av mer politisk art, etter foredraget i presseklubben.

- Var en kreftsvulst

- Saddam Hussein var en trussel. En kreft i regionen som brukte masseødeleggelsesvåpen, gasset egen befolkning og som invadert sine naboland. Han skjøt ned amerikanske fly som skulle kontrollere luftrommet, argumenterer Rice.

Hun mener fortsatt det var helt rett å fjerne ham, selv om det er blitt bevist at Irak ikke hadde de masseødeleggelsesvåpnene som Bush-regjeringen påstod landet hadde.

USAs tidligere utenriksminister innrømmer at USA kunne gjort en bedre jobb etter selve invasjonen.

- Vi gjorde en rekke feil i Irak etter invasjonen, sier Condoleezza Rice.

- Vi la for stor vekt på Bagdad og for lite på provinsene ellers i landet. Vi hadde i det hele for lite fokus på gjenoppbygging i hele landet under ett. Kanskje vi undervurderte i hvilken grad landet ville rase sammen da tyrannen ble fjernet, sier hun.

Video Saddam Hussein - et historisk tilbakeblikk

Se video: Saddam Hussein - et historisk tilbakeblikk

- Mener vi har lykkes

Eks-utenriksministeren sier USA ville gi irakerne en bedre framtid, blant annet gjennom det første demokratiske styresettet i den arabiske verden. selv om demokratisering ikke var motivasjonen for å gå til krig, ifølge Rice.

President George W. Bush uttalte at Irak skulle bli spydspissen for demokratiutbredelse i Midtøsten. Smitteeffekten har så langt latt vente på seg, og Irak er fortsatt herjet av splittelse mellom religiøse og etniske grupper.

Landet mangler en ny regjering etter valget for sju måneder siden, fordi det knives om hvilken gruppering som skal ha makten og hvem som skal være statsminister. Lyspunktet er at de demokratiske spillereglene respekteres mens man krangler.

Rice mener USA i stor grad har lykkes med hva de mente var oppdraget i Irak. FN og store deler av sikkerhetsrådet var som kjent imot invasjonen, som er blitt holdt som det fremste eksempelet på Bush-administrasjonens politiske alenegangstanke.

- I dag er det ikke frykten for masseødeleggelsesvåpen eller et atomkappløp mellom Iran og Irak vi diskuterer. Det er politikk, hvordan folkegruppene kan danne en regjering sammen, sier Condoleezza Rice.

Den tidligere amerikanske utenriksministeren mener det er for tidlig å bedømme Irak krigens suksess eller fiasko og andre kontroversielle beslutninger Bush-administrasjonen tok.

SISTE NYTT

Siste nytt